Kodėl česnakas netinka lieknėjantiems?

Šis prieskonis aptinkamas kone kiekvienos šeimininkės virtuvėje. Ir juo gardiname ne tik įvairius patiekalus. Česnakas išsiskiria ne viena gera savybe, padedančia išsaugoti sveikatą. O kadangi šaltukas ruošiasi kaip reikiant paspausti, metas sužinoti, kuo šis prieskonis toks ypatingas
Česnakai
Česnakai / Fotolia nuotr.

Peršalimas atsitrauks žaibo greitumu

Česnakus patariama skanauti, kai pradeda siausti virusinės ir infekcinės ligos, kurių padaugėja rudenį ir žiemą. Skausmas kutena gerklę, o gal sloga nesibaigia? Pabandykite suvalgyti gabalėlį česnako arba bent jau „pasimėgauti“ jo aromatu (tik tada geriau jį sutrinti, kad išsiskirtų veikliosios medžiagos). Neveltui česnakas vadinamas augaliniu antibiotiku, sudorojančiu bloguosius mikrobus.

Taip pat skaitykite: Maisto produktai, padedantys mažinti cholesterolio lygį jūsų organizme

Jis naudingas ir sergantiems širdies ligomis, hipertonija, be to, mažina cholesterolio kiekį kraujyje – tam jums reikia perdien suvalgyti bent vieną skiltelę.

Kodėl netiks metantiems svorį?

Česnakai, kaip jau minėjome, puikus prieskonis, tačiau jo bėda ta, kad jis žadina apetitą. O tai tikrai nekokia žinia, siekiantiems dailesnių kūno formų. Kitas dalykas, jeigu esate patenkinti savo figūra, sportuojate ir kitaip gaubate fizinio krūvio. Pasirodo, česnakai gali padėti pagražinti jūsų kūno formas ir raumenims suteikti reljefinį vaizdą.

Taip pat skaitykite: 10 triukų organizmo detoksikacijai

Česnako atsisakyti patariama ir sunkios darbingos dienos, rimto susitikimo, pokalbio išvakarėse. Ir ne tik dėl prasto burnos kvapo. Pasirodo, česnake esančios medžiagos apsaugo nuo peršalimo ligų, tačiau tuo pačiu ir sulėtina reakciją, menkina dėmesio koncentraciją į svarbius dalykus. Tačiau po to, kai norite nuo savęs nuplauti visą sunkios dienos triūsą, česnakas puikiai tiks, kadangi susidoroja su neigiamomis streso pasekmėmis dėl jame esančio mineralo magnio.

Saldu?

Pasirodo, kad česnakas – tai viena saldžiausių šakninių daržovių, kadangi jame yra net 20 proc. cukraus. Kodėl tuomet mes to nejaučiame? Paprasta, juk česnakas išsiskiria ir savo deginančiu skoniu, tačiau tai gurmanams netrukdo jo įdėti ruošiant saldžius padažus. Pavyzdžiui, česnako ir medaus pagardu paskaninti ledus. Įdomu ar ne? Dar smagiau, kad viso to paragauti galima Rygoje įsikūrusiame restorane. Beje, tokių „česnakinių“ restoranų yra visame pasaulyje. 

Verta žinoti

Česnakuose gausu vitaminų ir mineralų, pavyzdžiui, B grupės, reikalingų nervinės sistemos palaikymui, gražiai odai, vešliems plaukams; beta karoteno – būtino odai, regėjimui; vitamino C – saugančio nuo infekcijų, ankstyvos senatvės; cinko – gerinančio reprodukcines vyrų ir moterų funkcijas; geležies – padedančios palaikyti budrumą, gražinančios veido odos spalvą.

Taip pat skaitykite: Kokias ligas gali išduoti jūsų nagai?

Na, o specialistai pažymi ir dar vieną svarbų dalyką: česnako geriau nepadauginti. Jį tinka vartoti tiek džiovintą, tiek šviežią, tiek nuo peršalimo. Paprastas patarimas, jeigu jaučiate peršalimo simptomus: sutrinkite kelias skilteles, sumaišykite su medumi, palikite pastovėti vieną dieną ir valgykite kasdien po šaukštelį. Sveikatos! 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius