-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 07

Mitybos specialistė – apie 8 būdus, kaip suvaldyti saldumynų poreikį ir persivalgymą

Turbūt pastebėjote, kad atsisakyti saldumynų vien valios pastangomis labai sunku, jeigu nekeičiame visos savo mitybos ir gyvenimo būdo. Kaip tai padaryti mažiausiomis sąnaudomis?
Sveikas pasirinkimas
Sveikas pasirinkimas / 123RF.com nuotr.

Kaip išvengti nenumaldomo alkio priepuolių, kuriuos paprastai paskatina neteisingi draudimai sau, nuotolinėje paskaitoje, organizavo „Žalioji dėžutė“, pasakojo mitybos specialistė Tautvilė Šliažaitė-Miller.

Nors potraukis saldumynams kamuoja tiek moteris, tiek vyrus, tyrimai rodo, kad tarp skirtingų lyčių potraukiai vieniems ar kitiems produktams skiriasi. Vyrus labiau traukia sūrūs produktai ir jie neretai persivalgo būtent jų, moteris traukia saldumynai. Jos net 92 proc. dažniau nori šokolado nei vyrai. Tai susiję ir su hormonų skirtumais mūsų organizme. Todėl, pasak lektorės, vien saldumynų išbraukimas iš raciono mažai ką pakeis – anksčiau ar vėliau „nutrūksime nuo grandinės“. Todėl ji pateikė 8 taisykles, į kurias reikia atsižvelgti, norint pažaboti šį potraukį.

Vartokite pakankamai angliavandenių

„Jeigu dieną mes suvalgome per mažai angliavandenių, vakare ar net per pietus daug labiau norėsime saldumynų. Žmonės, kurie meta svorį, pradeda riboti angliavandenius, tačiau klaidinga juos išbraukti, nes, užuot pasigaminę rudų ryžių, neiškentę prisivalgysime bandelių.

Todėl labai siūlyčiau į mitybą įtraukti kompleksinius angliavandenius: pilno grūdo miltus ir duoną, pilno grūdo kruopas (rudi, raudoni, juodi ryžiai, grikiai, bolivinė balanda, perlinės kruopos, avižos ir t. t.), ankštinius produktus, paprastas ar saldžiąsias bulves su lupenomis, apdorotas morkas ir burokėlius (neapdoroti priskiriami prie daržovių, o ne prie angliavandenių), vaisius ir uogas. Visi šie angliavandeniai mums labai reikalingi. Jeigu jų negausime, tikrai norėsime saldumynų. Angliavandeniai ypač svarbūs pirmoje dienos pusėje – per pusryčius ir pietus“, – patarė T.Šliažaitė-Miller.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius