Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl taip svarbu anksti keltis ir kaip išsiugdyti šį įprotį?

Į šiuos klausimus išsamiai atsako tinklalapio quora.com autorius, asmeninio augimo ir kūrybiškumo treneris Paulas DeJoe.
Rytas
Rytas / Vida Press nuotr.

Jis rašo, kad kėlimasis 5 ryto pakeitė jo gyvenimą ir už viską, ką jis turi, yra dėkingas būtent šiam įpročiui. Penktą ryto jis keliasi kasdien jau 8 metus, savaitgaliais keliasi 7 val. Jeigu norite keltis anksti ryte, jis siūlo pradėti nuo dviejų esminių klausimų: kaip ir kodėl.

Mokslininkų, tyrinėjančių miegą, duomenimis, suaugusiam žmogui reikia nuo 7 iki 9 valandų miego. Tokiu būdu iš laiko, kai pageidaujate prabusti, atimkite 7–9 valandas ir turėsite laiką, kada turite eiti miegoti. P.DeJoe (36 m.) miega 7 valandas ir 80 proc. atvejų jis eina miegoti 22.30, o keliasi 5.30.

Dabar apie strategiją.

Kam to reikia?

Kaip ir daugeliu kitų atvejų, kai nusprendžiama išsiugdyti naują įprotį, svarbiausiu veiksniu tampa tai, ar stipriai to norite.

Kodėl jums reikia keltis anksti ryte? Yra tik du atsakymo variantai:

  • jums tai būtina (neišvengiama);
  • jūs to norite.

Kalbant apie pirmą variantą, čia viskas paprasta: nėra pasirinkimo – nėra problemų. Pavyzdžiui, dirbate pirmoje pamainoje; turite mažą vaiką, kuriam reikia daug dėmesio; ilgas kelias iki darbo, dėl to tenka labai anksti keltis ir t. t. Kai kurie tokiais atvejais greitai įjungia autopilotą, kitiems gi ankstyvas kėlimasis tampa sunkiu išbandymu. Ir tokiu atveju jau netinka kalbėti apie subalansuotą gyvenimą.

Jeigu jums tinkamesnis antras variantas, tuomet reikalinga motyvacija. Šaltais tamsiais rytais lipti iš šiltos lovos – dėl ko?

Jei žmogus savanoriškai keliasi penktą ryto ir yra tuo patenkintas, greičiausiai jam patinka jo darbas arba rytinį laiką jis skiria sau, kad pasikrautų energijos, išvalytų galvą prieš ilgą dieną, peržiūrėtų tikslus ir susivoktų savyje, kol aplinkiniai dar miega.

Būtent dėl šių priežasčių daugelis didžių žmonių keliasi labai anksti. Jie mėgsta būti aktyvūs (gyvenime ir darbe), todėl stengiasi patys suteikti kryptį dienai, o ne judėti reaguojant į kitų žmonių poelgius ar susiklosčiusias aplinkybes.

Štai kai kurių žinomų ir produktyvių žmonių kėlimosi laikas:

  • Generalinis „Disney“ direktorius Robertas A.Igeris – 4.30 val.
  • Generalinis „Apple“ direktorius Timas Cookas – 4.30 val.
  • Generalinis „Starbucks“ direktorius Howardas Schultzas – 5.00 val.
  • Generalinis „Virgin“ direktorius Richardas Bransonas – 5.45 val.

Užduokite sau klausimą: kas jus verčia judėti?

Jeigu ypatingo noro spėti nuveikti ką nors ryte jūs neturite, prabusti anksti jums nepavyks. Labai pravartu paisyti vienos taisyklės – ryte atliekamas darbas, kuriam dieną neatsiranda laiko. Jeigu, pavyzdžiui, užsisėdite vakare dėl ko nors (naujas verslas, įdomi knyga), jūs jau nesate produktyvus ir, matyt, tai nėra labai svarbu, nes skiriate tam ne patį geriausią savo laiką.

Tad geriau tokiems užsiėmimams skirti rytą, kai jūs dar žvalūs ir kupini energijos. Be to, šiuo laiku tikrai neatsiras nenumatytų trukdžių ar kitų darbų – šeštą ryto jūsų tikrai niekas nekvies į susitikimą ir net žinutės neparašys. Todėl ryte galima savo resursus skirti svarbiausiems darbams.

Pravartu paisyti vienos taisyklės – ryte atliekamas darbas, kuriam dieną neatsiranda laiko.

Kaip?

Sakykime, kad jūs jau atradote savo „kodėl?“. Dabar reikia sukurti geriausią strategiją, suderintą su jūsų poreikiais.

Lengviausias būdas – kiekvieną savaitę keltis 5 minutėmis anksčiau. Gali atsirasti prieštaraujančių, kad tai užims daug laiko. Paskaičiuokime: 5 minutės kas savaitę padauginame iš 26 savaičių (pusmetis) ir turime 130 minučių, daugiau kaip 2 valandos. Jeigu dabar jūs keliatės 9 val. ryto, tai vos po pusmečio taikydami šį metodą kelsitės 7 val. ryto. O jeigu keliatės 7 val. – kelsitės 5 val.

Svarbiausia prisiminti: jeigu norite anksčiau keltis, turėsite eiti anksčiau gultis. Keletą dienų dar galima eiti miegoti po vidurnakčio ir keltis penktą ryto, tačiau, jeigu tai tęsis ilgiau – pavirsite zombiu. Nepamirškite, kad bet kuriam suaugusiam žmogui reikia 7–9 valandų gero miego.

9 gero miego taisyklės

  • Pasistenkite miegoti nuo 22 iki 5 valandos – tai kokybiškiausio miego laikas.
  • Įsitikinkite, kad miegate 7–8 valandas.
  • Eikite miegoti ir kelkitės kiekvieną dieną tuo pačiu metu.
  • Norint, kad organizme būtų subalansuotas melatonino (reguliuoja žvalumo ir miego ciklus) kiekis, reikia kasdien bent pusvalandį būti saulės šviesoje.
  • Venkite paviršutiniško miego ir prabudimų vidury nakties. Todėl paskutinis pavalgymas turi būti 4 valandas iki miego ir 3 valandas prieš miegą nesimankštinkite.
  • Paruoškite miegamąjį: 18–20 laipsnių, geras čiužinys, neryški šviesa ir judesių nevaržanti pižama.
  • Susikurkite vakarinį pasiruošimo miegui ritualą, kuris padės po truputį sulėtinti ritmą: rami muzika, šilta arbata, dantų valymas ir t. t.
  • Pasistenkite bent valandą prieš miegą pamiršti visus rūpesčius, nuoskaudas ir nusivylimus. Užbaikite visus darbus arba pasidarykite planą, kaip tai darysite rytoj.
  • Tegul miegas jūsų gyvenime būna prioritetas.
Vida Press nuotr./Mieganti moteris
Vida Press nuotr./Mieganti moteris

9 kėlimosi anksti taisyklės

  • Raskite priežastį, kodėl turite keltis.
  • Įsivaizduokite, kad šypsotės, kai prabundate po saldaus miego.
  • Kelkitės iš lovos iš karto, kai tik nuskamba žadintuvas.
  • Tvirtai nuspręskite, kad ryto laikas pirmiausia skirtas jums ir patiems svarbiausiems jūsų reikalams.
  • Raskite ankstyvo kėlimosi draugą – skambinkite vienas kitam kiekvieną rytą.
  • Prabuskite kiekvieną savaitę penkiomis minutėmis anksčiau, kol pasieksite norimą laiką.
  • Susigalvokite malonų rytinį ritualą, kad nuskambėjus žadintuvui būtų lengviau save įkalbėti keltis.
  • Miegokite ne mažiau kaip 7 valandas ir eikite miegoti ne vėliau kaip 22.30 val.
  • Jeigu vieną rytą praleidote, atleiskite sau ir tęskite lyg nieko nebuvo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius