Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mitybos specialistė – apie protarpinį badavimą: kokios klaidos daromos ir kam jis netinka

Specialistai, ieškodami mitybos plano, teikiančio didžiausią naudą žmogaus sveikatai, vis dažniau mini protarpinį badavimą. Dažnai šis mitybos planas laikomas panacėja nuo daugelio negalavimų, taip pat sakoma, kad jis ilgina gyvenimą. Mitybos specialistė Ernesta Stripeikaitė-Jakučionė sutinka su šiais teiginiais, tačiau įspėja, kad nė viena mitybos sistema nėra panacėja ir negali tikti visiems, be to, ji pastebi, kad kai kurie žmonės netinkamai praktikuoja protarpinį badavimą.
Protarpinis badavimas
Protarpinis badavimas / 123RF.com nuotr.

Tai gali būti ir labai gera, ir labai bloga idėja

„Šiuo metu protarpinis badavimas yra ant bangos ir daug kas jį jau išbandė ar dar bando. Tačiau noriu pabrėžti, kad šis mitybos planas gali būti ir labai puiki, ir labai bloga idėja – tai priklauso nuo jo besilaikančio žmogaus savybių. Tai tikrai nėra visiems skirta panacėja, juk apskritai nėra tokio mitybos plano, kuris tiktų absoliučiai visiems.

Protarpinis badavimas tikrai daro teigiamą poveikį žmogaus organizmui. Jis gerina medžiagų apykaitą, didina jautrumą insulinui, padeda numesti svorio, mažina pavojų susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, reguliuoja kraujospūdį, slopina sisteminį organizmo uždegimą.

Tačiau reikia žinoti, kad bet koks badavimas sukelia organizmui šoką. Nedidelis šokas paprastai yra naudingas, nes stiprina organizmo atsparumą nepalankiems išoriniams poveikiams. Tačiau norint, kad toks stresas veiktų organizmą teigiamai, turi būti laikomasi tam tikrų sąlygų.

Pirmiausia turime pasižymėti gera bendra sveikatos būkle, kitaip tariant, būti iš esmės sveikais žmonėmis. Be to, turime būti gana atsparūs stresui. Tai reiškia, kad gyvenime neturėtų būti ypatingų didelį stresą keliančių situacijų, pavyzdžiui, egzaminų laikymo, darbo paieškos ir pan. Taip pat turėtume žinoti, kad palyginti gerai susitvarkome su mažesniais kasdieniais iššūkiais, kad jie neišmuša mūsų iš vėžių. Taip pat svarbu, kad mūsų miegas būtų kokybiškas, kad skirtume jam pakankamai laiko. Galiausiai mityba turėtų būti tinkama ir subalansuota“, – vardijo pašnekovė.

Asmeninio albumo nuotr./Ernesta Stripeikaitė-Jakučionė
Asmeninio albumo nuotr./Ernesta Stripeikaitė-Jakučionė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius