-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kodėl sutrinka menstruacinis ciklas ir kada reikia susirūpinti?

Dėl sutrikusio menstruacinio ciklo jaudinasi daugelis moterų. Juolab, kad tai gali būti ir rimtų sveikatos problemų priežastis. Kada neverta į tokius negalavimus numoti ranka?
Moteris ir kalendorius
Moteris ir kalendorius / Fotolia nuotr.

Dažniausiai pasitaikantis menstruacinis ciklas – 28 dienos

Specialistai teigia, kad normalaus menstruacinio ciklo ženklas – jo reguliarumas. Dažniausiai jis trunka nuo 21 iki 36 dienų (+/- 2, 3 dienos). Jeigu jūsų yra kur kas trumpesnis ar gerokai ilgesnis, tai jau nukrypimas nuo normos.

Taip pat skaitykite: 5 klausimai ginekologui

Dažniausiai pasitaikantis ciklas, būdingas net 60–70 proc. moterų, – 28 dienos, o pačios menstruacijos turi trukti 3–7 dienas, per kurias netenkama 80–100 ml kraujo.

Kodėl menstruacijos vėluoja arba pasirodo per anksti?

Priežasčių, kodėl menstruacinis ciklas sutrinka, išskiriama labai daug. Pavyzdžiui, tai gali būti susiję su stipriais emociniais išgyvenimais, sukrėtimais, pervargimu, prasta mityba, chroniškomis kepenų ligomis, širdies ir kraujagyslių, endokrininės sistemos pažeidimais, uždegimais, onkolginiais reprodukcinės sistemos organų, galvos smegenų susirgimais, ankstyvuoju klimaksu.

Jeigu matote, kad kuo toliau, tuo labiau ciklas išsiderina, būtinai kreipkitės į gydytojus, kad atliktų tyrimus ir padėtų išsiaiškinti priežastį. Tai gali būti ne tik įpastinė ginekologo apžiūra, bet ir ultragarso tyrimas, kraujo analizė, cukraus kiekio kraujyje nustatymas ir daugybė kitų tyrimų.

Taip pat skaitykite: 15 naudingų šokolado savybių: užkerta kelią strijoms, išvaiko stresą

Avitaminozė gresia menstruacinio ciklo sutrikimais

Pavyzdžiui, kai organizmui trūksta vitamino E (jis turi įtakos viso organizmo veiklai, taip pat nervinei, lytinei sistemai), vitamino B (aktyviai dalyvauja medžiagų apykaitos procesuose, kurie vyksta moters organizme), vitamino C (dalyvauja kolageno sintezėje) gali sutrikti moteriškasis ciklas. Pastebima, kad būtent šaltuoju metų laiku, kai siaučia peršalimo ligos, pritrūksta vitamino C, ir todėl dažniausiai fiksuojami ciklo pažeidimai.

Mityba ne mažiau svarbi. Verta atsminti, kad tos, kurios liekninasi ir blogai maitinasi, badauja, gali sau labai pakenkti, kadangi kartais mėnesinės apskritai išnyksta.

Tačiau ir tos, kurios nespjauna į greitąjį maistą bei turi nemažą antsvorį, turėtų susirūpinti, kadangi tiek per daug liesoms, tiek kenčiančioms dėl per didelio svorio gresia moteriškojo ciklo sutrikimai. Subalansuota mityba reikalinga jūsų sveikatai, todėl stenkitės rinktis šviežius ir sveikus produktus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius