-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokių sveikatos problemų sukelia knarkimas?

Knarkimą dažnai galite palaikyti tiesiog kaip erzinantį ir ne itin komfortišką šalutinį miego poveikį. Tačiau prieš pamanydami, kad tai visiškai įprastas dalykas, daugiau bėdų sukeliantis jūsų lovos partneriui nei jums, atkreipkite dėmesį į šį faktą – žmonėms, kuriems knarkimą sukelia sunki miego apnėjos forma, yra net 40 proc. didesnė mirties tikimybė.
Knarkimas
Knarkimas / „Shuterstock“ nuotr.
Temos: 2 Miegas Knarkimas

Taip yra dėl to, kad miego apnėja (kvėpavimo sustojimas 10 s ar ilgiau miego metu) yra glaudžiai susijusi su daugeliu sveikatos problemų, tokių kaip depresija ar įvairios širdies ligos, – perspėja Džefersono universiteto miego laboratorijos centro direktorius Karlas Doghramjis. Negana to, knarkimas ir miego apnėja gali sukelti ir bėdų seksualiniame gyvenime.

Pateikiame jums tinklalapyje huffingtonpost.com išvardytas dažniausiai kylančias fizinės ir emocinės sveikatos problemas, kurias išprovokuoja knarkimas:

Insulto rizika

Miego sutrikimų tyrimo metu surinkti duomenys atskleidė, kad knarkimas gali sukelti aterosklerozę (kitaip tariant, susiaurinti arterijas), kuri padidina insulto riziką. Pasistenkite ko nors paprašyti, kad naktį stebėtų, kiek garsiai jūs knarkiate ir ar miego metu nenustojate trumpam kvėpuoti. Būtinai kreipkitės į gydytoją, jeigu be knarkimo dar pastebite ir kitų insulto riziką didinančių veiksnių, tarkime, jei padidėjęs jūsų kraujo spaudimas.

Širdies ligos

123rf.com nuotr./Klinikinė mirtis
123rf.com nuotr./Širdies ligos

„Šiuo metu moksliniai tyrimai įrodė, kad miego apnėja sukelia širdies ir kraujagyslių problemas, tokias kaip aukštas kraujo spaudimas ar vainikinių arterijų ligos, kurios galiausiai gali baigtis širdies smūgiu“, – perspėja K. Doghramjis. Tiesą sakant, miego apnėja sergantys žmonės netgi dvigubai labiau linkę patirti širdies smūgį, todėl gydymas jiems yra būtinas. Anot miego laboratorijos direktoriaus, jeigu miegodami dažnai knarkiate, per ilgą laiką jums gali išsivystyti ir širdies aritmija (širdies ritmo sutrikimas).

Gastroezofaginio refliukso liga

Miego apnėja sergantiems žmonėms labai dažnai pasireiškia ir skrandžio ligos, ypač gastroezofaginio refliukso liga. Dažniausias šios ligos simptomas yra rėmuo (deginantis skausmas už krūtinkaulio). Dažnai skausmas prasideda pilvo viršutinėje dalyje ir išplinta į kaklą. Skausmas gali trukti iki 2 valandų. Deginimas sustiprėja pavalgius, pasilenkus, gulint.

Pavienius rėmens epizodus patiria praktiškai visi, tačiau kai kuriuos žmones rėmuo vargina pastoviai, net kasdien, ir neigiamai veikia jų gyvenimo kokybę. Dažnas (ne mažiau du kartus per savaitę) ir nuolatinis rėmuo yra pagrindinis gastroezofaginio refliukso ligos simptomas.

123rf.com nuotr./Depresija – klastinga liga
123rf.com nuotr./Depresija – klastinga liga

Depresija

Miego apnėja neretai gali pakenkti ir emocinei žmogaus sveikatai – neišsimiegoję žmonės jaučia nuolatinį nuovargį ir irzlumą, o ilgalaikė nemiga gali sukelti ir pavojingas depresijos formas. Daugelis mokslinių tyrimų įrodė glaudų ryšį tarp knarkimo, miego apnėjos ir depresijos, o nuo miego apnėjos išgydyti žmonės kur kas efektyviau sveiko ir nuo depresijos.

Galvos skausmai

Ar dažnai rytais nubundate skaudančia galva? Skausmus sukelia ne tik jūsų mylimojo ar mylimosios skundai dėl varginančio jūsų knarkimo naktį. Neseniai atliktas nuolat knarkiančių žmonių tyrimas (dalyvavo 268 asmenys) atskleidė glaudų ryšį tarp knarkimo ir rytinių galvos skausmų.

Mažesnis seksualinis pasitenkinimas

Anot Karlo Doghramji‘o, daugelis porų susiduria su santykių problemomis vien tik dėl kurio nors iš partnerių knarkimo. Galbūt skamba ir juokingai, tačiau kažin ar norėsite mylėtis su žmogumi, dėl kurio naktinių „giesmių“ nuolat neišsimiegate...

Nėštumo komplikacijos

Knarkimą paskutinio nėštumo trimestro metu moterims dažniausiai sukelia padidėjęs svoris, ir tai yra visiškai normalu. Bėda ta, kad pernelyg dažnai besikartojantis motinos knarkimas miego metu gali kiek pakenkti vaisiui. Kol kas nėra aišku, kodėl būtent knarkimas vaisiui sukelia tam tikras komplikacijas, tačiau tai neturėtų labai stebinti, mat knarkimas arba pertraukiamas miegas paveikia praktiškai visų žmonių sveikatą. Dėl to K. Doghramjis nėštumo metu stipriai knarkiančioms moterims rekomenduoja kreiptis į miego specialistus ir išsitirti sveikatą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius