Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai: valgant šiuos produktus didėja depresijos ir nerimo rizika

Širdies plakimas, spaudimas krūtinėje, padažnėjęs kvėpavimas, dirglumas, neigiamos mintys, nuolatinis liūdesys – visa tai depresijos, kuri kamuoja dešimtis milijonų žmonių visame pasaulyje, simptomai. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, dėl Covid-19 pandemijos depresijos mastai išaugo dar 25 proc. Remiantis nauju tyrimu, paskelbtu 2022 m. liepą žurnale „Public Health Nutrition“, tai, ką valgome, taip pat gali turėti įtakos mūsų psichinei būsenai, rašo bestlifeonline.com.
Nerimą jaučianti moteris
Nerimą jaučianti moteris / 123RF.com nuotr.

Tyrėjai apklausė daugiau nei 10 tūkst. suaugusių JAV gyventojų ir nustatė, kad tiems, kurie daugiau vartoja tam tikrų maisto produktų, būdingas didesnis nerimas ir nepalankūs psichikos sveikatos simptomai, taip pat ir depresija.

Pridėtinis cukrus

Jei valgote daug perdirbto maisto, kuris tyrime siejamas su padidėjusia depresijos ir nerimo rizika, vengti pridėtinio cukraus yra tikras iššūkis, nes jo yra visur – pradedant saldumynais, baigiant mėsos gaminiais. Jo yra net kai kuriose vaisių sultyse.

Pridėtinio cukraus vartojimas gali padidinti širdies ligų ir diabeto riziką, sukelti dantų ėduonį ir paveikti psichinę sveikatą. Dietologė ir mitybos knygų autorė Brittany Lubeck teigia: „Maisto produktai, kuriuose yra pridėtinio cukraus, būna skanūs, tačiau per didelis cukraus kiekis juose gali sukelti įvairių sveikatos problemų, taip pat ir psichikos sutrikimus.“

2017 m. žurnale „Scientific Reports“ paskelbtame didelės apimties tyrime įrodyta, kad didesnis pridėtinio cukraus vartojimas susijęs su dažnesniais psichikos sutrikimais, pavyzdžiui, depresija. Mokslininkai tokį pridėtinio cukraus poveikį aiškina tuo, kad cukrus skatina uždegimą, kuris gali sukelti depresiją. Be to, pridėtinio cukraus turinčių produktų vartojimas skatina cukraus lygio šuoliukus kraujyje, o tai skatina organizmą išskirti daugiau insulino. Visa tai išbalansuoja hormonus, kurie gali sukelti depresiją.

Raudona ir perdirbta mėsa

Raudonos ir perdirbtos mėsos vartojimas ne tik didina širdies ligų, diabeto ir storosios žarnos vėžio riziką, bet gali sukelti depresiją. Tarptautiniame aplinkos tyrimų ir visuomenės sveikatos žurnale „International Journal of Environmental Research and Public Health“ paskelbti 2020 m. atliktos metaanalizės rezultatai parodė reikšmingą ryšį tarp raudonos bei perdirbtos mėsos vartojimo ir depresijos rizikos.

„Ryšį tarp raudonos bei perdirbtos mėsos ir depresijos gali lemti galutiniai glikacijos proceso, kurio metu perteklinės gliukozės molekulės jungiasi su su baltymais, produktai, – aiškina B.Lubeck. – Šie kenksmingi produktai siejami su uždegimu, kuris gali būti depresijos ir nerimo rizikos veiksnys.“

Shutterstock nuotr./Makaronai su Bolonijos padažu
Shutterstock nuotr./Makaronai su Bolonijos padažu

Paprastieji angliavandeniai

Paprastieji angliavandeniai – tai maisto produktai, iš kurių pašalintos skaidulinės medžiagos ir maistinė vertė. Tai saldūs pusryčių dribsniai, balta duona, balti ryžiai, įprasti makaronai, pyragaičiai ir saldūs desertai – visi standartinės šiuolaikinės mitybos produktai, kurių perteklius gali sukelti nerimą ir depresiją. „Kaip ir pridėtinio cukraus atveju, ryšys tarp paprastųjų angliavandenių ir depresijos gali būti susijęs su uždegimu ir hormoniniais pokyčiais, kuriuos sukelia didelis paprastųjų angliavandenių vartojimas“, – sako B.Lubeck.

2015 m. žurnale „The American Journal of Clinical Nutrition“ paskelbtame tyrime nustatyta, kad moterims po menopauzės, kurių mityboje buvo daug paprastųjų angliavandenių, depresija pasireiškė dažniau nei toms, kurios vartojo daugiau skaidulinių medžiagų ir neskaldytų grūdų.

Alkoholis

Kadangi alkoholis yra natūralus depresantas, nenuostabu, kad jis gali neigiamai paveikti mūsų psichinę sveikatą. „Perteklinis alkoholio vartojimas gali sukelti žarnyno ir kepenų uždegimą. Tai savo ruožtu gali būti dar vienas nerimo ir depresijos kaltininkas“, – teigia B.Lubeck.

2017 m. žurnale „Alcohol Research“ paskelbto tyrimo duomenimis, žmonėms, kurių žarnyno uždegimas yra susijęs su piktnaudžiavimu alkoholiu, depresija ir nerimas pasireiškia dažniau nei tiems, kurių nevargina žarnyno uždegimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius