Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lieknėjimo konsultantė atskleidė: kaip sveikai maitintis, kai turime taupyti

Dalia Mudėnienė save vadina lieknėjimo konsultante ir yra subūrusi daugiau kaip 100 tūkst. moterų lieknėjimo grupėje feisbuke. Kaip pati pasakoja, kelias į lieknėjimą jai pačiai nėra svetimas, kadangi susilaukė trijų sūnų ir kaskart po nėštumo likdavo ne vienas kilogramas. Pradėjusi lieknėti pati, šiandien ji patarimais dalijasi ir su kitomis moterimis.
Dalia Mudėnienė pataria, kaip maitintis sveikai ir sutaupyti
Dalia Mudėnienė pataria, kaip maitintis sveikai ir sutaupyti / Asmeninio archyvo ir 123RF nuotr.

„Susilaukusi trečio vaiko priaugau svorio, prisidėjo sveikatos problemos, taip pat stigo jėgų, kamavo dusulys lipant laiptais, tad supratau, kad turiu ko nors imtis. Deja, pirmieji bandymai buvo neapgalvoti – griežtos dietos, papildai, įvairios arbatos, kurios turėjo padėti sulieknėti. Pradėjus maitintis įprastai svoris sugrįždavo su kaupu, tad supratau, kad reikia ieškoti kito kelio“, – prisimena D.Mudėnienė.

Atrado didžiausias klaidas lieknėjant

Moteris pasakoja, kad nesėkmingas svorio metimas ją paskatino pasukti sveikos mitybos keliu ir ji pradėjo domėtis, kaip sveikai numesti svorio. „Mano darbas – redaktorė, o specializacija – medicininiai straipsniai. Kadangi turėjau prieigą prie mokslinių tyrimų ir straipsnių, juos labai intensyviai skaičiau, analizavau ir lyginau. Taip atradau, kad didžiausia klaida lieknėjant – persivalgymas bei netvarkingas ir chaotiškas valgymas. Mūsų kūnas kaip laikrodis, todėl labai svarbu į tai atsižvelgti. Daug dėmesio skyriau maisto produktų etikečių ir sudėčių analizei, aiškinausi, kaip kūną veikia riebalai, angliavandeniai, baltymai...“ – prisimena Dalia.

Asmeninio archyvo nuotr./Lieknėjimo konsultantė Dalia Mudėnienė
Asmeninio archyvo nuotr./Lieknėjimo konsultantė Dalia Mudėnienė

Ji pasakoja, kad susidarė savo sistemą, ji pasiteisino ir moteris pasiekė savo norimą svorį. Tiesa, tam pasitarnavo ir fizinis krūvis – kadangi Dalios sūnus tuo metu profesionaliai sportavo, padėjo jai atrasti tinkamiausius pratimus bei sudarė programą. „Vienu metu net didžiavausi savo rezultatais ir kūnu, bet supratau, kad nėra ko didžiuotis – sveikas ir stiprus kūnas turėtų būti įprastas dalykas“, – kalba Dalia.

Vėliau ji įkūrė savo grupes feisbuke ir ten sutraukė ne vieną tūkstantį moterų – jos šiandien dalijasi savo svorio metimo patirtimi, receptais ir palaiko viena kitą siekiant tikslų. „Mane labai džiugina moterų pasiekimai ir padėkos laiškai. Tačiau visada sakau, kad neužtenka turėti žinių apie lieknėjimą, įsigyti mitybos plano, – svarbiausia yra valia, pasiryžimas ir jūsų pačių darbas. Jeigu nesistengsite, o pats darbas nebus nuoseklus, rezultato nesulauksite“, – aiškina D.Mudėnienė.

Ypatingo dėmesio puslapyje sulaukė ir Dalios įrašas apie tai, kaip sveikai maitintis, kai reikia taupyti.

Kaip maitintis sveikai taupant

Dalia pasakoja, kad jos gyvenime taip pat buvęs etapas, kai keliones po pasaulį pakeitė taupymo periodas: „Kai mano vyro įmonė bankrutavo, kurioje kartu dirbome, likome su didelėmis skolomis ir be darbo. Mūsų šeimoje kaip tik augo du paaugliai, tad galite įsivaizduoti, kad tokio amžiaus vaikams reikia ir atitinkamo kiekio ir kokybės maisto. Turėjau išmokti taupyti ir esu labai dėkinga už tą periodą savo artimiesiems ir draugams, kurie mus palaikė ir padėjo. Teko pasukti galvą, kaip maitintis ne tik taupiai, bet ir sveikai, tad šiandien tuo galiu pasidalinti ir su kitais. Maitintis taupydami tikrai galite, tačiau reikia ir to pasimokyti, ir išradingumo, skirti tam daugiau laiko. Labai suprantu žmones, kuriems tenka taupyti, ir turiu pasakyti, kad taupymas yra didžiulis pliusas“, – aiškina Dalia.

Ji priduria, kad dažnai daugelis įsivaizduoja, kad sveika mityba yra labai brangi, o jūsų spintelėse būtinai turi nugulti tokie produktai kaip ispaninio šalavijo sėklos, bolivinės balandos, baltyminiai papildai ar kokosų aliejus.

123RF.com nuotr./Jogurtas, uogos ir ispaninio šalavijo sėklos
123RF.com nuotr./Jogurtas, uogos ir ispaninio šalavijo sėklos

„Tai tikrai nėra būtiniausi produktai, kadangi naudingų ir reikalingų medžiagų mes galime gauti iš kitų maisto produktų, kurie yra gerokai pigesni. Pradėkime nuo to, ko nereikėtų daryti. Pastebiu, kad dažnai žmonės taupydami perka prasčiausias kruopas, margariną, bulves, pigią duoną, dešrą. Toks maistas mūsų sveikatai yra peilis ir taip maitindamiesi mes galime įsivaryti ne vieną ligą. Patarčiau nepirkti jau pagaminto maisto ir įvairių pusgaminių, kuriuose, kaip visi žinome, yra daugybė įvairiausių priedų“, – sako pašnekovė.

Ko verčiau atsisakyti ir ko valgyti daugiau?

Pirmiausia lieknėjimo konsultantė pataria atsisakyti įvairiausių dešrų ir dešrelių, kuriose yra tokių priedų kaip E250, galinčio sukelti sveikatos sutrikimų. „Jeigu dešros su šiuo priedu yra kepamos, šis priedas virsta kancerogenu ir ilgainiui gali sukelti vėžinius susirgimus“, – aiškina Dalia.

Ji sako, kad reikėtų nepirkti ir pigios duonos, kuri kepama iš prasčiausių miltų. „Spalva tokiai duonai pridedama karameliniais dažikliais, joje gausu cukraus, o naudos – nėra. Rekomenduočiau rinktis viso grūdo duoną, kurioje būtų kuo mažiau cukraus. Nepirkite pačios brangiausios, bet panagrinėkite sudėtį, kad ji būtų palanki jūsų sveikatai. Nedaug kas žino, kad duonoje yra tokio elemento kaip chromas, kuris mažina potraukį saldumynams. Moterys man dažnai rašo, kad atsisakė bulvių, duonos, o suvaldyti potraukio saldumynams neišeina. Nebevartojant duonos ir bulvių, kuriose yra chromo, mūsų kūnas pradeda trokšti saldėsių“, – sako D.Mudėnienė.

123RF.com nuotr./Duona
123RF.com nuotr./Duona

Ji priduria, kad geriausia maitintis kuo natūraliau. „Pirkite sezonines daržoves, jos tikrai yra pigios. Pavyzdžiui, pomidorų kainos žiemą didžiulės, o nauda tokiu metu tikrai nedidelė. Siūlau atsigręžti į kopūstus, jie pigūs, o vitaminų ir mineralų turi tikrai daug. Jų galite ir pasiraugti – raugintuose kopūstuose yra itin daug vitamino C, be to, raugintos daržovės yra sveika mūsų organizmui“, – sako pašnekovė.

123RF.com nuotr./Rauginti kopūstai
123RF.com nuotr./Rauginti kopūstai

Dar viena puiki daržovė – burokėliai. Jie brangesni nei kopūstai, bet yra labai naudingi mūsų žarnynui, iš jų galima pasigaminti pačių įvairiausių patiekalų. D.Mudėnienė sako, kad nereikėtų pirkti jau virtų ir vakuume supakuotų burokėlių, nes tokių kaina pašoka dvigubai. „Visada galite ieškoti pigesnių sezoninių daržovių turguose, kreiptis į ūkininkus ir kartu su artimaisiais įsigyti didesnį kiekį, kad sutaupytumėte“, – aiškina pašnekovė, siūlanti valgyti ne tik bulves ir morkas, bet ir pasidairyti įdomesnių daržovių – salierų, kaliaropių.

Ji priduria, kad šiuo metu reikėtų nepamiršti cukinijų – tai puiki, nebrangi, labai plačiai pritaikoma daržovė. Galite pasigaminti ne tik įvairių salotų, bet ir mišrainių žiemai su morkomis, svogūnais ir kitomis daržovėmis, kurias galėsite valgyti su mėsos patiekalais.

123RF.com nuotr./Įdarytos cukinijos
123RF.com nuotr./Įdarytos cukinijos

Mėsa – daugeliui taip pat reikalingas produktas, tad D.Mudėnienė siūlo atkreipti dėmesį į akcijas, kurios dažnai pasitaiko prekybos centruose, įsigyti didesnį mėsos kiekį ir užsišaldyti. „Yra ir kitų alternatyvų, pavyzdžiui, galite pirkti kaulus, kurie būna su mėsa ir juos naudoti įvairiems sultiniams, sriuboms, troškiniams ir kitiems patiekalams ruošti, pigiau kainuoja ir tokios mėsos dalys kaip diafragma, kepenėlės, širdelės, skrandukai ir pan.“, – pasakoja pašnekovė.

123RF.com nuotr./Šviežia mėsa
123RF.com nuotr./Šviežia mėsa

Dar viena maisto grupė, kuri ne visada įperkama taupantiems – žuvis. „Žuvis išties naudinga mūsų organizmui, joje gausu jodo, reikalingo skydliaukei, o skydliaukės negalavimai susiję ir su svorio augimu. Patarčiau valgyti jūros kopūstus, juos įmaišyti į įvairias salotas, sriubas, troškinius. Naudingos organizmui yra ir strimelės, tačiau jos nedidelės, tad teks pavargti, kol išvalysite, bet užtat jų kaina nėra aukšta“, – sako D.Mudėnienė.

Kalbėdama apie pieno produktus, ji sako, kad jie pastaruoju metu itin pabrango, todėl siūlo pasidairyti po skirtingas parduotuves ieškant geriausių kainų ir akcijų. „Pavyzdžiui, kefyrą galite keisti pasukomis, o sviesto įsigyti daugiau akcijų metu ir išlydyti bei pasigaminti vadinamojo ghee sviesto, kurio galiojimo laikas yra labai ilgas. Toks sviestas tiks kepimui, įvairioms košėms gardinti. Venkite pigaus margarino – tai hidrinti riebalai, kurie labai kenkia sveikatai. Kaip sakau – geriau jokių riebalų, negu hidrinti“, – kalba pašnekovė.

Ji siūlo paskaičiuoti, kai perkame vieną ar kitą produktą, kas labiau apsimoka. „Kartais žmonės perka dešrelių pakuotę, manydami, kad jos pigios, tačiau nepaskaičiuoja, kad jų kilogramas kainuoja tiek, kad gali laisvai nusipirkti jautienos kilogramą. Tas pats galioja ir kruopoms – nepirkite supakuotų maišeliuose, paruoštų virimui – daug pigiau iškart pirkti kilogramą. Galime tęsti ir tęsti, pavyzdžiui, konservuotos pupelės skardinėse taip pat gerokai brangesnės nei parduodamos nevirtos, kurias reikėtų pasiruošti patiems. Žmonės dažnai nesusimąsto apie tokius paprastus dalykus“, – aiškina pašnekovė.

Dar viena svarbi mitybos detalė – prieskoniai. D.Mudėnienė sako, kad geriau vengti pigių prieskonių su druska ir maisto priedais, skonio stiprikliais, maltodekstrinu. „Geriau pirkite grynus prieskonius – juoduosius pipirus, mairūnus, čiobrelius bei kitus, ir patys pasigaminkite norimų mišinių“, – sako lieknėjimo konsultantė.

Kaip gaminant sunaudoti mažiau elektros energijos? D.Mudėnienė sako, kad galime sutaupyti pasitelkdami mažas gudrybes. Pavyzdžiui, kruopas galite užpilti verdančiu vandeniu ir palikti šiltai, įvynioti į antklodę, o ryte košė bus paruošta – tereiks ją pašildyti. Tas pats galioja ir pietums – puodus galite suvynioti į vyniojamąjį popierių ir įvynioti į antklodę – taip maistas šiltas išliks iki 5 valandų.

„Vienintelis minusas taupant – laikas, kadangi sugaištame ilgiau, ir tai, kad tenka dažniau pasukti galvą, ką pagaminti“, – teigia Dalia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius