Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokio sveiko maisto geriau nevalgyti prieš sportuojant?

Mityba turi nemažai įtakos ne tik mūsų išvaizdai ir sveikatai, bet ir savijautai bei sportiniams rezultatams. Todėl pradėjus sportuoti, tenka pakoreguoti ir maitinimosi įpročius. Sunkiai įmanoma nesveikai maitinantis užsiimti fizine veikla. Bet kartais netinka net ir sveikas maistas!
Maistas prieš treniruotę
Maistas prieš treniruotę / Vida Press nuotr.

Sportuoti geriausia beveik tuščiu skrandžiu, t. y. praėjus bent porai valandų nuo paskutinio valgymo. Labai svarbu, kokio maisto valgėte prieš treniruotę. Yra tokių produktų, kurie suteikia energijos, ir tokių, kurie ją atima. Taip pat tokių, kurie užsiimant fizine veikla gali sukelti nemalonių pojūčių – pradėti pūsti ar skaudėti pilvą, ėsti rėmuo, kauptis dujos ir pan.

Ir čia kebliausia – kad nederėtų valgyti bulvių traškučių ar kepsnio prieš treniruotę, žino visi, bet ar žinojote, kad ir, pavyzdžiui, špinatų valgyti negerai? Kas dar netinka?

Žalios daržovės

Žalios daržovės turi daug ląstelienos ir gali sukelti pilvo pūtimą.

Špinatai, kininiai kopūstai, įvairių rūšių salotos, gražgarstės, brokoliai ir kitos žalios (ypač lapinės) daržovės pasižymi daugeliu naudingų savybių. Jos ne tik labai sveikos, bet ir užpildo skrandį ir padeda mesti svorį. Deja, netinkamos valgyti prieš sportą, nes pradėjus aktyviai judėti gali atsirasti nemalonių pojūčių. Šios daržovės turi daug ląstelienos ir gali sukelti pilvo pūtimą, ypač jei valgote jų ne kasdien ir virškinamasis traktas nėra labai pratęs prie žalėsių.

Norint ko nors lengvo prieš treniruotę, geriau sutrinkite iš žalių lapinių daržovių ir kokio nors vaisiaus, kad ir prinokusio banano, kokteilį. Atskieskite viską vandeniu – tokį gėrimą organizmas pasisavins lengviau nei tiesiog krūvą žalių neapdorotų daržovių.

Pieno produktai

Ne per didelio riebumo pieno produktai yra sveikos mitybos dalis. Ir nors raumenims labai reikalingi baltymai ir būtų logiška jų vartoti prieš ir po treniruotės, yra pastebėta, kad pieno produktai nesuteikia pakankamai energijos ir žmonės nesportuoja taip aktyviai, kaip galėtų.

Atkreipkite dėmesį į tai, kaip jaučiatės pavartoję pieno produktų: ar nesijaučiate apsnūdę, ar neėda rėmuo, ar nesinori riaugėti ir pan. Tai būtų ženklas, kad tokie produktai jums netinka.

Vida Press nuotr.
Vida Press nuotr.

Viso grūdo dalių duona

Viso grūdo dalių duona ir apskritai viso grūdo dalių produktai (bandelės, makaronai, dribsniai ir pan.) – nepamainomi, sveiki ir žaibiškai populiarėjantys. Jie suteikia energijos, nes turi cukraus. Valgykite jų į sveikatą, bet tik ne prieš sportą. Angliavandeniai dažnai turi glitimo ir pan. ir gali sulaikyti vandenį organizme bei sukelti pilvo pūtimą.

Aštrus maistas

Aštrus maistas (azijiečių ar meksikiečių) pasižymi ne tik stipriais skonio pojūčiais, bet ir mažumėlę pagreitėjusia medžiagų apykaita (kai organizmas sparčiau pradeda deginti kalorijas). Tačiau užvalgius tokio maisto ir pradėjus intensyviai sportuoti, gali ne juokais pradėti graužti rėmuo.

Aštrus maistas yra pakankamai ilgai virškinamas, todėl organizmui mažiausiai norėtųsi, kad jūs tuo metu bėgtumėte ar šokinėtumėte su svareliais aerobikos treniruotėje.

Sėklos

Sėklos yra puikus užkandis – bet tik ne prieš treniruotę. Nuo jų ne tik gali išpūsti pilvą, bet ir sukelti sunkumo jausmą skrandyje. Sėklos turi daug riebalų, jas organizmas ilgiau virškina, todėl reikia mokėti jas derinti su kitu, lengvesniu maistu. Arba valgyti ne daugiau kaip šaukštą sėklų likus porai valandų iki treniruotės.

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Jei kilo klausimas, ką tuomet valgyti prieš treniruotę, tai tinka prinokę bananai, troškintos daržovės, trinti lengvesni kokteiliai, avižiniai dribsniai ir kt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius