Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl moterims verta pakilnoti svarmenis, o vyrams išbandyti kalanetiką?

Ar dar pasitaiko galvojančių, kad kalanetika tik moterims skirtas „pasirąžymas“ sporto salėje, o treniruotės su svarmenimis – vyrų užsiėmimas? Sporto treneriai pastebi, kad žmonės vis dažniau įvertina skirtingų treniruočių teikiamus privalumus, atmesdami stereotipus ir atsižvelgdami vien į asmeninius poreikius. Tiesa, mitai vis dar veši. Kodėl?
Vyras daro atsispaudimus.
Vyras daro atsispaudimus. / Fotolia nuotr.

Trukdo psichologinis aspektas

Sveikatingumo klubo „Impuls“ trenerė Simona Beperščaitė teigia, kad tiek didelio intensyvumo treniruotės (pavyzdžiui, pratimai su TRX diržais, kovos menai ar svarmenų kilnojimas), tiek mažo (pvz., joga, pilatesas ar kalanetika) yra naudingos visiems sportuojantiems asmenims, nes skirtingai veikia raumenis ir leidžia pasiekti skirtingų rezultatų.

Tačiau trenerė pastebi, kad visuomenėje vis dar paplitęs treniruočių skirstymas į „vyriškas“ ir „moteriškas“. Vyrai, pasak S. Beperščaitės, nenori eiti į mažo intensyvumo treniruotes, nes mano, kad taip kitiems atrodys silpni, nesugebantys atlikti intensyvesnių pratimų.

Svarmenų kilnojimas moterims tikrai išeitų į naudą, nes pagražintų raumenis ir išryškintų dailią figūrą.

„Čia yra tiesiog psichologinis susivaržymas. Tačiau pastebiu, kad pastaruoju metu žmonės drąsėja. Moterys pradeda eiti į intensyvesnes treniruotes, nes ima suprasti, kad ne vien tik kardiotreniruotėmis reikia gražinti kūno formas. Iš vyrų pusės tai vyksta truputį vangiau. Bet dažnai į giliųjų raumenų treniruotėse juos ateiti paskatina žmonos, kurios rūpinasi, kad sutuoktinis tinkamai mankštintųsi“, – sako S.Beperščaitė.

TAIP PAT SKAITYKITE: Viskas apie celiulitą: dietos, mankšta, patarimai

Nenori „užsiauginti raumenų“

„Moterys bijo pradėti kilnoti svarmenis, nes mano, kad priaugs labai daug raumenų ir jų rankos atrodys kaip vyrų. Bet tai tikrai nėra tiesa, nes moterys turi 10 kartų mažesnį testosterono lygį nei vyrai. Jiems būna sudėtinga prisiauginti raumenų, tai moterims išvis nėra net ką kalbėti“, – sako trenerė.

Ji ragina moteris nebijoti didelio intensyvumo treniruočių ir tikina, kad svarmenų kilnojimas moterims tikrai išeitų į naudą, nes pagražintų raumenis ir išryškintų dailią figūrą. Tuo atveju, kai kyla neaiškumų, S.Beperščaitė pataria visada kreiptis į trenerius, kurie paaiškins, kaip tinkamai mankštintis.

„Svarmenų kilnojimas padėtų padailinti sėdmenis ir suteiktų kūnui gražių apvalių formų. Moterys tikrai dėl tokių treniruočių netaps vyriškos ar kampuotos, kaip jos įsivaizduoja. Tai tiesiog suteiktų daugiau stangrumo, tvirtumo ir tikrai pridėtų moteriškam kūnui grožio“, – tvirtina trenerė.

TAIP PAT SKAITYKITE: 4 pratimai, padėsiantys atsikratyti riebalų liemenėlės srityje

Mažo intensyvumo treniruočių nauda

S.Beperščaitė atkreipia dėmesį, kad tokios mažo intensyvumo treniruotės, kaip kalanetika, pilatesas ar joga, suteikia elastingumo raumenims ir sausgyslėms, neleidžia kūnui sustabarėti, o tai padeda išvengti traumų tiek vyrams, tiek moterims.

„Kai kūnas elastingesnis, sumažėja rizika pažeisti raiščius arba pasitempti raumenis, kritinėse situacijose kūnas gali labiau išsilenkti, raumuo geba daugiau išsitempti. Tai ypač svarbu vyrams, kurie treniruojasi su svarmenimis, nes tada jie tampa tarsi „medinukai“, – pastebi S.Beperščaitė.

„Shuterstock“ nuotr./Treniruotė
„Shuterstock“ nuotr./Treniruotė

Pasak jos, pastaruoju metu vis dažniau sporto klubų treneriai ragina sportuojančius vyrus išbandyti skirtingų rūšių treniruotes ir atlikti tempimo pratimus bei sustiprinti giliuosius raumenis.

„Patys treneriai tobulinasi, eina į seminarus. Dabar jie dažnai tiesiog įterpia į savo sporto programas tempimo pratimus, nes supranta, kokia yra to svarba“, – teigia „Impuls“ trenerė S.Beperščaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius