Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokio amžiaus esame laimingiausi?

Australijoje atliktas tyrimas dar kartą patvirtino – esame laimingiausi keletą metų prieš ir keletą metų po 20-ojo savo gimtadienio.
Laimė
Laimė / „Fotolia“ nuotr.

Tačiau šįkart mokslininkai tikina, kad net ir atsisveikinant su šiuo laimingu jaunystės laikotarpiu, kuomet streso dar nekelia šeimos rūpesčiai ar karjeros iššūkiai, nusivilti neverta, nes laimės indeksas pakils ir vėliau.

Tiesa, to teks gerokai palaukti – net 40 metų, mat tyrimų metu pastebėta, kad žmonės vėl gerokai laimingesni pasijunta maždaug nuo 65-erių.

Australijos universiteto profesorė Ioana Ramia atlikto tyrimo, kurio tikslas buvo nustatyti, kaip kintant amžiui keičiasi ir žmogaus laimė, rezultatus pristatė šalyje vykusioje Socialinės politikos konferencijoje.


Pristatydama tyrimą, profesorė tikino, kad žmonių laimė priklauso nuo gan nuspėjamos trajektorijos. Laimingi jie būna jaunystėje – maždaug tuo metu, kai susilaukia pirmojo vaiko. Tuomet atsiradus rūpesčiams, kasdieniam stresui, laimės indeksas kiek sumažėja ir kilti vėl pradeda maždaug nuo 65-erių, aukščiausią tašką pasiekdamas žmogui sulaukus 80-ies metų.

Taip pat skaitykite: 5 nusivylimai gyvenime, kurie padės gyventi geriau

Svarstydama, kodėl laimės indeksas vėl pakyla tik sulaukus senatvės, profesorė kaip vieną didžiausių to priežasčių išskyrė karjerą ir pinigus – jaunystėje ir sulaukus senatvės šie du aspektai neturi tokios didelės reikšmės, kokią jie turi suaugusio žmogaus gyvenime.

Tyrimų metu taip pat paaiškėjo, kad žmonių laimei taip pat didelės įtakos turi ir saugumas bei sveikata, tačiau šie aspektai svarbūs tik 30-ies ir daugiau metų sulaukusių asmenų amžiaus grupėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius