Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mityba ir polinkis į ligas pagal kraujo grupę

Mitybos teorijos pagal kraujo grupes kūrėjas med. m. dr. Peteris d‘Adamo teigia, kad valgant produktus, rekomenduojamus pagal kraujo grupę, mažėja rizika sirgti kai kuriomis ligomis. Nors dalis medikų tokį teiginį vertina skeptiškai, šią mitybą yra išbandžiusi ne viena pasaulio garsenybė.
Kraujo donorystė
Kraujo donorystė / „Fotolia“ nuotr.

0 (I) kraujo grupė

Pirmosios kraujo grupės žmonės iš prigimties yra apdovanoti stipriu imunitetu, retai serga ir gali pasigirti puikiu virškinimu. Vis dėlto jeigu nesveikai gyvena ir maitinasi, yra linkę sirgti depresija, skydliaukės ligomis, alergija, artritu, kolitu, dvylikapirštės žarnos ir skrandžio opa. Taip pat jiems gresia antsvoris, nes turi polinkį tukti.

Nors virškinimo sistema yra prisitaikiusi virškinti mėsą, pagal medikų rekomendacijas, mėsėdžiams ne mažiau svarbu gauti įvairaus maisto, taip pat vaisių ir daržovių. Per savaitę mėsos ar žuvies užtenka suvalgyti 2–3 kartus po 150 g.

Tad į valgiaraštį įtraukite žalios spalvos ir lapinių daržovių, sėklų, riešutų, džiovintų vaisių. Gerkite daugiau vandens (negazuoto mineralinio), žaliosios arbatos.

Fotolia nuotr./Mergina su dviračiu.
Fotolia nuotr./Mergina su dviračiu.

Nerekomenduojama vartoti miltinių patiekalų, kavos, cukraus, kečupo, kokosų, pipirų, acto, kiaulienos, žąsienos, ikrų, avokadų, baklažanų, mandarinų, apelsinų.

Patarimas. Kadangi šios kraujo grupės žmonės labai aktyvūs, trykšta energija, gerą sveikatą jiems padeda palaikyti aktyvus poilsis ir jėgos bei ištvermės reikalaujančios sporto šakos. Pavyzdžiui, bėgimas, važiavimas dviračiu, slidinėjimas, mankšta su treniruokliais. Jeigu reguliariai nesimankštinsite, gali sulėtėti medžiagų apykaita ir augti svoris.

A (II) kraujo grupė

Antrosios kraujo grupės žmonės negali pasigirti tokiu stipriu imunitetu ir nervų sistema kaip pirmosios. Yra linkę sirgti peršalimo, šlapimtakių, širdies, nervų sistemos ir onkologinėmis ligomis, taip pat reumatu, inkstų akmenlige.

Kadangi jautresnė virškinimo sistema, jiems tinkamesnė vegetarinė mityba. Mėsiški produktai ypač eina į kūną ir mažina gyvybinės energijos atsargas, nes ją organizmas išeikvoja tam, kad galėtų suvirškinti netinkamus produktus. Valgiaraštyje turi dominuoti vaisiai, daržovės ir grūdai. Iš mėsos tinkamiausia liesa paukštiena, žuvis. Svarbu nepiktnaudžiauti alkoholiu, juodąja arbata, sultis skiesti vandeniu.

Fotolia nuotr./Joga
Fotolia nuotr./Joga

Nerekomenduojama vartoti pieno ir jo produktų, pomidorų, dešros, kumpio, konservų, avižų, jūrų gėrybių, rūkytos žuvies, pupelių, bulvių, saldžiųjų paprikų, baklažanų, juodųjų alyvuogių, dribsnių, kviečių produktų.

Patarimas. Rinkitės tas sporto šakas ir laisvalaikį, kuris padėtų atgauti emocinę pusiausvyrą, mažintų įtampą. Jums tinka vidutinio intensyvumo fizinis krūvis, tarkim, Rytų dvikovos, joga, pilatesas, meditacija, šokiai, mankšta su kamuoliais, plaukimas.

B (III) kraujo grupė

Šios kraujo grupės atstovai linkę sirgti peršalimo ligomis ir osteochondroze – svarbu stiprinti imuninę sistemą ir kaulus. Nuo depresijos ir širdies ligų padės apsisaugoti reguliari mankšta ir aktyvus poilsis, o nuo virškinimo trakto negalavimų – tinkama mityba.

TAIP PAT SKAITYKITE: Stereotipai: koks moters įvaizdis traukia daugumą vyrų

Tiesa, trečioji kraujo grupė universali, jos žmonių skrandis yra prisitaikęs virškinti įvairų maistą: ir mėsą, ir daržoves, grūdus bei pieną ir jo produktus. Su saiku mėgaujantis nepakenks ir saldumynai. Iš mėsos tinkamiausia triušiena, ėriena, žvėriena. Taip pat įvairi žuvis. Paspartinti medžiagų apykaitą padės daržovės, pagardintos actu ar citrinų sultimis.

Vida Press nuotr./Treniruotė
Vida Press nuotr./Treniruotė

Patartina rinktis troškintą, be riebalų keptą maistą. Vengti grikių ir kviečių kruopų košių, saulėgrąžų, riešutų (išskyrus bertoletijų ir migdolų). Nerekomenduojama valgyti vištienos, jūrų gėrybių (moliuskų, vėžių, omarų ir kt.), kvietinės duonos, kukurūzų, ryžių. Reikia riboti cukrų.

Patarimas. Jums svarbu pasirinkti tinkamą fizinį krūvį. Nors tinka įvairiausios sporto rūšys, stenkitės išsaugoti pusiausvyrą, nepersitempti, nes tai kenkia jūsų sveikatai. Intensyvius pratimus kaitaliokite su atpalaiduojamaisiais. Galite rinktis komandines sporto šakas ir individualias treniruotes.

AB (IV) kraujo grupė

Tai – naujausia ir rečiausia kraujo grupė. Nors jos atstovai geriausiai prisitaikę prie šiandienos gyvenimo sąlygų, visgi turi ir jautrių vietų. Yra linkę sirgti nervų sistemos, virškinimo trakto, kvėpavimo takų, širdies ir onkologinėmis ligomis. Paprastai jų būna sumažėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas ir vargina gastritas.

Šios kraujo grupės atstovams tinka gana įvairus maistas. Nors galima valgyti ir mėsos, dėl jautrios virškinimo sistemos ja patartina nepiktnaudžiauti. Geriau rinktis kuo liesesnę, troškintą ar keptą be riebalų. Tinka įvairi žuvis, taip pat kiaušiniai. Iš pieno produktų tinkamiausi – rauginti ir kuo rūgštesni.

Skrandžio sulčių ir virškinimo fermentų išsiskyrimą pagerinsite, jei, tarkim, valgydami mėsą užsigersite citrusinių vaisių (ananasų, apelsinų) sultimis arba garnyrui rinksitės raugintas daržoves.

Vida Press nuotr./Moteris vandenyje
Vida Press nuotr./Moteris vandenyje

Nerekomenduojama valgyti šviežių pieno produktų, kiaulienos, jautienos ir rūkytų mėsos bei žuvies gaminių. Taip pat ankštinių, pomidorų, grikių, miežinės košės, bananų, acto, pelėsinio sūrio.

Patarimas. Jūsų gana jautri nervų sistema, todėl pirmiausia patartina rinktis fizinę veiklą, kuri padėtų atsipalaiduoti ir sumažinti stresą. Galite praktikuoti jogą, kvėpavimą, medituoti, piešti, plaukioti, minti dviračio pedalus, slidinėti ar čiuožinėti, bėgioti gryname ore.

TAIP PAT SKAITYKITE: Dieta pagal kraujo grupę

Tai įdomu

  • Kraujo grupes atrado austrų mokslininkas Karlas Landsteineris 1900 m., už tai jam buvo skirta Nobelio premija. Nuo to laiko kraujo grupės žymimos raidėmis ir skaičiais: 0 (I) – nulinė, A (II) – antroji, B (III) – trečioji, AB (IV) – ketvirtoji.
  • Skirtingos kraujo grupės atsirado skirtingu metu, palaipsniui per visą žmonijos raidos istoriją. Tai lėmė rasių kraujomaiša. Kraujo grupės yra nulemtos genetiškai ir nesikeičia visą gyvenimą. Jos paveldimos kaip ir DNR genetinis kodas.
  • Kiekviena kraujo grupė turi specialų tam tikros cheminės struktūros geną.
  • Yra du kraujo grupių rezus faktoriai (Rh) – teigiamas (+) ir neigiamas (–). Neigiamą rezus faktorių turi apie 15 procentų europiečių.
  • Seniausia ir gausiausia yra 0 (I) kraujo grupė. Manoma, kad, iki susimaišant skirtingoms rasėms, ji buvo paplitusi tarp juodaodžių. Šią kraujo grupę turi apie 40–50 proc. planetos gyventojų.
  • A (II) kraujo grupė atsirado maždaug 25 000 m. pr. Kr. Ji buvo paplitusi tarp baltaodžių. Apie 30–40 proc. žmonių turi antrąją kraujo grupę.
  • B grupė atsirado apie 10 000 m. pr. Kr. Ji būdinga geltonosios rasės atstovams. Šios grupės kraują turi tik 10–20 proc. žmonių.
  • AB (IV) kraujo grupė – pati jauniausia. Manoma, kad ji atsirado maždaug prieš tūkstantmetį. Ši kraujo grupė būdinga vos 5 proc. žmonių.
  • Jei tėvo kraujo rezus faktorius teigiamas, o mamos – neigiamas, atsiranda net 50 proc. tikimybė, kad kūdikis paveldės rezus teigiamą faktorių. Vaikas gali nepaveldėti nė vienos iš tėvų kraujo grupių.
  • Žmonės, turintys 0 (I) kraujo grupę, vadinami donorais, nes jų kraujas tinka visiems. Bet jiems patiems tinka tik pirmosios grupės kraujas.
  • AB (IV) grupės kraujas tinka tik ketvirtosios kraujo grupės savininkams, tačiau jiems patiems tinka visų grupių kraujas.
  • Persodinus kaulų čiulpus, kraujo grupė pasikeičia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius