Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokių maisto produktų ir įpročių reikia vengti, jei sergate artritu?

Artritas yra liga, sukelianti sąnarių uždegimą, o jo rūšys yra skirtingos – osteoartritas, reumatoidinis, psoriazinis artritas ir kt. Mityba taip pat atlieka svarbų vaidmenį sergant šia liga. Ir nors viena konkreti dieta nepadės atsikratyti artrito, kai kurie pakeisti mitybos įpročiai tikrai gali padėti jaustis geriau.
Savaitgalio valgiaraštis
Mityba / Vida Press nuotr.

Kaip rašo mrhealthyfrog.com, nors ši liga paprastai būdinga pagyvenusiems žmonėms, ypač perkopusiems 65 metų slenkstį, deja, ji gali paliesti ir jaunesnius. Įvairių rūšių artrito gydymas orientuojamas į uždegimo mažinimą ir skausmo valdymą.

Kalbant apie mitybą patartina paeksperimentuoti ir pažiūrėti, kas jums padeda, o kas ne. Kartais svarbu, kaip ruošiate maistą, o kartais svarbu maistas, kurį vartojate.

Ko reikėtų vengti, jei sergate artritu?

Sotieji riebalai

Maistas, kuriame daug sočiųjų riebalų, greičiausiai sukels riebalinio audinio uždegimą. Tai gali padidinti širdies ligų riziką ir pabloginti uždegimą, o dėl to artrito situacija dar labiau pablogės.

Kai kurie maisto produktai, turintys daug sočiųjų riebalų, yra gruzdinti ir apdoroti, taip pat raudona mėsa ir riebūs pieno produktai. Sumažindami šių maisto produktų vartojimą atkursite natūralią kūno apsaugą ir neleisite uždegimui siausti.

123RF.com nuotr./Mėsa
123RF.com nuotr./Mėsa

Cukrus ir rafinuoti angliavandeniai

Patikimų tyrimų duomenimis, cukrus skatina uždegimo „pasiuntinių“ išsiskyrimą. Jie žinomi kaip citokinai. Suprantama, kad sudėtinga vengti cukraus. Viena iš priežasčių ta, kad cukrus būna įvairaus pavidalo.

Norėdami būti saugūs, venkite pavadinimų, kurie baigiasi „-ozė“, pavyzdžiui, fruktozė ar sacharozė. Savo paties labui atsisakykite gazuotų gėrimų, saldainių ir kitų desertų bei produktų, kurių sudėtyje yra rafinuotų baltųjų miltų.

Kukurūzų aliejus/omega-6

Visų pirma – kūnui reikia omega-6 riebiųjų rūgščių normaliam augimui ir vystymuisi, tačiau jam tereikia tinkamo omega-6 ir omega-3 riebiųjų rūgščių santykio. Vartojant per daug omega-6 pabloginsite artrito simptomus, kadangi šios riebiosios rūgštys siejamos su uždegiminiais cheminiais junginiais.

Norint apsisaugoti, patariama laikytis atokiau nuo saulėgrąžų, sojų, daržovių, riešutų, kukurūzų ir dygminų aliejų. Geriau pasistenkite vartoti daugiau omega-3 alyvuogių aliejaus, riešutų, moliūgų sėklų ar linų sėmenų pavidalu.

123RF.com nuotr./Druska.
123RF.com nuotr./Druska.

Druska

Druska gali pabloginti sveikatos būklę žmonėms, sergantiems artritu. Turėtumėte stebėti, ar vartojant daugiau druskos nesustiprėja sąnarių uždegimas. Geriausia laikytis atokiau nuo bet kokio supakuoto maisto. Jame labai daug druskos ir konservantų.

Geriau patys gaminkitės maistą. Taip naudosite neperdirbtą druską, ir galėsite kontroliuoti, kiek jos dedate. Kai einate apsipirkti, į pirkinių krepšelį pasistenkite dėti produktus su natūraliais konservantais, visada skaitykite etiketes ir rinkitės produktus su mažesniu natrio kiekiu.

Pieno produktai

Be to, kad pieno produktuose yra daug riebalų, juose taip pat yra baltymo, galinčio dirginti sąnarius gaubiantį audinį.

Kadangi pieno produktų poveikis kiekvienam būna skirtingas, verta paeksperimentuoti ir sužinoti, ar jų atsisakymas padeda. Jei padeda, verta pagalvoti apie veganišką mitybą.

123RF.com nuotr./Pienas
123RF.com nuotr./Pienas

Alkoholis

Alkoholio vartojimas gali sukelti podagrą, o ji – mažesniųjų pėdos kaulų artritą. Sergant podagra organizmas nemetabolizuoja šlapimo rūgšties.

Per didelio alkoholio kiekio vartojimas perkrauna kepenis ir gali sukelti uždegimą bei trukdyti viskam, kas padeda palaikyti sveikus sąnarius (subalansuota mityba, miegas, sportas ir kt.)

Tabakas

Tabakas niekam nėra naudingas, tačiau jis ypač pavojingas, nes padidina reumatoidinio artrito išsivystymo riziką. Rūkymas kenkia kaulams. Jis taip pat kenkia sąnariams ir jungiamiesiems audiniams.

Jau sergantiems artritu asmenims tabakas daro poveikį medikamentų veikimui. Vaistai tampa mažiau efektyvūs ir gali sukelti rimtų komplikacijų operacijos metu (jei tokios prireiktų).

123rf.com nuotr./Cigaretės
123rf.com nuotr./Cigaretės

Aukštoje temperatūroje gamintas maistas

Aukštoje temperatūroje pagamintas maistas sukelia galutinių glikacijos produktų gamybą, o šie – uždegimą. Kalbėdami apie aukštoje temperatūroje gamintą maistą turime galvoje skrudintą, pasterizuotą ar gruzdintą maistą, kuris gali išskirti citokinus, o jie į visą kūną gali siųsti uždegimo signalus.

Galbūt nelabai išeitų iš viso nevartoti tokio maisto, tačiau tikrai galima sumažinti. Rinkitės vaisius, salotas ir virtas daržoves.

MSG (mononatrio glutamatas)

Žmonės, sergantys artritu, turėtų vengti laboratorijose pagamintų maisto priedų. Kai kuriems žmonėms jie sukelia chronišką uždegimą. Dažniausiai MSG randama azijietiškoje virtuvėje.

MSG yra druskos pagrindo milteliai, kuriuose labai daug natrio. Jų kartais deda į sriubų mišinius, kumpius, salotų padažus ar greitą maistą – o visa tai ir taip jums kenkia.

Aspartamas

Dar vienas dalykas, kurio reikėtų vengti, yra aspartamas. Tai bloga naujiena tiems, kas juo keičia cukrų. Jei jūsų kūnas yra jautrus, tikrai patirsite neigiamą reakciją į aspartamą.

Kūnas reaguos, tarsi į jį papuolė įsibrovėlis, o tai taip pat sukelia uždegimą. Todėl geriau jo venkite, ypač, jei sergate artritu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius