Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laimo ligos požymiai: į ką reikia atkreipti dėmesį

Erkių sukeliamos ligos įneša išties daug sumaišties. Nuo erkinio encefalito siūloma apsisaugoti skiepais, o štai Laimo liga yra klastingesnė, o nepastebėta ir negydoma gali sukelti rimtų sveikatos problemų. Į kokius jos požymius reikia atkreipti dėmesį?
Erkė
Erkė / Vida Press nuotr.

Laimo liga sukelia odos pažeidimą, atsiranda apytiksliai 5 cm skersmens raudona dėmė odoje ir ji plinta, vis didėja – taip liga pasireiškia 80 proc. žmonių. Retais atvejais Laimo liga gali pažeisti nervų sistemą; tada gali kamuoti radikulitą primenantys nugaros skausmai, ypač naktį, galimas veido raumenų paralyžius, akių, širdies, sąnarių pažeidimai.

Teigiama, kad Laimo liga visiškai išgydoma antibiotikais ir nepalieka jokių pasekmių tuomet, jeigu ji pasireiškia odos paraudimu.

Visai kitas reikalas, jeigu pažeista nervų sistema. Šiuo atveju liga taip pat gali būti išgydyta, tačiau reikia pradėti gydymo kursą kuo greičiau. Trumpai tariant, kuo Laimo ligos stadija aukštesnė, tuo daugiau reikia pastangų.

Taigi, į ką derėtų atkreipti dėmesį?

Paraudimas

Laimo ligai būdingas specifinis odos paraudimas – tai raudona ryški dėmė, apsupta švelnesnės rausvos spalvos žiedo. Paraudimas būdingas maždaug 80 proc. sergančiųjų ir dažniausiai pasireiškia praėjus 7 dienoms po erkės įkandimo.

Peršalimo simptomai

Kaip rašoma cheatsheet.com, Kolumbijos universiteto medicinos centras atskleidžia, jog Laimo ligos pradžioje simptomus galima priskirti ir kitoms ligoms, kadangi kamuoja galvos skausmas, nuovargis, karščiavimas, šaltkrėtis, raumenų ir sąnarių skausmai, patinę limfamzgiai, tačiau šiuo atveju visa tai lydi dar ir būdingiausias Laimo ligos požymis – paraudimas.

Kadangi kaip ir minėjome, požymiai būdingi ir kitiems susirgimams, reikia būti atidiems ir stebėti savo sveikatos situaciją.

Veido paralyžius

Dar vadinamas Bello paralyžius gali atsirasti tada, kai Laimo liga negydoma pradiniuose etapuose. Tuomet pažeidžiami veido raumenys ir nervai. Kaip praneša „Medical News Today“, Bello paralyžius yra veido raumenis kontroliuojančio nervo paralyžius, apimantis vieną veido pusę. Toks paralyžius gali sukelti ir akių sudirgimą, seilėtekį, pakitusius skonius, skausmą aplink ausį pažeistoje galvos pusėje, galvos skausmą ir pan. Kadangi Bello paralyžius yra būdingas ir kitoms ligoms, todėl verta kreiptis į specialistus ir atlikti visus reikiamus tyrimus.

TAIP PAT SKAITYKITE: Vaikų gydytoja A. Medzevičienė: ką reikia žinoti apie itin pavojingą ligą – meningokokinę infekciją?

Meningito ir encefalito požymiai

Kaip teigia specialistai, negydoma Laimo liga vėlesnėse stadijose gali pasireikšti įvairiais simptomais, pavyzdžiui, būdingais meningitui ir encefalitui. Tai galvos skausmas, pykinimas, vėmimas, karščiavimas, jautrumas, mieguistumas, nuotaikų kaita, atminties praradimas, sudirgimas, vestibiuliarinio aparato sutrikimai ir pan.

VIDEO: Erkių keliamas pavojus: kaip jo išvengti?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius