Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kodėl šąla galūnės?

Vasarą žiemą vaikštote sustirusi, miegate su vilnonėmis kojinėmis, po storiausia antklode? O išėjus į šaltą orą ar patyrus stresą galūnės sustingsta iki pamėlynijimo? Dažniausia to priežastis – Reino sindromas, tačiau ne visada...
Mergina
Mergina / „Fotolia“ nuotr.
Temos: 1 Reino sindromas

O priežastys gali būti įvairios. Tai – ir netinkama mityba (ypač riebus maistas ar rūkyti gaminiai), maisto medžiagų stygius organizme, mažo kaloringumo nesubalansuotos dietos, nedidelis kūno svoris (liekni žmonės turi mažiau riebalų, todėl greičiau pajunta šaltį).

Dažniau šąlančiomis rankomis ar kojomis skundžiasi sergantieji cukriniu diabetu, anemija, širdies bei kraujagyslių, skydliaukės ligomis, moterys, vartojančios hormoninius preparatus. Taip pat tie, kurių sutrikusi kraujotaka (ją trikdo ir padidėjęs blogojo cholesterolio kiekis kraujyje).

Jei kraujotaka sulėtėjusi, organizme lėčiau vyksta visi gyvybiniai procesai, kaupiasi nuodingosios medžiagos (jos blogiau šalinamos), ląstelės negauna reikiamo kiekio maisto medžiagų, todėl pamažu išsiderina viso organizmo funkcijos.

Mažas kraujospūdis irgi yra sulėtėjusios kraujotakos simptomas. Hipotonikai dažniau skundžiasi šąlančiomis galūnėmis.

Kraujagysles siaurina ne tik šaltis, bet ir nuovargis, stresas bei rūkymas. Įrodyta, kad nikotinas skatina smulkiųjų kraujagyslių spazmus, todėl organai prasčiau aprūpinami deguonimi.

Dėmesio! Dėl sutrikusios kraujotakos organizmas nepajėgia palaikyti pastovios kūno temperatūros. Atšalus orui, kraujagyslės dar labiau susiaurėja, o širdies varinėjamas kraujas plūsta į vidaus organus. Taip organizmas stengiasi išsaugoti šilumą, todėl greičiau atšąla toliau nuo širdies esančios kūno dalys, ypač rankos ir pėdos.

Jeigu pirštai ne tik šąla, bet ir pabąla, nedelsdami kreipkitės į gydytoją. Tai gali būti sisteminio jungiamojo audinio liga (Reino sindromo pradžia). Pačiam gydytis negalima.

Plačiau apie Reino sindromą skaitykite 48-ajame „Ji“ numeryje!

Redakcijos archyvo nuotr./Žurnalo „Ji“ viršelis (48 nr.)
Redakcijos archyvo nuotr./Žurnalo „Ji“ viršelis (48 nr.)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius