Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Maistas, kuris labiausiai kenkia intelektui

Mergina valgo greitą maistą
Vida Press nuotr. / Mergina valgo greitą maistą
Šaltinis: 15min
0
A A

Turbūt visi žinome, koks maistas kenkia figūrai, odai ar širdžiai, o ar žinome, koks maistas turi žalojantį poveikį smegenims? Būtent šiuos produktus ir gėrimus reikėtų vartoti labai saikingai, norint išlaikyti aukštą intelektą.

Daugiau 15min Gyvenimas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Saldus maistas

Cukrus, jo įvairiausi pavidalai – žodžiu, saldus maistas bei gazuoti saldūs gėrimai, yra bene žalingiausias – jis kenkia figūrai, smegenų funkcijoms ir trikdo energijos balansą. Mokslininkų pastebėta, kad ilgai vartojant cukraus, kenčia gebėjimas mokytis, prastėja atmintis, gali atsirasti kitų problemų.

Tas pats pasakytina apie dirbtinius saldiklius – jie netgi kenksmingesni smegenims nei įprastas cukrus.

Alkoholis

Alkoholis taip pat neretai būna gausus cukraus, negana to, jo sudėtis kenksminga smegenims, jų veikla išbalansuojama. Alkoholis gali sukelti vadinamąjį „smegenų rūką“, kai žmogus negali blaiviai mąstyti, kenčia atmintis, pradedama nebeatskirti, kur sapnas, o kur tikrovė.

Vida Press nuotr./Moteris geria vyną
Vida Press nuotr./Moteris geria vyną

Greitas maistas

Greitas maistas turi neigiamos įtakos atminčiai, dėmesio koncentracijai, gebėjimui mokytis.

Greitas maistas, kad ir koks skanus bebūtų, gali pakenkti smegenims: lemti jų cheminių medžiagų pakitimą ir paskatinti depresyvumą, nerimą, pyktį, kaip ir slopinti laimės hormonų gamybą.

Greitas maistas taip pat turi neigiamos įtakos atminčiai, dėmesio koncentracijai, gebėjimui mokytis. Jis slopina energiją.

Sūrus maistas

Sūraus ir saldaus maisto ypač norisi patiriant stresą, tačiau jo valgydami, padarote sau meškos paslaugą. Yra tyrimų, rodančių, kad labai sūrus maistas kenkia intelektui – lėtina mąstymą ir apskritai turi jam neigiamos įtakos. Negana to, tai kenkia odai, širdžiai, virškinamajam traktui.

Fotolia nuotr./Bulvių traškučiai
Fotolia nuotr./Bulvių traškučiai

Dešros ir dešrelės

Tai vadinamieji perdirbti baltymai, kurie nėra mums naudingi. Įvairiausios dešros, dešrelės ne padeda apsaugoti mūsų nervų sistemą, o ją trikdo. Negana to, toks maistas skatina priklausomybę. Kas kita – geros kokybės mėsa, tarkime, jautiena ar paukštiena. Tai naudingų baltymų šaltinis.

Hidrinti riebalai

Tai yra nesotieji riebalai, kurie labai kenkia vidaus organams, taip pat talijai ir smegenims. Transriebalai pažeidžia arterijas. Ilgai vartojant hidrintų riebalų, lėtėja smegenų veikla, smegenys prasčiau funkcionuoja.

Suaugusiam žmogui Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja suvartoti ne daugiau nei du gramus transriebalų per parą.

Daugiausia jų yra kepiniuose, kulinarijos gaminiuose, margarine, gruzdintuose maisto produktuose. Toks keptas maistas pamažu naikina nervines ląsteles.

Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Sužinokite daugiau
Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką