Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maitinimas Panevėžio V.Žemkalnio gimnazijoje: tik kelios pastabos

Pirmadienį vaikų maitinimą šalies ugdymo įstaigose vertinanti komisija lankėsi Panevėžio Vytauto Žemkalnio gimnazijoje. Vertintojai nenurodė, kokį balą už maitinimą derėtų skirti šiai įstaigai, tačiau ir daug pastabų neturėjo – užkliuvo tik higienos trūkumas ir neuždengtas vanduo.
Panevėžio Vytauto Žemkalnio gimnazijos vaikų maitinimas
Panevėžio Vytauto Žemkalnio gimnazijos vaikų maitinimas / Švietimo ir mokslo ministerijos nuotr.

Gimnazijoje mokosi tik gimnazijinės klasės (I–IV) – 387 mokiniai. Nemokamą maitinimą gauna 72 mokiniai. Maistą tikrintoje ugdymo įstaigoje gamina individuali įmonė. Kokia tiksliai, komisija žiniasklaidai išplatintose išvadose nenurodo.

Gimnazijos mokiniai valgo valgykloje.

„Tikrinimo metu nustatyta gera maisto ruošimo higiena. Tikrinimo metu valgykloje pietus valgė 8–12 klasių nemokamą ir mokamą maitinimą gaunantys mokiniai. Vaikai gali nusipirkti obuolių už nedidelę kainą. Prie visų patiektų patiekalų patiekta troškintų arba žalių daržovių. Maistas patiektas estetiškai. Maistą prie stalų vaikai nešasi ant padėkliukų. Tarp valgymų ir valgymo metu vaikai gali atsigerti kambario temperatūros vandens“, – išvadose teigia Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Visuomenės sveikatos priežiūros departamento Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vyriausioji specialistė Ieva Gudanavičienė.

Švietimo ir mokslo ministerijos nuotr./Panevėžio Vytauto Žemkalnio gimnazijos vaikų maitinimas
Švietimo ir mokslo ministerijos nuotr./Panevėžio Vytauto Žemkalnio gimnazijos vaikų maitinimas

Anot jos, valgykloje paprašius nemokamai galima gauti karšto vandens.

„Tiekiama arbata su cukrumi, bet vyksta cukraus mažinimas“, – rašoma išvadose.

Tikrinimo metu vaikai valgė: žirnių sriubą su bulvėmis, troškintą vištienos krūtinėlę su daržovėmis su bulvių koše, kopūstų ir morkų salotomis, gėrė arbatą su cukrumi (3 mg/100 ml).

Skelbimų lentoje, komisijos tikinimu, skelbiama visa reglamentuota informacija. Patiekiama informacija apie alergenus.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto skyriaus Vyriausioji specialistė-valstybinė maisto produktų inspektorė Vita Šturmienė išvadose konstatuoja, kad mokyklos valgyklos patalpos tvarkingos, įranga ir inventorius švarūs.

„Pateikti maltiniai, kurių svoris atitinka deklaruojamą, patiekalo temperatūra užtikrinama pateikimo metu +69 C“, – teigia VMVT atstovė.

Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) Švietimo kokybės ir regioninės politikos departamento Regioninės politikos analizės skyriaus vyr. specialistė Ramutė Zungailienė išvadose pažymi, kad dėl renovacijos laikotarpiu neužbaigto vidaus remonto gimnazija neturi leidimo-higienos paso.

Švietimo ir mokslo ministerijos nuotr./Panevėžio Vytauto Žemkalnio gimnazijos vaikų maitinimas
Švietimo ir mokslo ministerijos nuotr./Panevėžio Vytauto Žemkalnio gimnazijos vaikų maitinimas

Mokinių maitinimo laikas, anot ŠMM atstovės, nėra reglamentuotas.

„Tiek per 15 min. pertrauką po 3 pamokų, tiek per 30 min. pertrauką po 4 pamokų pietauti turi galimybę mokiniai laisvai pasirinkę laiką“, – teigia ji.

„Valgyklos patalpos yra didelės, erdvios, prie įėjimo yra kriauklės, džiovintuvai, veidrodžio stiklo mozaika“, – priduriama išvadose.

R.Zungailienės teigimu, prie įėjimo į gimnaziją įrengtos 4 vaizdo kameros išorėje ir 1 viduje, bendru su mokyklos taryba sutarimu mokiniai pertraukų laikotarpiu gali laisvai išeiti iš gimnazijos teritorijos.

„Gimnazijai Panevėžio miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras yra skyręs sveikatos priežiūros specialistą, kuris lankosi gimnazijoje, veda sveikos gyvensenos bei sveikatai palankios mitybos užsiėmimus, kviečiasi lektorius, organizuoja renginius“, – tvirtina ŠMM specialistė.

Vaikų maitinimą Panevėžio Vytauto Žemkalnio gimnazijoje vertinusi komisija rekomendavo:

  • daugiau dėmesio skirti rankų higienos įgūdžių formavimui;
  • geriamąjį vandenį laikyti uždengtą.

Kokį balą iš 10-ies vaikų maitinimui skyrė komisija, išvadose nenurodoma.

Komisijai vertinant maitinimą gimnazijoje taip pat dalyvavo Panevėžio miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro atstovė.

SAM ir ŠMM patikrinimus ne tik ugdymo įstaigose, bet ir ligoninėse nusprendė organizuoti po to, kai socialinėje erdvėje vis pasirodydavo įrašų apie prastą maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius