Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl nuolat šąla jūsų kojos ir rankos ?

Šaltos rankos ir kojos nėra pati maloniausia savijauta, o kaip tik erzinanti, tačiau specialistai sako, kad kartais tai gali atskleisti ir rimtų sveikatos sutrikimų.
Rudens akimirka.
Rudens akimirka. / Shutterstock nuotr.

Dauguma žmonių mano, kad tai susiję su sutrikusia kraujotaka, kuri iš tikrųjų yra viena dažniausių priežasčių, tačiau ji nėra vienintelė. Kas dar lemia tokią sveikatos būklę, rašoma care2.com.

Kraujotakos sutrikimai

Pradėkime nuo pačios dažniausios ir labiausiai paplitusios šaltų rankų ir kojų priežasties – kraujotakos sutrikimų. Vazokonstrikcija (kraujagyslių susiaurėjimas), pasak žurnalo „Health“, yra biologinis procesas, kurio metu smegenys įspėjamos apie pasikeitusią temperatūrą. Taigi, kai esate šaltoje aplinkoje, smegenys reguliuoja, kad reikia šildyti vidinius organus dėl išgyvenimo tikimybės, o kojos ir rankos šiuo atveju lieka šaltos.

Beje, tokia būklė dėl svyruojančio estrogenų kiekio kur kas dažniau būdinga moterims, o ne vyrams. Taip pat ji gali kamuoti net esant menkiausiems temperatūros svyravimams.

Cukraus kiekis kraujyje ir diabetas

Žmonės su cukraus kiekio kraujyje problemomis yra linkę į kraujo apytakos sutrikimus ir čia įžvelgiamas ryšys tarp diabeto bei sutrikusios kraujotakos galūnėse.

Dėl šios priežasties žmonės, kurie serga diabetu, turi daugiau dėmesio skirti savo pėdoms, jomis atidžiau rūpintis ir atkreipti dėmesį į savijautą.

Jeigu turite bėdų su cukraus kiekiu kraujyje, tuomet reguliariai mankštinkitės, valgykite mažo glikemijos indekso produktus, bei reguliariai tarkitės su gydytoju.

Reino liga

Žmonės, kurie serga šia liga, patiria nemalonius pojūčius galūnėse – kraujotakos sutrikimai susiję su kraujagyslių spazmais rankose ir kojose. Taip pat Reino liga sukelia dilgčiojimą galūnėse, pakinta odos spalva.

Rūkymas, traumos, kai kurių medikamentų vartojimas, riešo kanalo sindromas, kraujagyslių ligos – visa tai gali lemti Reino ligos pradžia.

Vilkligė

Tai automimuninė liga, kurios metu kūnas „kovoja“ pats su savimi, o to rezultatas – chroniški skausmai ir kitos sveikatos problemos. Liga dažnai pažeidžia įvairius organus, odą, kurios pažeidimas pasireiškia raudoniu bei bėrimais ir pan. Vienas iš požymių, būdingų šiai ligai, – tai šąlančios galūnės.

Ką galite padaryti, kad išvengtumėte šąlančių kojų ir rankų?

Visų pirma, kreiptis į gydytoją, kadangi tokios ligos kaip vilkligė, diabetas, Reino liga yra sudėtingos ir turėtų būti sprendžiamos padedant specialistams. Tačiau jeigu norite pagerinti kraujotaką, išmėginkite šiuos patarimus:

  • Kadangi geležis svarbi kraujotakos sistemoje, pasistenkite, kad jums jos netrūktų.
  • Dar vienas mineralas, kuris labai naudingas kraujotakai ir raumenims, – tai magnis.
  • Sumažinkite cukraus kiekio kraujyje šokinėjimus. Rašoma, jog net ir nesergantys diabetu gali turėtų cukraus kiekio kraujyje problemų, todėl mityba yra labai svarbi – kuo mažiau rafinuoto cukraus, daugiau baltymų, pilno grūdo produktų.
  • Gerieji riebalai taip pat svarbus ingredientas. „SF Gate“ rašoma, jog omega-3 riebalų rūgštys puikiai veikia kraujotakos sistemą.
  • Reguliariai mankštinkitės – mankštos metu mūsų širdis dirba greičiau, tuo suaktyvindama ir kraujotakos sistemą. Netgi paprasčiausias pasivaikščiojimas gali padaryti stebuklus jūsų kraujotakai!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius