Dabar populiaru
Publikuota: 2018 rugsėjo 8d. 13:00

Lietuvių skonis kinta: kokius sumuštinius valgysime ateityje?

Sumuštinis
„Fazer“ nuotr. / Sumuštinis

Sumuštinių populiarumo visame pasaulyje nenuginčytų niekas – nuo žymiųjų Croque Madame Prancūzijoje iki Banh Mi Vietname ar Danijoje mėgiamų smørrebrød – sumuštinis šiandien yra neatsiejama daugelio mitybos raciono dalis. Sumuštiniai populiarūs ir Lietuvoje.

Kaip rašoma pranešime žiniasklaidai, kepyklos „Fazer Lietuva“ užsakymu atlikta lietuvių apklausa atskleidė, kad 41 proc. respondentų pusryčiams dažniausiai renkasi šį patiekalą. Tačiau pastaruoju metu sumuštiniai išgyvena tikrą revoliuciją – dėl besikeičiančių valgymo įpročių, tiek jų sudėtis, tiek formatai smarkiai keičiasi. Kokius sumuštinius ir kodėl rinktis populiariausia ir kokia ateitis jų laukia?

Lietuvoje sumuštinius daugelis renkasi pusryčiams. „Spinter tyrimai“ atlikta apklausa atskleidė, kad absoliuti dauguma (90 proc.) lietuvių teigia valgantys pusryčius, o dažniausiai pusryčiams valgomas maistas yra sumuštiniai (41 proc.). Tačiau Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Sveikatos mokslų instituto profesorius dr. Rimantas Stukas pastebi, kad „nacionalinio“ lietuviško sumuštinio samprata keičiasi – dar sovietiniais laikais vyravusią batono, dešros ir sūrio kombinaciją šiandien vis dažniau keičia netradiciniai duonos kepiniai ar priedai.

„Šiandien sumuštinių valgymo kultūra išgyvena tikrą renesansą. Kažkada Lietuvoje šis patiekalas buvo asocijuojamas su storu sviesto sluoksniu ir riebia dešra. Šią sampratą mums atnešė dar sovietmečio valgyklų maistas.

Tačiau dabar, turime pripažinti, sumuštinis įgauna kardinaliai kitokį skonį ir formą. Įvairios apklausos rodo, kad žmonių sąmoningumas renkantis sveikatai palankius produktus didėja. Be to, smarkiai auga ir sumuštinio pagrindo – duonos – pasirinkimas, kai šalia tradicinių kvietinių ar ruginių miltų atsiranda ir avižinių miltų produktų pasiūla”, – teigia prof. dr. R.Stukas.

Įprastus tradicinės duonos produktus parduotuvių lentynose papildo tokie elementai kaip avižos, dribsniai, įvairios sėklos. Duonos kepėjai taip pat pastebi didėjančią paklausą būtent sumuštiniams skirtų duonos gaminių.

„Šiais laikais iš esmės keičiasi samprata, kas yra geras ir kokybiškas sumuštinis. Todėl rinkoje atsiranda tokių produktų, kaip duona su daržovėmis ar duona su avižų miltais. Tad visos iki šiol vyravusios produktų kategorijos tarsi niveliuojasi, patenkindamos vartotojų poreikį sveikiau maitintis“, – pranešime cituojama „Fazer Lietuva“ rinkodaros ir asortimento direktorė Baltijos šalims Indrė Švelnytė.

Sumuštinis – ne tik angliavandenių šaltinis

Žmonių sąmoningumas sveikos mitybos atžvilgiu didėja, o kartu su juo – ir samprata, kokios maistinės dalys sudarys jų pamėgtą pusryčių sumuštinį. Anot R.Stuko, žarnyno veikla – vienas aktualiausių šiandieninės visuomenės sveikatos klausimų, o virškinimui palankus maistas – itin svarbi pastarųjų metų maisto sektoriaus tendencija. Būtent dėl to didelis dėmesys maisto produktuose yra skiriamas maistinėms skaiduloms, ne išimtis – ir sumuštiniai.

„Maistinėmis skaidulomis vadinami angliavandeniai, kurių neskaldo mūsų virškinimo fermentai. Skaidulinės medžiagos apsaugo nuo vidurių užkietėjimo, mažina cholesterolio koncentraciją kraujyje, skatina medžiagų, slopinančių vėžinių ląstelių vešėjimą, susidarymą. Todėl vis dažniau kalbama apie duonos produktus, kuriose gausu šių medžiagų, pavyzdžiui, avižų miltų duonos gaminius. Juose dar gausu ir kitų skaidulų – betagliukanų, kurių nėra kitose grūdinėse kultūrose“, – teigia prof. dr. Rimantas Stukas.

Kalbėdamas apie sumuštinių ateitį, prof dr. R.Stukas prideda, kad alternatyvų tradiciniams kviečių ir rugių grūdams turėtų tik daugėti, kadangi žmonės vis labiau atranda įvairių skirtingų grūdinių kultūrų, kad papildytų savo mitybą skirtingomis naudingomis medžiagomis.

Aktyvus gyvenimo būdas: keičiasi formatai

Anot I.Švelnytės, „anksčiau pusryčiams rinkdavomės tik tradicinį vieno sluoksnio sumuštinį, dabar dažnai renkamės ir suvožtinį, ir duonos užkandį ar traškutį, džiovintas duoneles, o ateityje galbūt rinksimės ir duonos batonėlį ar kitų formatų duonos gaminius“.

123RF.com nuotr./Sumuštinis
123RF.com nuotr./Sumuštinis

Dažniausia pusryčių valgymo vieta lietuviams – namai (91 proc.), tačiau populiarėja tendencija valgyti ne namuose – beveik 10 proc. lietuvių renkasi pusryčiauti darbe ar pakeliui į darbą. Remiantis „Spinter tyrimų“ apklausos duomenimis, dažniausiai ne namuose pusryčiauja sąlyginai jaunas (iki 35 m.) nevedęs vyras, gyvenantis didmiestyje ir gaunantis dideles pajamas.

„Turbūt tie, kurie nepusryčiauja, dažniausiai turi panašų atsakymą: nespėju arba neturiu laiko. Tačiau viena iš didžiausių sumuštinių stiprybių per pastaruosius metus tapo tai, kaip natūraliai jie prisitaiko prie mūsų gyvenimo tempo, leisdami valgyti ir skaityti, eiti, važiuoti. Greita – nebūtinai reiškia nekokybiška“, – teigia prof. dr. R.Stukas.

Tačiau mitybos specialistas sumuštiniams piešia gražią ateitį ne tik dėl jų patogumo valgyti pakeliui, bet ir namuose.

„Būtent laiko trūkumas lemia, kad namuose neturime laiko gaminti begales skirtingų patiekalų. Čia į pagalbą atkeliauja sumuštinis, kuris yra toks universalus, kad gali patikti visiems. Užtenka namuose turėti kelių rūšių duonos ir pagardų, taip nesunkiai paruošite pusryčius ar vakarienę, patenkinančią net išrankiausio poreikius“, – teigia prof. dr. R.Stukas.

Sumuštinių kultūra ir vakarietiškos mados

Būtent dėl sumuštinių universalumo ir patogumo šis patiekalas smarkiai išpopuliarėjo: Didžiojoje Britanijoje ir Amerikoje šviežiai supakuotų sumuštinių industrija tiesiog klesti, visame pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje, viešojo maitinimo sektoriuje sumuštiniai smarkiai populiarėja.

Gatvės maisto revoliucija taip pat padarė įtaką – šiandien mes norime ir galime paragauti sumuštinių, atkeliavusių į Lietuvą iš kitų pasaulio kampelių.

Fazer nuotr. /Sumuštinis vakarienei
Fazer nuotr. /Sumuštinis vakarienei

„Pasaulio virtuvių įkvėptos sumuštinių mados Lietuvoje daro įtaką tam, kad mes renkamės aukštesnės klasės ir maistinės vertės produktus šiam patiekalui. Pavyzdžiui, pastaruoju metu į madą ateina skandinaviška sumuštinių kultūra, kuri kartu atsineša ir tokius ingredientus kaip lašiša, avokadai, tamsi ruginė duona. Todėl ateityje ir duonos kepėjams teks plėsti duonos gaminių asortimentą“, – sako I.Švelnytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Saudo Arabijos sosto įpėdinio aplinkoje jau prieš metus kalbėta apie priešų žudymą

Auksarankio kieme – upelis. Smagu, bet nelabai: Višakio Rūda

Aktualu

„Le Monde“: Baltijos šalių prezidentus traumavo susitikimas su D.Trumpu

Aktualu

V.Ušackas: realūs galimi prezidentai – I.Šimonytė ir tas žmogus, kurį parems R.Karbauskis

„Ginčas“: Lietuvos rinktinės sąrašo dilema – paskutinis šansas D.Motiejūnui?

Aktualu

N.Maliukevičius: Maskvos ir Madrido bendradarbiavimas keltų grėsmę kovai su kibernetinėmis atakomis

Vardai

„Naktinės Personos“ sustabdė veiklą ir atsisveikina su gerbėjais

Interviu 24sek

Dominuojantis Mantas Kalnietis – apie Tony Parkerio žinutę ir ypatingą talentą

Vardai

Paskutinis „Mis Bumbum“ užpakaliukų konkursas baigėsi skandalingai: varžovė užsipuolė nugalėtoją

Gyvenimas

Medikai Benitai žadėjo neįgaliojo vežimėlį, o dabar moteris jaučiasi apgavusi senatvę – sukūrė neįprastą mankštą

Vardai

Mirė „Marvel“ komiksų legenda Stanas Lee

Aktualu

Švedijoje su atkimštu buteliu prie vairo įkliuvo lietuvis vilkiko vairuotojas

24sek

Du žaidėjus išskyręs Š.Jasikevičius džiaugėsi: „Mums reikėjo tokių rungtynių“

Gazas

Balsuokite ir išrinkite „Tautos automobilį“: elektrinė „Hyundai Kona“, galinti nuvažiuoti 470 km viena įkrova

Vardai

Advokato A.Bandžiaus naujos sužadėtinės gyvenime irgi netrūko dramų: su dukra teko bėgti iš Švedijos

Mokslas.IT

„iPhone XR“ apžvalga: kuklesnis, bet ne prastesnis, arba Kam mokėti daugiau?

24sek

M.Grigonio šou – lyderius namie palikęs „Žalgiris“ nušlavė „Dzūkiją“

Aktualu

Perlojoje paminėtos Perlojos Respublikos šimtosios metinės

Aktualu

Senka lemiamas laikas sutarti dėl „Brexit“

Pasaulis kišenėje

Atradimas Italijoje: alternatyva nuo žmonių dūstančiai Venecijai – Kjodža

Naujienos

Įkaitę „Vieni vartai“: Lietuvos debiutas Tautų lygoje ir serbų keiksmai rūbinėje

Aktualu

Vilniuje prasidėjo popiežiaus vizito savanorių mokymai

Vardai

Vaidas Baumila ranką papuošė ypatinga tatuiruote – įamžino tėvų vardus

Aktualu

Sinoptikas: laukia orų permainos

Verslas

Už valstybės IT ūkį atsakingas viceministras: mums trūksta talentų

Sportas

Neeilinio iššūkio laukiantis G.Southgate'as: „Į rezultatus žiūrime vasarą“

Pasaulis kišenėje

Klaidos, kurias visi turistai daro Ispanijoje

Vardai

Kvepalų pristatyme apsilankė retai viešumoje matoma aktorė Edita Užaitė su dukra

Aktualu

Šiaurės Anglijoje po „rimto incidento“ suimtas vienas asmuo

Deuce

Moterų finalas – dar vienas žingsnis iki rekordo ar laiminga 20-metės pasakos pabaiga?

Atvira Vilniaus „Ryto“ komandos treniruotė

24sek

Privilegijos Atėnuose atsisakęs Lukas Lekavičius: „Esu ten, kur nori širdis“

Kultūra

75-asis Venecijos kino festivalis. Prieš verdiktą. Samurajų, aborigenų ir nuogalių revoliuciją

Aktualu

Ch.Sugiharos sūnus Vilniuje atrado tėvo suklastotų „gyvybės vizų“

Gazas

Laikinai sutrikdytas eismas Krymo tiltu: į atramą atsitrenkė plaukiojantis kranas

Aktualu

Piktnaudžiavimu įtariamas „Kauno švaros“ vadovas D.Tumynas išleistas į laisvę

Aktualu

S.Jakeliūnas: krizės tyrimas bus baigtas iki rinkimų

Maistas

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: didelis jautienos šonkaulių kepsnys

Vardai

Amerikiečių aktoriui Vince'ui Vaughnui pateikti kaltinimai dėl vairavimo apsvaigus

Aktualu

Patyrusi Šiaulių buhalterė padarė vaikišką klaidą: beveik 40 000 eurų – sukčių kišenėje

Vardai

Ypatingos

09:17
05:49

Gera keliauti kartu

Ko reikia šiuolaikiniam pirkėjui?

Mamos prieš meningokoką

Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką