Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mėgstate bulves? Štai jų pakaitalai, turintys mažai angliavandenių

Jau žinome populiariausias šakniavaises daržoves: bulves, saldžiąsias bulves, svogūnus ir morkas. O kada paskutinį kartą pagalvojote suvalgyti kažką su pastarnokais ar ropėmis? Dėl švelnaus skonio ir paprastos išvaizdos mes neteisingai pasilikome šių daržovių vartojimą žiemai, kai iš tikrųjų šios daržovės nusipelno dėmesio visus metus, teigia womenshealthmag.com.
Pastarnokai
Pastarnokai / 123RF.com nuotr.

Taip yra todėl, kad pastarnokai ir ropės yra labai maistingos. Šiuose šakniavaisiuose yra gausybė vitaminų (pastarnokuose yra gausybė vitamino C, o ropėse – vitamino A), sąlyginai mažai kalorijų ir yra puiki mažai angliavandenių turinti alternatyva kitoms aukščiau minėtoms daržovėms, tokioms kaip bulvės ir saldžiosios bulvės.

Jei dar negirdėjote apie šias daržoves, štai greitas pradžiamokslis.

Ropės garsėja aitriu skoniu, panašiu į žalių kopūstų ar ridikėlių. Joshas Axe, klinikinis dietologas ir knygos „Eat Dirt: Why Leaky Gut May Be the Root Cause of Your Health Problems and 5 Surprising Steps to Cure It“ autorius, apibūdina jų skonį, kaip labai panašų į garstyčių lapų – tiek vieni, tiek kiti turi specifinį aštrų skonį. Kita vertus pastarnokų skonis yra saldesnis. „Pridėjus pastarnoką į bet kurį patiekalą, jie sustiprina skonio faktorių“, – sako J.Axe.

Tiek ropės, tiek pastarnokai derlių neša spalį, lapkritį, gruodį, sausį, vasarį ir kovą – taip teigia Kristin Kirkpatrick, dietologė ir „Lose it!“ patarėja, dėl to žiema yra puikus laikas eksperimentuoti su šiomis maistingosiomis daržovėmis.

Štai visa kita, ką turite žinoti apie šiuos šakniavaisius:

Kaip parduotuvėje išsirinkti pastarnokus ir ropes?

Kaip teigia K.Kirkpatrick, pastarnokai ir ropės turėtų būti sunkios, sunkesnės, nei atrodo. Venkite daržovių, turinčių gilių įpjovimų, nubrozdinimų ar akivaizdžių išdžiūvimo požymių.

Kaip laikyti pastarnokus ir ropes?

K.Kirkpatrick teigia, kad tiek ropės, tiek pastarnokai geriausiai laikosi šaldytuvo daržovių stalčiuje. Tačiau pastarnokai ilgiausiai išlieka suvynioti į drėgną skuduriuką, tačiau tokiu atveju reikia juos laikyti orui nepralaidžioje dėžutėje ir tik tada dėti į šaldytuvo daržovių stalčių arba kuo žemiau šaldytuve.

Fotolia nuotr./Ropės
Fotolia nuotr./Ropės

Kaip paruošti šias daržoves?

Tiek ropes, tiek pastarnokus, prieš gaminant, reikia nuplauti ir nuskusti. Gerai jas nušveiskite – kaip šakniavaisiai, jie „prirenka“ daug žemių. Norėdami sutrumpinti gaminimo laiką, šias daržoves supjaustykite labai plonai arba mažais vienodais kubeliais.

J.Axe sako, kad nederėtų išmesti ropių lapų. Jis rekomenduoja lapus gaminti (trumpai pavirti ir įdėti į šaltą vandenį, kad išliktų lapų spalva). Taip išvengsite kartumo, paprastai siejamo su ropių lapais. „Dauguma žmonių mėgsta virtų ir sūdytų ropių lapų skonį, kadangi taip skonis tampa švelnus ir universalus“, – sako vyras.

Kokia ropių ir pastarnokų nauda sveikatai?

Kaip jau minėjome anksčiau, pastarnokai ir ropės yra labai maistingos daržovės. Pusė puodelio supjaustyto virto pastarnoko turi vos 55 kcal, 13 g angliavandenių, 3 g ląstelienos, 1 g baltymų ir jokių riebalų. Pusė puodelio kubeliais supjaustytos ropės turi 17 kcal, 4 g angliavandenių, 1,6 g ląstelienos, 0,5 g baltymų ir jokių riebalų. Palyginimui, toks pat kiekis bulvių turi 76 kcal, 16 g angliavandenių, 2 g baltymų, 1,8 g ląstelienos ir 0,1 g riebalų.

Fotolia nuotr./Pastarnokai
Fotolia nuotr./Pastarnokai

J.Axe sako, kad būtent dėl didelio vitamino C ir folio rūgšties kiekio pastarnokų vartojimas ilgainiui gali palaikyti širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatą. Laukiatės? Folio rūgštis taip pat svarbi nėščioms moterims ir jų besivystančiam vaisiui. Pakankamas mangano kiekis pastarnokuose taip pat gali pagerinti enzimų gamybą bei kaulų sveikatą.

Galbūt jus traukia balta, krakmolinga ropės šaknis, tačiau daugiausiai maistinių medžiagų turi būtent ropės lapai. Pasak vieno tyrimo, beveik 96 proc. augale esančio karotino (vitamino A) ir beveik 84 proc. B grupės vitaminų yra susikaupę daržovės lapuose. „Ropės lapai taip pat yra puikus kitų vitaminų ir mineralų, įskaitant vitamino K, vitamino C ir kalcio, šaltinis, – sako J. Axe. – Juose yra beveik toks pats kiekis vitamino K ir vitamino A, kaip ir lapiniuose kopūstuose, viename iš mano mėgstamiausių supermaistų, ir beveik 10 kartų daugiau kalcio nei žiediniuose kopūstuose.“

J. Axe sako, kad antioksidantų gausybė taip pat yra stulbinanti, įskaitant vieną pagrindinį antioksidantą, padedantį kovoti su ligomis. Gliukozinolatas turi su vėžiu kovojančių savybių, kadangi palengvina sveikųjų ląstelių repordukciją ir skatina piktybinių vėžinių auglių ląstelių žūtį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius