Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kodėl žmonės pradeda pilnėti po 40-ies?

Kaip išlaikyti gerą savijautą ir figūrą, kai metabolizmas ir hormonai nėra jūsų pusėje?
Antsvoris
Antsvoris / „Fotolia“ nuotr.

Dauguma žmonių, pasiekę 40-ies metų ribą, pradeda pilnėti, nepaisant to, kad fizinis aktyvumas ir mityba nesikeičia. Taip yra todėl, kad organizme „paleistas senėjimo procesas“, o tai reiškia, kad lėtėja medžiagų apykaita, mažėja raumenų masė ir kai kurių hormonų, kurie atsakingi už dailią figūrą.

Tad ką daryti ir kaip išlaikyti norimas formas, rašoma lifehacker.ru.

Sulėtėjusi medžiagų apykaita

2010-aisiais metais atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo daugiau kaip 8000 skirtingo amžiaus žmonių, atskleidė, jog po 40-mečio bazinis metabolizmas mažėja 3,1–3,3 proc. Tai reiškia, kad ramybės metu kūnas per dieną sudegina 50–60 kcal mažiau. Atrodo visai nedaug? Bet jeigu nekeisite nei mitybos, nei fizinio aktyvumo, per metus galite priaugti net 3 kg!

Ką daryti?

Reikia peržvelgti savo mitybą ir sumažinti suvartojamų kilokalorijų kiekį. Norėdami palaikyti formas, turėtumėte stengtis vartoti mažiau paprastųjų angliavandenių ir neperžengti dienos kilokalorijų normos.

Sumažinę 60–100 kcal kasdien ir besimaitindami sveikiau, jūs nutiesite kelią dailesnei figūrai ir puikesnei savijautai.

Mažėja raumenų masė

Po to, kai stukteli 50, raumenų masė sparčiai mažėja – net iki 15 proc. per metus. Tiesa, visas šis procesas prasideda jau po 30-ies. Remiantis 2013-ųjų metų tyrimu, raumenų masės skirtumas žmonėms iki ir po 40-ies siekia nuo 16,6 iki 40,9 proc.

Amžiaus pokyčiai, fizinio krūvio trūkumas, testosterono kiekio sumažėjimas – visa tai neigiamai veikia raumenų masę. Prarasdami raumenis jūs dar labiau sumenkinate metabolizmą bei padidinate šansus priaugti svorio.

Ką daryti?

Jeigu iki šiol nesportavote, galite pradėti jau dabar. Labiausiai tinka jėgos treniruotės ir atitinkama mityba, gausi baltymų, kuri padės jums palaikyti dailias formas ir raumenų masę.

„Scanpix“ nuotr./Treniruotė
„Scanpix“ nuotr./Treniruotė

TAIP PAT SKAITYKITE: Ką kiekvienas turi patirti iki 40-ojo gimtadienio?

Hormoniniai pokyčiai

Moterims, peržengusioms 35-erius metus, mažėja hormono estrogeno, dėl to ilgainiui priartėjama prie menopauzės. Ir nors estreogeno perteklius turi didelę įtaką riebalų kaupimuisi, jo trūkumas taip pat neigiamai atsiliepia svoriui. Perėjimas į pomenopauzinį laikotarpį gali būti susijęs su vidinių riebalų, insulino bei gliukozės kiekio kraujyje padidėjimu.

Vyrams testosterono kiekio mažėjimas gali pasireikšti raumenų masės mažėjimu, riebalų kiekio didėjimu, depresija, libido netekimu. Tyrimai atskleidžia, kad po 39-erių vyrai kasmet netenka 1,2 proc. testosterono.

Ką daryti?

Visų pirma, apsilankykite pas gydytojus, atlikite tyrimus. Rekomenduojami skydliaukės tyrimai – tai organas, atsakingas už hormonus. Net 20 proc. moterų po 40-ies kenčia skydliaukės sukeltas problemas. Tad jeigu jaučiatės išsekę, kamuoja nepaaiškinamas svorio augimas, paprašykite, kad jums atliktų skydliaukės tyrimus ir padėtų atrasti geriausią problemos sprendimo būdą.

Testosteronui teigiamą įtaką turi jėgos treniruotės, sveika mityba, baltymų vartojimas, streso vengimas.

Tad jeigu sulaukę keturiasdešimtmečio norite atrodyti geriau nei 30-ies, tuomet jau šiandien pradėkite rūpintis savo fizine forma, mityba ir harmonija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius