Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl sunku prisiminti viską? Pagrindinės užmaršumo priežastys

Čia atsimenu, čia neatsimenu... Svarbi informacija kartais išskrenda iš galvos pačiu netinkamiausiu momentu, o nemalonūs prisiminimai niekaip nesiteikia išeiti į užmarštį...
Moteris sprendžia kryžiažodį
Moteris sprendžia kryžiažodį / Vida Press nuotr.

Atmintis pilna siurprizų. Ypač moteriška. Kuo skiriasi vyriška ir moteriška atmintis? Kodėl vieni atsimena datas, o kiti kvapus? Kaip nepamiršti, kas svarbiausia? Atsakymus pateikia tinklalapis kiz.ru.

„Kaip tu galėjai pamiršti!“ – viena iš pagrindinių moterų pretenzijų vyrams. Nespėja vyras susivokti, apie ką čia ir net praverti burnos, kad pasiteisintų ar pateiktų tikslinančius klausimus, kaip jau girdi: „Tu manęs nemyli!“. Net jei moteris pakankamai protinga ir viso to neišrėkia garsiai, ji gan dažnai panašiai galvoja ir kelia klausimą, kaipgi išmokyti vyrą prisiminti svarbias datas. Japonai jau rado sprendimą vyrų užmaršumo problemai – žiedo formos žadintuvėlis iš anksto įspėja vyrą apie svarbią datą – pirmo bučinio ar pirmo pasimatymo dieną. Galima naudoti ir paprasčiausius priminimus mobiliajame telefone. Bet dėl to paties užmaršumo vyras gali palikti telefoną kur nors automobilyje ir visą dieną nežinoti, kad vakare jo laukia sveikinimų trokštanti moteris...

Moteriškos atminties ypatumai

Yra visokių senoviškų posakių apie trumpą merginų atmintį, neva, apsisuko, perėjo per slenkstį ir jau nebeprisimena. Tyrėjai tokiam įsitikinimui prieštarauja. Mergaitės vaikystėje geriau nei berniukai atsimena skaičius ir sprendžia uždavinius, nes mergaičių smegenų dalis atsakinga už atmintį vystosi greičiau. Sulaukę 15–17 metų vaikinai pasiveja bendraamžes ir abiejų lyčių atminties funkcija pasiekia aukščiausią išsivystymo lygį, o po to prasideda lėtas mažėjimas, kuris tampa pastebimas moterims sulaukus 25–29 metų, o vyrams – 30–35 m. Tad kaltinimai bloga atmintimi bus teisingi, jei kalbama apie moteris, bet tikrai ne merginas.

Kalbant apie skirtingas atminties formas, išaiškėjo, kad moterys geriau nei vyrai prisimena veidus, ypač moteriškus, taip pat verbalinę (žodinę) informaciją. Paskutiniai tyrimai atsargiai kelia versiją, kad vyriška atmintis iš esmės silpnesnė.

Kodėl vyrai užmiršta svarbias datas

Jokie moksliniai tyrimai nepaguos moters, kurios vyras nepasveikino jos sutuoktuvių metinių proga. Čia kalta ne atmintis, o skirtingas sutuoktinių požiūris į kai kuriuos įvykius. Todėl skirtingai juos ir atsimena. Moteriai svarbiau ir patogiau remtis į konkrečią datą prisimenant kažką, minint tą ir švenčiant. Toks pasikartojimas ir cikliškumas moterims labai priimtinas, nes tai primena tokį įprastą mėnesinių ciklą. Vyrams toks „vaikščiojimas ratu“ nėra priimtinas, jie orientuojasi į laiko linijiškumą: praeitis praėjo, ateitis priekyje. Vyrui svarbu, kad įvykis įvyko, o kada tiksliai – ne taip svarbu.

Be to, moterims viskas, kas susiję su santykiais, sudaro jų asmeninių pasiekimų sferą, vyrams gi, priešingai, apie jų statusą byloja pasiekimai darbe, pajamos, dideli pirkiniai. Todėl moteris atsimena pažinties datą, o vyras – automobilio modelį. Šis skirtumas ir sukuria palankią dirvą galimiems konfliktams. Kai partneris neatsimena to, kas mums svarbu, mes tai vertiname kaip asmeninę nepagarbą, mūsų vertybių nesuvokimą, to, kas mums svarbu. Ar verta kalbėti apie žmogaus jausmus, jeigu per daug bendro gyvenimo metų jam taip ir nepavyksta atsiminti jūsų augintinio vardo ar jūsų gimtadienio datos?

Dažniausiai, kad būtų taikiai išspręstos problemos užtenka atsižvelgti į lyčių psichologinių procesų skirtumus ir nereikalauti iš partnerio to, ko jis nepajėgus padaryti.

Dažniausiai, kad būtų taikiai išspręstos problemos užtenka atsižvelgti į lyčių psichologinių procesų skirtumus ir nereikalauti iš partnerio to, ko jis nepajėgus padaryti. Pavyzdžiui, vyras gerai atsimena faktus ir skaičius bei orientuojasi erdvėje: už tai atsako du genai, o moteris neturi nė vieno. Tačiau moterų stambesnės smegenų dalys, kurios atsakingos už emocijas.

Todėl prisimindami kelią vyrai ir moterys taiko skirtingas strategijas: vyras prisimena „antras posūkis į kairę“, moteris „posūkis už kavinukės, kur labai skanūs eklerai“. Todėl vyras gali neprisiminti, kaip jūs buvote apsirengusi per pasimatymą, tačiau kokioje vietoje jis vyko ir kur jūs toliau ėjote – jis prisimena. Kad tuo metu labai gardžiai kvepėjo alyvomis vyras niekuomet neprisimins, čia jau moteriškos atminties gebėjimai, tačiau neabejotinai vyrai dėkingi už tokias moteriškos atminties savybes, nes tai suteikia santykiams šilumos vartant praeities prisiminimus.

Kaip nepamiršti, kas svarbu

Kartais nemalonūs prisiminimai ar skausmingi vaizdai niekaip nepalieka mūsų atminties, tiesiog iškyla prieš akis ir be pabaigos primena apie įvykusius dalykus – skaudžias netektis ar tiesiog kažkokias smulkias nesėkmes. Tokiu atveju atmintis stengiasi žmogų apsaugoti ir jei panaši situacija pasikartotų, jūs mokėtumėte greičiau ir geriau sureaguoti.

Jeigu pasimatyme su nauja simpatija jums niekaip nepavyksta atsikratyti prisiminimų apie buvusį vyrą, jūsų atmintį galima pagirti: ji nori, kad jūs būtumėte atsargesnė ir neužmintumėte antrą kartą ant to paties grėblio.

Atmintis tarnauja žmogui kaip gali. Netgi tada, kai stengiasi ką nors pamiršti. Kai įvykiai būna pernelyg nemalonūs ir sunkūs, įsijungia apsauginiai išstūmimo mechanizmai, kuriuos atrado dar Z.Froidas. Jo atsiminimuose yra toks pavyzdys: septynerius metus jis nuomojosi tą pačią sodybą ir įsidėmėjo šalia esančius du restoranus, o trečiojo niekaip nepastebėjo. Pasirodo, to restorano pavadinimas skambėjo labai panašiai kaip jo kolegos pavardė.

Vida Press nuotr./Atmintis
Vida Press nuotr./Atmintis

Z.Froido ir to kolegos santykiai buvo gan įtempti. Jis padarė išvadą, kad išstūmimu galima paaiškinti vardų, susitikimų, pažadų užmiršimą. Prabėgus daugiau nei šimtui metų, galima patvirtinti jo mintis: „Visais atvejais užmiršimo pagrinde slypi nenoro motyvas.“ Juk pasiteisinti užmaršumu lengviau nei tiesiogiai atsisakyti ar aiškintis santykius.

Kaip treniruoti atmintį

Tačiau ne visada dėl užmaršumo reikia kaltinti slaptą nepritarimą. Su amžiumi žmonių atmintis prastėja ir tai susiję su daugybe priežasčių – pirmiausia, su smegenų darbo prastėjimu. Profilaktiškai reikėtų gyventi sveikiau, dažniau būti gryname ore, plaukioti, stengtis iš aplinkinio pasaulio gauti daugiau pozityvių įspūdžių. Reikia stebėti ir tai, ar jūsų neveikia nuolatinis stresas, ar ne pernelyg dideli krūviai – tai gali baigtis emociniu perdegimu, o tai labiausiai ir atsispindi atmintyje: gauta informacija visai neužsilaiko.

Su amžiumi žmonių atmintis prastėja ir tai susiję su daugybe priežasčių – pirmiausia, su smegenų darbo prastėjimu. Profilaktiškai reikėtų gyventi sveikiau, dažniau būti gryname ore, plaukioti, stengtis iš aplinkinio pasaulio gauti daugiau pozityvių įspūdžių.

Verta duoti sau naudingus krūvius. Jeigu atmintimi skundžiasi trisdešimtmetis, vadinasi, jis nustojo treniruoti atmintį ir ji nusilpo. Mokykloje ir universitetuose jaunuoliai nuolat gauna naujos informacijos, ją įsimena, vadinasi, atmintis visuomet yra „pasitempusi“. Kai darbas virsta rutina ir kiekviena diena panaši į kitą, sumažėja krūvis atminčiai, jos nereikia treniruoti.

Amerikiečių tyrėjai rado malonų būdą treniruoti atmintį: pasirodo, vyresni žmonės kasdien išgeriantys tris puodelius arbatos ar kavos ir du bokalus vyno turi geresnę atmintį nei tie, kurie sau to neleidžia. Yra ir blaivesnis sprendimas – nustokite pasitikėti užrašų knygele, pabandykite atsiminti telefonų numerius, užsienio kalbų žodžius, eilėraščius. Svarbiausia, darykite tai nuolat.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius