Turbūt pažįstama situacija – vaikui patiekiama mėsos, makaronų ir salotų, o jis viską paskirsto į tris krūveles ir iš jų suvalgo tik vieną, kitas ignoruodamas. Dažniausiai vaikas renkasi tai, kas tėvams atrodo mažiausiai naudinga: makaronus, duoną ar kitą garnyrą. Tačiau dietologai ragina neišsigąsti ir nebandyti tuoj pat keisti vaiko mitybos įpročių.
Vaikai makaronus priima kitaip, nei suaugę
Makaronuose esantys angliavandeniai yra itin reikalingi vaikams – apskaičiuota, kad angliavandenių jų dietoje turėtų būti nuo 45 iki 50 proc. Energijos ir sotumo suteikiantis maistas yra kaip tik tai, ko reikia augančiam ir judriam vaiko organizmui bei smegenų vystymuisi. Be to, tyrimai rodo, kad dažniau makaronus valgančių vaikų ir paauglių dieta yra įvairesnė, jie suvartoja mažiau riebalų.
Taigi, nereikėtų jaudintis, jei jūsų numylėta atžala kiekvieną vakarą reikalauja makaronų patiekalo. Tol, kol parenkami geros kokybės produktai, vaikas gaus reikiamų maistingųjų medžiagų ir jausis puikiai. Žinoma, yra kelios gudrybės, kurios padės praturtinti vaiko racioną, jam dažnai to net nepastebint.
– Maišykite įprastus makaronus su pilno grūdo produktais. Pilno grūdo patiekalai labiau rekomenduojami suaugusiems, tačiau jie tinka ir vaikams. Idealią proporciją kiekvienas nusistato pats, tačiau maždaug 1/3 į vaiko lėkštę patenkančių miltinių produktų turėtų būti pilnagrūdžiai.
– Patiekite „al dente“ makaronus. Mažiau apvirti makaronai lėčiau virškinami, tad vaikas ilgiau jausis sotus. Be to, formos nepraradusius makaronus bus lengviau nuvalyti nuo baldų ir grindų, nei pervirtą košelę.
– Slapčia patiekite daržovių. Jei vaikas brokolio ir pomidorų bijo labiau nei baubo po lova, padažai gali tapti puikia galimybe priversti jį suvalgyti bent kiek daržovių. Apkepkite ir susmulkinkite daržoves su pomidorų tyre ir paruoškite gardų padažą makaronams, kurį vaikas sušveis pats to nepastebėdamas.
– Leiskite eksperimentuoti pačiam. Makaronai nuostabūs tuo, kad tinka beveik su viskuo. Išdėliokite ant stalo įvairių pagardų (tarkuoto sūrio, pomidorų pastos, vištienos, špinatų ir pan.) ir leiskite vaikui pačiam gardinti savo makaronus tuo, kas jam atrodo įdomu ir skanu. Taip į vakarienę bus įnešta įvairovės, o mažylis noriau valgys tai, ką pats išsirinko.
– Venkite greito maisto ir pusgaminių. Auksinė mitybos taisyklė tinka ir šiuo atveju: jokių greitai paruošiamų sriubų su makaronais, jokių dažiklių, konservantų ar kvapiųjų medžiagų. Parduotuvėse ieškokite tokių produktų, kurie gardūs natūraliai ir yra naudingi tiek jums, tiek jūsų šeimai.
Itališka kokybė – jau Lietuvoje
Laimė, kokybiški ir gardūs makaronai iš Italijos pasklido po visą pasaulį, tad šių produktų rasti Lietuvos prekybos centruose nėra sunku. Vienas iš pavyzdžių – originalūs itališki makaronai „La Molisana“, kurie pasižymi itin aukštu proteinų ir maistingųjų medžiagų kiekiu.
„Makaronų „La Molisana“ gamyboje naudojamas tik Matese slėnio šaltinio vanduo ir specialiai atrinktos kietagrūdžių kviečių rūšys, dėl to juose visad yra ne mažiau kaip 14% proteinų, o naudingos maistinės medžiagos nedingsta net makaronus išvirus. Be to, „La Molisana“ makaronai gaminant yra perleidžiami per specialias bronzines formas, dėl ko jų paviršius tampa šiukštesnis ir geriau sugeria padažų skonį ir kvapą“, – naudingąsias šių makaronų savybes vardija „La Molisana“ eksporto direktorius Giuseppe Sacco.
„La Molisana“ gaminiai tiks visiems – tiek ieškantiems įprastų, tiek ir pilno grūdo produktų. „La Molisana“ gaminiai tiks visiems – tiek ieškantiems įprastų, tiek ir pilno grūdo produktų. Taip pat yra pasiūlymų ir žmonėms, netoleruojantiems glitimo, tad priežasčių atsisakyti garuojančios itališkų makaronų lėkštės tiesiog nelieka!