Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkų tyrimai: kaip pasikeičia sveikata, atsisakius saldžių gazuotų gėrimų

Visi puikiai žinome, kad su mėgstamu limonadu gauname ne tik krūvą kalorijų, bet ir keliasdešimt gramų gudriai pasislėpusio cukraus ar dirbtinių saldiklių. Daugeliui atsisakyti tokių gėrimų nėra lengva, ypač, kai jie tampa kasdienės mitybos dalimi, tačiau tikrai daugiau atrasite išmetę juos iš valgiaraščio. Štai net 7 sveikatos bėdos, kurios gali pasitraukti iš jūsų gyvenimo visiems laikams.
Gazuoti gėrimai
Gazuoti gėrimai / Fotolia nuotr.

Dings migrena, bus lengviau susikaupti

Dažniausiai dietiniuose gazuotuose gėrimuose dedamas dirbtinis saldiklis aspartamas, kuris vertinamas nevienareikšmiškai. Dėl jo gali kamuoti migreniniai galvos skausmai, taip pat sunkiau susikaupiama, susitelkiama į darbą ar mokslus.

Pasirodo, aspartamas veikia smegenis, todėl jaučiamės ir įsitempę, pavargę, gali kamuoti nemiga, teigia European Journal of Clinical Nutrition. Be to, 2013-aisiais atliktas tyrimas atskleidė, jog žiurkės, kurioms buvo duodami dietiniai gėrimai, kentėjo dėl ląstelių ir nervų galūnių pažeidimų, o pastarosios atsakingos už itin svarbius motorikos įgūdžius. 

Skonio receptoriai taps jautresni

Tai nėra tik jūsų vaizduotė. Labai tikėtina, kad „metę“ gerti gazuotus saldžius gėrimus jūs pajausite visai kitokį maisto skonį. Viskas paprasta – saldumas žudo natūralius pojūčius, kadangi jo gauname tiesiog per daug. Štai tas pats aspartamas yra net 200 kartų saldesnis nei šaukštelis cukraus. Įdomu ir tai, kad mokslininkai įrodė, jog saldumas nepatenkina saldumynų poreikio, o netgi atvirkščiai – sukelia ilgalaikę priklausomybę.

123RF nuotr./Limonadas
123RF nuotr./Limonadas

„Mes dažnai stebime, kaip po tokių gėrimų atsisakymo keičiasi žmonių užkandžiavimo įpročiai. Tarkime, vietoj saldumynų ar traškučių jie su malonumu renkasi obuolį ar sūrio gabalėlį. Beje, vėl paragavę limonado, jie suvokia, kad šis gėrimas tiesiog nepakenčiamai saldus“, – tikina Heather Bainbridge iš Kolumbijos medicinos universiteto svorio kontrolės centro. 

Pasieksite norimą svorį

Kasdienis saldžių gazuotų gėrimų vartojimas padidina klubų kaulų lūžius net 14 proc. toms moterims, kurios išgyveno menopauzę.

Dažnai dietiniai gėrimai pasitelkiami dėl to, kad juose mažiau kalorijų, todėl tikimasi išlaikyti kūno svorį. Tačiau mokslininkai sako, kad jų atsisakymas gali būti kur kas geresnis pasirinkimas, siekiantiems sveiko gyvenimo. Štai net 9-erius metus trukęs tyrimas atskleidė, jog suaugusieji, kurie gėrė saldžius gazuotus gėrimus, ir toliau sėkmingai kaupė riebalus pilvo srityje.

Kitas tyrimas teigia, kad kasdienis dietinio saldaus gėrimo skanavimas padidina nutukimo šansus artimiausiame dešimtmetyje net 65 proc. Taip pat galite tikėtis aukšto kraujo spaudimo, širdies ir kraujagyslių ligų, diabeto. 

Taip pat skaitykite: Ką apie jūsų sveikatą, vos pažvelgęs į burną, galėtų pasakyti odontologas

Sustiprės kaulai

Tikinama, kad dietinių gėrimų atsisakymas yra pats puikiausias dalykas, norint sustiprinti savo kaulus ar išvengti jų lūžių. Štai vienas 2014-ųjų metų tyrimas atskleidžia, kad kasdienis saldžių gazuotų gėrimų vartojimas padidina klubų kaulų lūžius net 14 proc. toms moterims, kurios išgyveno menopauzę.

Kitas tyrimas ne ką mažiau iškalbingas – jeigu vyresnio amžiaus moterys piktnaudžiaus jau minėtais gėrimais, tikėtina, kad jų kaulų tankis kaip reikiant sumažės. Taigi, saugokime savo sveikatą! 

Pasikeis jūsų mitybos įpročiai

Kadangi dietiniai gėrimai beveik neturi kalorijų, žmonės mano, kad juos gali gerti kada nori ir kiek tik nori. Be to, Heather Bainbridge pastebi ir tai, jog gazuotus gėrimus mėgstantys žmonės dažnai renkasi ir ne patį sveikiausią maistą šalia: bulvytes, mėsainius, pyragus, bulvių traškučius ir ne tik todėl, kad jų nori, bet ir dėl to, kad mano jog gali sau leisti tas papildomas kalorijas.

Be to, kone taisyklė, kad dažnas mūsų šalia gazuoto gėrimo nori to nesveiko maisto ir atvirkščiai – juk saldūs limonadai su juo sudaro „puikų“ duetą. Specialistė mano, kad atsisakę gėrimų, galite lengviau nusimesti ir riebaus, greitojo maisto jungą. Gal verta pabandyti?

Fotolia nuotr./Greitas maistas
Fotolia nuotr./Greitas maistas

Menksta riebalų kiekis ir diabeto rizika

Aspartamas yra net 200 kartų saldesnis nei šaukštelis cukraus. 

Mūsų hormonai gali atskleisti paradoksą, kodėl žmonės priauga svorio, pradėję gerti dietinius gėrimus. Štai tyrime, atliktame Diabetes Care, teigiama, kad išgėrę du trečdalius dietinio gėrimo prieš valgį, skatiname kasą išskirti kur kas daugiau insulino, dėl kurio auga ir riebalų kiekis. O kuo daugiau insulino, tuo labiau didėja ir cukraus kiekis kraujyje, todėl galima susirgti diabetu.

Japonijoje atliktas tyrimas parodė, jog vidutinio amžiaus vyrai, kurie gėrė 1 ir daugiau dietinių gėrimų per dieną, turėjo kur kas didesnę tikimybę susirgti antrojo tipo diabetu per 7 metus. 

Taip pat skaitykite: Valome inkstus morkomis

Pagerėja inkstų funkcijos

Kadangi atsisakius gazuotų gėrimų kūnas tampa lengvesnis ir švaresnis, inkstai gali savo darbą atlikti kur kas geriau – šalinti toksinus, stabilizuoti kraujo spaudimą, sugerti reikalingus mineralus. Verta žinoti, kad moterys, kurios išgerdavo du ir daugiau vienetų dietinių gėrimų kasdien, riziką patirti inkstų funkcijos sutrikimų padidino net 2 kartus. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius