Dabar populiaru
Publikuota: 2019 rugpjūčio 14d. 15:20

Mitybos specialistas A.Sujeta: pridėtinio cukraus yra beveik visuose kasdieniuose produktuose

Cukrus ir medus
123RF.com nuotr. / Cukrus ir medus

Visi kartais pasimėgauja saldumynais, kuriuose apstu pridėtinio cukraus, bet ne visi supranta, kad dideli jo kiekiai slepiasi ir produktuose, kurių net nebūtų galima pavadinti saldžiais, teigiama pranešime žiniasklaidai.

Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja, kad cukraus paros norma neviršytų maždaug 50 gramų, tačiau net tvirtinantys, kad pridėtinį cukrų vartoja retai, dažnai nesupranta, jog jo yra ir kituose „nekaltuose“ produktuose. Sveikos gyvensenos ir mitybos specialistas Artūras Sujeta teigia, kad nors lietuviai stengiasi maitintis sveikiau, pridėtinis cukrus ir nenatūralūs priedai maisto produktuose sukelia daug iššūkių.

Pridėtinį cukrų vartojame to nežinodami

Daug žmonių mano, kad pridėtinio cukraus beveik nesuvartoja, nes atsisako juo saldinti kavą ar arbatą. Tačiau, pasak A.Sujetos, pridėtinio cukraus galima rasti beveik visuose žmonių kas dieną vartojamuose maisto produktuose.

Organizatorių nuotr./Mitybos specialistas Artūras Sujeta
Organizatorių nuotr./Mitybos specialistas Artūras Sujeta

„Dažnai žmonės net nesuvokia, kiek daug pridėtinio cukraus jie suvartoja, nors mano kitaip, nes nenaudoja jo gamindami. Deja, daug cukraus į organizmą patenka su įvairiu kas dieną vartojamu maistu. Ypač daug cukraus galima rasti įvairiuose padažuose, kečupuose, majonezuose, konservuotuose produktuose. Pavyzdžiui, 100 gramų barbekiu padažo gali būti net 40–50 gramų cukraus.

Todėl ir mėsainiai, kebabai savo sudėtyje turi daug cukraus, nes jie patiekiami su šiais padažais. Labai daug cukraus yra ir tokiuose produktuose, kaip ledai, sūreliai. Taigi iš esmės niekas nepasikeičia – geriama nesaldi kava, bet į organizmą pridėtinis cukrus patenka su kasdien valgomu maistu“, – pasakoja mitybos specialistas.

Kaip vieną didžiausių cukraus šaltinių mitybos specialistas išskiria įprastus dirbtinius gaiviuosius gėrimus.

„Geriant gaiviuosius gėrimus galima suvartoti labai daug kalorijų, nes juose dažnai būna labai daug pridėtinio cukraus. Vartojant šiuos gėrimus sotumo jausmas neateina, todėl alkis ir noras valgyti nedingsta. Taip suvartojama dar daugiau perteklinių kalorijų“, – pabrėžia A.Sujeta.

Alternatyvos norintiems gyventi sveikiau

Mėgstantiems saldumynus ir gaiviuosius gėrimus mitybos specialistas siūlo ieškoti sveikesnių alternatyvų, kurios būtų natūralesnės ir savo sudėtyje neturėtų pridėtinio cukraus.

„Verta nepamiršti, kad pamėgtus nesveikus produktus galima keisti natūralesnėmis alternatyvomis ir be kompromisų su skoniu. Pavyzdžiui, ledus galima keisti į šaldytą jogurtą, saldainius – į džiovintus vaisius, rinktis gaiviuosius gėrimus be dirbtinių priedų ir pridėtinio cukraus“, – kalba mitybos specialistas.

Apklausos rezultatai

Remiantis birželį atlikta apklausa, 12 proc. lietuvių prisipažįsta pridėtinio cukraus vartojantys kiekvieną kartą valgydami, o 45 proc. – bent kartą per dieną. 45 proc. šalies gyventojų teigia, kad stengiasi mažinti pridėtinio cukraus vartojimą: 17 proc. labai stengiasi ieškoti alternatyvų pridėtiniam cukrui, dar 28 proc. skaito etiketes ir renkasi mažiau pridėtinio cukraus turinčius produktus.

39 proc. žmonių teigia specialiai nesistengiantys sumažinti pridėtinio cukraus vartojimo, tačiau visgi bando rinktis natūraliau atrodančius produktus. Mažinti pridėtinio cukraus vartojimą dažniau stengiasi moterys, aukštesnio išsilavinimo, didesnių pajamų gyventojai iš didžiųjų miestų.

Pasak A.Sujetos, žmones informacija apie sveiką gyvenseną ir mitybą pasiekia kasdien, visgi gaila, kad ne visi pasirenka įgyvendinti pokyčius, kurie būtų naudingi sveikatai.

Ar saldikliai geriau nei cukrus?

„Vengti pridėtinio cukraus ir dirbtinių priedų bandoma, bet tai turėtų daryti visi. Problema išlieka ir tai, kad žmonės renkasi įvairias alternatyvas, bet, deja, ne visos iš jų yra sveikesnės, pavyzdžiui maistas ir gėrimai, kurie gardinami saldikliais. Taip pat žmonės bando cukrų pakeisti medumi ar klevų sirupu, kuriuos iš esmės galima laikyti sveikesnėmis alternatyvomis, visgi per dažnas šių produktų vartojimas taip pat gali būti kenksmingas sveikatai.

Apibendrinus Lietuvos gyventojų mitybos įpročius, galima sakyti, kad lietuviai eina teisinga linkme, bet vis dar susiduriama su daug iššūkių. Skatinu visus mažinti pusfabrikačių ir perdirbtų riebalų, cukraus vartojimą. Tai daryti būtina ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems. Pastebiu, kad jaunesni žmonės labiau stengiasi save prižiūrėti, dažniau renkasi natūralų maistą – tai yra labai džiugu, visgi, gaila, kad ši žmonių grupė nėra kritinė masė“, – teigia A.Sujeta.

Reprezentatyvų Lietuvos gyventojų tyrimą „Barley Bros“ gamintojų užsakymu atliko visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Sprinter tyrimai“. Tyrimas vykdytas 2019 metų birželio mėnesį. Iš viso apklausti 1014 18–65 metų amžiaus respondentai.

Komentarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiški patarimai

Skanumėlis
Ekspertai pataria
Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką