Dabar populiaru
Publikuota: 2015 kovo 24d. 13:09

Kokie maisto produktai yra didžiausi depresijos priešai

Liūdna moteris
„Fotolia“ nuotr. / Liūdna moteris

Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) skelbia, kad iki 2020 metų labiausiai paplitusia ir daugiausia mirčių lemiančia liga taps depresija. Prognozė ypač aktuali lietuviams – mūsų šalis pagal suvartojamą antidepresantų kiekį jau dabar yra antroji Europos Sąjungoje, o nuo 2000 metų iki dabar susirgimų skaičius išaugo dvigubai.

Esant lengvai depresijos formai ar pastebėjus jos požymius, medikai rekomenduoja pirmiausia keisti gyvenimo būdą, jo ritmą, pradėti sveikai maitintis – į racioną įtraukti laimės hormono išsiskyrimą skatinančius maisto produktus: paukštieną, žuvį ar liesą jautieną.

Asmeninio archyvo nuotr./Psichologė Asta Petrulienė
Asmeninio archyvo nuotr./Psichologė Asta Petrulienė

„Depresija nėra tik laikinas negalavimas – tai liga, kurią būtina gydyti, todėl itin svarbu sekti savo nuotaikų bei mąstymo pokyčius ir pastebėjus tokius simptomus, kaip nuolat kamuojantis liūdesys ar kitos neigiamos emocijos, kreiptis pagalbos į specialistus, – teigia psichologė Asta Petrulienė. – Kuo anksčiau pastebima depresija ar jos apraiškos, tuo paprasčiau išvengti sunkios ligos bei gydymo vaistais.“

Pasak specialistės, viena iš depresijos priežasčių yra serotonino, biologiškai veiklios medžiagos, veikiančios centrinėje nervų sistemoje, trūkumas.

Taip pat skaitykite: Mūsų civilizacijos rykštė – liga, kurios jokie vaistai neišgydys

Su maistu gaunama aminorūgštis triptofanas skatina serotonino gamybą organizme, tad žmonėms, linkusiems į depresiją, rekomenduojama į racioną įtraukti triptofano turinčių produktų. Vienas tokių – liesa paukštiena.

Pavyzdžiui, vištiena, valgoma be odelės ar naminiame sultinyje, veikia kaip natūralus antidepresantas. Be to, joje yra vitamino B12, kuris yra ne tik depresijos, bet ir nemigos priešas.

Kitos rūšies paukštiena, liesa jautiena ar žuvis taip pat skatina serotonino gamybą organizme. Be mėsos, į valgiaraštį reikėtų įtraukti ir riešutus, lapines daržoves bei juodąjį šokoladą. Taip pat reikėtų nepamiršti ir skysčių, ypač vandens, arbatos ir kavos, kurios teigiamas efektas nors ir nėra ilgalaikis, tačiau neginčijamas.

Pasak specialistų, idealus dienos valgiaraštis galėtų atrodyti taip:

  • Pusryčiams – neskaldytų grūdų duonos ir vištienos krūtinėlės sumuštinis, nedidelis puodelis kavos ir sauja riešutų;
  • Pietums – lašišos ar kitos, daug omega-3 riebalų rūgščių turinčios, žuvies kepsnys su rudaisiais ryžiais ir špinatų salotomis bei žaliąja arbata;
  • Vakarienei – žolelių arbata, salotos ir apelsinas.

Angliavandeniai taip pat skatina laimės hormonų gamybą, tad vienas kitas gabalėlis šokolado nepakenks, tačiau saldumynus rekomenduojama keisti uogomis ar javiniais batonėliais.

Be abejo, savaitės valgiaraštyje maisto produktai turėtų varijuoti, be to, laikytis griežtų mitybos taisyklių nerekomenduoja net dietologai. Valgymas per prievartą ar nemėgstamų produktų įtraukimas į valgiaraštį ne tik neatneš naudos, bet kai kuriais atvejais net paskatins depresijos progresą.

Taip pat skaitykite: Netikėtos priežastys, kodėl užklumpa depresija

Sveikai besimaitinantis žmogus neturėtų pamiršti ir kitų, gyvenimo kokybę lemiančių, veiksmų: aktyvaus laisvalaikio, mėgstamos veiklos ar socialinių ryšių.

Vis dėlto depresija – sunki liga, kurią ne visuomet įmanoma įveikti pačiam, todėl jeigu nerimas, susierzinimas, liūdesys ir kitos neigiamos emocijos neapleidžia bent 2–3 savaites, rekomenduojama kreiptis į specialistą, kuris paskirs reikiamą gydymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiškai su „Norfa“

30 geriausių restoranų

Video

00:52
01:40
01:15

Esports namai

URBAN˙/

Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką