Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Monica Lewinsky: „Viešas gėdinimas, kaip kruvinas sportas, turi liautis“

Įsivaizduokite jauną, simpatišką merginą, kuri tik pradeda savo karjerą, yra gal kiek naivi, bet, kaip ir įprasta jos amžiui, trokšta romantikos. O vieną rytą pabunda būdama labiausiai apkalbinėjama, keikiama ir žeminama moterimi pasaulyje. Būtent toks likimas teko amerikietei Monicai Lewinsky.
Monica Lewinsky „Kanų liūtų“ kūrybiškumo festivalyje
Monica Lewinsky „Kanų liūtų“ kūrybiškumo festivalyje / „Scanpix“/AP nuotr.

„Jeigu būtumėte prekinis ženklas, kas būtumėte? – į keliatūkstantinę auditoriją „Kanų liūtų“ kūrybiškumo festivalyje kreipėsi amerikietė. – Ar įsivaizduojate situaciją, kai pats esi lyg prekinis ženklas: prekiniu ženklu yra tavo vardas, tavo išvaizda, tavo siela, tavo istorija? Dabar jūs žiūrite į moterį, kuri 10 metų tylėjo. Tylėjo dėl prekinio ženklo ir dėl etikečių, kurias jai, prieš jos pačios valią, užklijavo kiti“.

Pasileidėlė, kekšė, TA moteris – tai buvo turbūt nekalčiausi iš epitetų, kurie tuo metu skriejo Monicos Lewinsky pusėn.

„Per naktį praradau reputaciją, savigarbą. Beveik praradau gyvenimą“, – dieną, kai visas pasaulis sužinojo apie jos, Baltųjų rūmų stažuotojos, romaną su JAV prezidentu Billu Clintonu, prisiminė M.Lewinsky.

„Scanpix“/AP nuotr./Monica Lewinsky „Kanų liūtų“ kūrybiškumo festivalyje
„Scanpix“/AP nuotr./Monica Lewinsky „Kanų liūtų“ kūrybiškumo festivalyje

Plačiai, bet ne itin užtikrintai šypsodamasi amerikietė pasakojo neseniai internete sulaukusi 27 metų vaikino laiško, kuriame jai, dabar 41 metų moteriai, jis siūlė „padėti vėl pasijausti 22-ejų“.

„Aš, tikriausiai, vienintelė pasaulio moteris, kuriai virš 40 metų ir kuri nenori vėl būti 22-ejų“, – juokavo ji. 

Galėjai aiškiai justi, kad ir dabar, po skandalo praėjus 17 metų, jai reikia daugybės pastangų stovėti prieš auditoriją, o saviironiškais juokeliais ji priversta maskuoti taip ir nesugrįžusį pasitikėjimą savimi.

Nebuvo nė dienos, kad to nesigailėčiau, – apie romaną su B.Clintonu, virtusį milžinišku skandalu, kalbėjo M.Lewinsky.

Jei jums vis dar sunku pajusti simpatiją ir atjautą šiai moteriai, būkite tikri: ji tikrai nemėgina nei slėpti, nei maskuoti to, ką vadina didžiausia savo gyvenime klaida. „Nebuvo nė dienos, kad to nesigailėčiau“, – apie romaną su B.Clintonu, virtusį milžinišku skandalu, kalbėjo M.Lewinsky.

„Kam nepasitaiko padaryti klaidų? Mano klaida buvo, kad įsimylėjau savo vadovą“, – atvirai tuos laikus ir jausmus prisiminė Monica. – Galbūt ir kai kuriems jūsų yra tekę įsimylėti savo vadovą. Mano atveju tai buvo visų Jungtinių Amerikos Valstijų vadovas“.

Nereikia būti psichoterapeutu, kad suprastum, kaip sunku atsitiesti po tokių išgyvenimų. Monica ir neslepia: per tuos 17 metų ji atkūrinėjo savo gyvenimą padedama daugybės savo srities specialistų.

Dar ir šiandien girdėdama istorijas apie patyčias ir dėl jų vykstančias savižudybes, M.Lewinsky mama iš naujo išgyvena laikus, kai buvo pernelyg rizikinga palikti dukrą praustis nepaliekant atvirų vonios kambario durų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Monica Lewinsky
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Monica Lewinsky

Vargu ar tie skausmingi prisiminimai artimiausiu metu ar apskritai kada nors išsitrins. Tačiau šiandien M.Lewinsky jau turi jėgų ir ryžto garsiai kalbėti ne tik apie tuos, kurie patiria patyčias internete. Ji turi ir labai aiškų pasiūlymą, ką daryti, kad patyčių mūsų kultūroje būtų mažiau.

M.Lewinsky įsitikinusi: gyvename laikais, kai gėda ir gėdinimas tapo preke. „Kuo didesnis gėdinimas, tuo daugiau paspaudimų internete. Kuo daugiau paspaudimų, tuo daugiau reklamos pinigų“, – apeliuodama į žiniasklaidą kalbėjo ji. 

Ir kaipmat pridūrė, kad už žeminimą ir gėdinimą atsakingi visi naršantieji ir komentuojantieji internete: „Kuo labiau skaitome bulvarines išpūstas  istorijas, tuo labiau skatiname patyčių kultūrą, o pažemintieji kažkur tuo metu jau galvoja, kaip atimti sau gyvybę.“

„Tai mes, žmonės, esame naujųjų laikų redaktoriai. Tai mes savo paspaudimu sprendžiame, kokios istorijos bus skaitomos ir populiarios, ir ar jos išliks“, – visiems interneto vartotojams priminė M.Lewinsky.

Nesupraskite manęs klaidingai: aš nesiūlau nutilti. Aš tik noriu pasakyti, kad mes visi turime gerai pagalvoti prieš pasakydami ką nors emocionalaus internete.

„Nesupraskite manęs klaidingai: aš nesiūlau nutilti. Aš tik noriu pasakyti, kad mes visi turime gerai pagalvoti prieš pasakydami ką nors emocionalaus internete. Viešas gėdinimas, kaip kruvinas sportas, turi liautis. Pradėkite nuo savęs, nes ir vienas žmogus gali pradėti keisti situaciją“, – kviesdama prisijungti prie „Upstandr“ kampanijos, nukreiptos prieš patyčias internete, kalbėjo ji.

„Mes visi, net ir labiausiai suklydusieji, nusipelnome atjautos“, – emocingą savo kalbą Kanuose baigė M.Lewinsky, o jos žodžius garsiausi pasaulio rinkodarininkai, reklamos ir  žiniasklaidos atstovai stovėdami palydėjo plojimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius