Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl šaldyti vaisiai ir daržovės netgi sveikesni nei švieži?

Tikriausiai ir sakyti nereikia, kad vaisių ir daržovių derėtų valgyti kuo daugiau, jeigu norite džiaugtis gera sveikata. Tačiau ką daryti, jeigu nusipirktus vaisius ar daržoves planuojate suvalgyti tik kitą savaitę, o jei – ir po kelių mėnesių? Pats laikas išnaudoti savo šaldymo kamerą, rašo CNN.
Šaldytos uogos
Šaldytos uogos / Vida Press nuotr.

Šaldymas suteikia galimybę mėgautis mėgstamomis uogomis, daržovėmis ar vaisiais net ir žiemą, neprarandant juose esančių naudingųjų medžiagų. Maža to, tyrimai atskleidė, kad šaldyti vaisiai ir daržovės turi tiek pat vitaminų – o tam tikrais atvejais net ir daugiau – nei švieži.

„Šaldymas yra pats geriausias žmonių sugalvotas būdas išlaikyti maistą šviežią, taip pat išlaikant ir visas maisto naudingąsias medžiagas. Jeigu neišgalite nusipirkti šviežių produktų, arba nedidelė maisto prekių parduotuvė šalia yra vienintelė jūsų apsipirkimo vieta, tuomet labai svarbu žinoti, kad šaldyti produktai yra labai gera alternatyva“, – tikina atlikto tyrimo autorius, kulinarijos ekspertas ir knygos „Ingredient: Unveiling the Essential Elements of Food“ autorius Ali Bouzari.

Fotolia nuotr./Šaldytos uogos
Fotolia nuotr./Šaldytos uogos

„Be vitaminų išsaugojimo, šaldymas taip pat yra geriausias būdas išlaikyti naudingąsias augalų medžiagas, kurios apsaugo nuo įvairių ligų“, – sako Šiaurės Karolinos valstijos universiteto Augalų žmonių sveikatai instituto direktorė Mary Ann Lila.

Faktai apie šaldymą

Šaldyta produkcija yra puikus pasirinkimas, jei daržovių ar vaisių nežadate valgyti artimiausiomis dienomis, aiškina JAV žemės ūkio departamento augalų fiziologas ir nacionalinės programos lyderis Gene'as Lesteris, prižiūrintis visų maistui naudojamų gyvūnų ir augalų tyrimus.

Kaip aiškina, G.Lesteris, šaldymui vaisiai nurenkami komerciniu mastu, kai pasiekia maksimalų sunokimo lygį, tada jie greitai sušaldomi ir supakuojami panaudojant azoto dujas. Vaisių ir daržovių apdorojimas azotu leidžia išlaikyti maistines medžiagas, kurias deguonis sunaikintų.

Prinokusios daržovės taip pat nurenkamos, tačiau, kitaip nei vaisiai, prieš užšaldant jos yra blanširuojamos (apliejamos karštu vandeniu), dėl tokio apdorojimo sunyksta enzimai, dėl kurių daržovės praranda spalvą, paruduoja ir netenka skonio.

„Dėl blanširavimo daržovės nepraranda savo spalvos, išlieka tokios pat žalios ir užšaldžius, blanširavimas taip pat pakeičia skaidulų struktūrą, tad daržovės tampa švelnesnės, ne tokios traškios, jas lengviau kramtyti.

Deja, blanširuojant prarandama iki 50 proc. vitamino C, nes jis itin jautrus karščiui“, – aiškino G.Lesteris.

Geroji žinia yra ta, kad tiek vaisiai, tiek ir daržovės, kuriuos žadama šaldyti, įprastai yra surenkami jiems pasiekus maksimalų prinokimo lygį, taigi ir turint daugiausia maistingųjų medžiagų, tuo tarpu šviežia parduodama produkcija yra surenkama dar neprinokusi, kad ilgiau išsilaikytų transportavimo metu, taip prarandant ir maistingąsias medžiagas. Todėl šaldytos daržovės turi daugiau naudingųjų medžiagų nei šviežios.

„Kai surenkamos iki galo prinokusios daržovės, maistinių medžiagų, vitaminų ir mineralų kiekis jose gali būti nuo 10 iki 50 proc. didesnis nei daržovėse, kurios surenkamos pardavimui dar iki galo neprinokusios.

„Šaldyta produkcija, maistine prasme pranašesnė, už tą produktą, kuris buvo nurinktas neprinokęs, laikytas šaldytuve, tuomet iki trijų dienų praleido sunkvežimyje, pateko į sandėlį, o po kelių dienų atsidūrė parduotuvėje“, – sako ekspertas. Anot jo, būtent taip prarandamos šviežių daržovių ir vaisių maistinės medžiagos, kadangi jas viso transportavimo ir sandėliavimo metu veikia deguonis.

Šaldymo patarimai

  1. Kad gautumėte daugiausia maistinių medžiagų, šaldytas daržoves rinkitės be jokių padažų ar pridėtinės druskos, šaldytus vaisius ar uogas – be pridėtinio cukraus.

  2. Prieš pirkdami šaldytą produkciją, parduotuvėje gerai apžiūrėkite ir paimkite pakuotę į rankas. Geros kokybės šaldyta produkcija neturėtų būti sušalusi į vieną didelį ledo gabalą. Kiekvieną daržovę ar vaisių turite jausti atskirai, jei taip nėra, vadinasi daržovės buvo atšilusios ir pakartotinai užšaldytos. Ant šaldytos produkcijos maišelių susidarę ledo kristalai – taip pat rodo pakartotinį užšaldymą.

  3. Šaldiklio duris visuomet iškart uždarykite. Nelaikykite ilgai pravertų šaldiklio durelių, kambario temperatūros oras šaldytai produkcijai yra labai nenaudingas.

  4. Šaldytus vaisius ir daržoves laikykite tolimiausiame šaldiklio kampe, kad dėl durų darinėjimo ir šilto oro jie neprarastų maistinių medžiagų. Priekyje geriau laikykite ledo kubelius.

  5. Neperkaitinkite šaldytų daržovių atšildydami juos mikrobangėje ar ant viryklės, nes taip prarasite maistingąsias medžiagas.

  6. Pašildę šaldytas daržoves, ant jų užspauskite šiek tiek citrinos. Ji padės išlaikyti daržovių spalvą ir geresnį skonį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius