-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Manipuliacijos pinklės: ženklai, kad kiti sprendžia savo problemas jūsų sąskaita

Emocinis manipuliuotojas gali būti bet kas – jūsų pažįstamas, draugas ar artimas giminaitis. Kai kurie jų jau įgudę pasinaudoti jumis kaip taikiniu, kad gautų tai, ko trokšta, ir išspręstų savo problemas.
Manipuliacija
Manipuliacija / Fotolia nuotr.

Ką turite žinoti, kad liautųsi jūsų išnaudojimas? Kaip suprasti, kad patekote į emocinio manipuliuotojo pinkles?

Jūs nuolat jaučiate kaltės jausmą

Visaverčiai santykiai gali būti tik tada, kai partneriai, kolegos ar draugai bendrauja kaip lygus su lygiu. Vienas svarbiausių bet kokių santykių tikslų ir yra tas, kad vienas kitam demonstruotume pasitikėjimą, palaikymą, padėtume sudėtingoje situacijoje.

Tačiau jeigu po bendravimo su žmogumi nuolat jaučiate kaltės jausmą, tuomet aišku viena – turite reikalų su manipuliuotoju, kuris išnaudoja jus savo tikslams. Tam tikra prasme tai tikras menas aplinkiniams įpūsti tikėjimą tuo, kad jie yra kalti ar skolingi. Pavyzdžiui, jūs nepaguodėte manipuliuojančio asmens, kai jis demonstratyviai kentėjo, vadinasi, esate žiaurus kietaširdis; jeigu paguodėte, tuomet parinkote netinkamus žodžius ir vis tiek nieko nepešėte. Trumpai tariant, kad ir kokiu būdu bendraujate su emociniu kenkėju, vis tiek liekate kaltas ir turite iškentėti „žodinių smūgių krušą“.

Esate verčiami padėti

Emociniai manipuliuotojai dažnai atlieka malonų pašnekovų vaidmenį, yra pasiruošę padėti, išklausyti, patarti. Aišku tai, kad tokiu būdu jie privilioja jus į savo voratinklį, kad jūs atsiskleistumėte ir pademonstruotumėte savo silpnas vietas. Vėliau šita informacija emociniam kenkėjui pravers, mat ją galės panaudoti prieš jus įvairiais būdais – užversti darbais, kurie svarbūs tik jam, priversti atlikti psichologo vaidmenį, kad valandų valandas klausytumėtės jo gyvenimo istorijos, kuri net nėra problemiška.

Jie negerbia savo pašnekovų ir yra pasiruošę bet kokiam melui, kad įrodytų savo teisybę.

O jeigu atsisakytumėte, tektų susitaikyti su pirmojo punkto padariniais, t. y. tapsite nepatikimas, beširdis monstras.

Štai ką rašo psichologė Susan Newman apie tipišką manipuliuojančiųjų elgesį: „Kaip tu neparagausi mano deserto?! Juk aš jį padariau specialiai tau!“ Ir mes tada paklusniai ištiesiame lėkštę, net jeigu bandome mažinti suvartojamo cukraus kiekį ar laikomės dietos... Pažįstama situacija?

Jūs negalite dėl nieko sutarti

Manipuliacijas dievinantys asmenys nuolat keičia žaidimo taisykles, kadangi bet kokia tvirtai priimta nuomonė tam tikru klausimu – tai kelias į santykių lygybę ir teisingumą, o štai to emociniai manipuliuotojai negali leisti. Štai kodėl jie mėgsta vis iš naujo perkurti taisykles. Todėl, jeigu jums atrodys, kad pagaliau susitarėte, emocinis vampyras duos suprasti, kad taip tikrai nėra.

Be to, jie mėgsta matyti pasaulį tik iš savo taško ir jame patogiai įpaišyti savo realybę, prie kurios turi prisitaikyti visi likusieji. Pavyzdžiui, manipuliacinius žaidimėlius žaidžiantys žmonės jus įžeis dialoge, bet dėl to kalti liksite jūs, nes neva išprovokavote. Be to, jie negerbia savo pašnekovų ir yra pasiruošę bet kokiam melui, kad įrodytų savo teisybę.

TAIP PAT SKAITYKITE: 20 netikėtų faktų apie emocijas

Už jūsų nugaros vyksta nesuprantamas žaidimas

Tie, kurie bando jus valdyti, dažniausiai turi slėpti savo manipuliavimo techniką nuo jūsų akių. Štai kodėl manipuliatoriai į žaidimus įtraukia kitus žmones: persako jums aštrius kitų pasisakymus, kurie tėra manipuliatoriaus vaizduotės vaisius, arba kaip tik skleidžia gandus apie jus jums už nugaros.

Jus priverčia perimti svetimas emocijas

Emociniai manipuliatoriai įprastai rūpinasi tik savimi – jeigu jiems blogai, vadinasi, ir kiti aplink juos turi raudoti; jeigu jie patyrė sėkmę – tai ir kiti turi šokinėti iš laimės. Emociniai manipuliatoriai, versdami kitus jaustis lygiai taip pat, kaip ir jie, patiria komforto jausmą, kadangi yra pripratę išnaudoti žmones savo pasitenkinimui ir įsitvirtinimui.

Žinoma, yra situacijų, kada svetimos emocijos jaučiamos ir be kitų įtakos, tačiau emociniai manipuliatoriai tuo nepasižymi, tad jeigu jaučiatės panašiai – sunerimkite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius