Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nagų grybelis: simptomai ir gydymo procesas

Nagų grybelis, medicinoje vadinamas onichomikoze, yra lėtinė grybelinė rankų arba kojų nagų infekcija, galinti stipriai pažeisti ar netgi visiškai sunaikinti nago plokštelę.
Kūno priežiūra
Kūno priežiūra / Fotolia nuotr.

Anot Nacionalinio Amerikos sveikatos instituto, grybelis dažniausiai pažeidžia būtent kojų, ne rankų nagus ir niekuomet staigiai neišplinta ant visų nagų. Verta žinoti, kad dažniausia grybelinės infekcijos suvešėjimo vieta – didžiojo kojos piršto nagas, rašo livescience.com.

Nagų grybelio simptomai

Atpažinti nagų grybelį kartais nėra lengva, ypač jeigu infekcija dar tik prasidėjusi. Vis dėlto pirmuosius grybelio požymius pajusite tarpupirščiuose – iš pradžių atsiranda perštėjimas, niežulys. Grybeliui persimetus į nagus, šie pakeičia spalvą. Nago pakraščiuose atsiranda įvairaus dydžio tamsių, gelsvų dėmelių, kurios ilgainiui gali suvešėti ant visos nago plokštelės.

Nesuteikus tinkamo infekcijos gydymo, grybelis gali pažeisti nago struktūrą – jis gali deformuotis, sustorėti, tapti grublėtas ar pradėti sluoksniuotis. Infekcijai gerokai pažengus, nuo grybeliu apkrėsto nago gali sklisti nemalonus kvapas arba nagas tiesiog pradeda trupėti, kol galiausiai visiškai nukrinta.

Nagų grybelio diagnozė

Kol grybelio infekcija dar nėra įsisenėjusi, jį diagnozuoti, remiantis vien simptomais, gali būti kiek sunkoka, kadangi panašūs simptomai pasireiškia ir sergant viena iš seniausiai žinomų odos ligų – psoriaze arba kitaip žvyneline.

Ši lėtinė odos liga, pasireiškianti odos uždegimu ir odą dengiančiais sidabro spalvos žyneliais, gali pažeisti ir rankų ar kojų nagus, tad labai lengva ją supainioti su grybeline infekcija. Įvairių šaltinių duomenimis, žvyneline serga nuo 0,5 iki 5 proc. pasaulio gyventojų, Lietuvoje sergančiųjų yra apie 120 tūkstančių. Tad norint diagnozuoti ligą, derėtų kreiptis į gydytoją, kuris atliktų laboratorinius tyrimus.

Nagų grybelio gydymo procesas ir prevencija

Visi gydytojai ir mokslininkai vieningai sutaria – nagų grybelį gydyti būtina, ir kuo anksčiau imsitės gydymo, tuo infekcija mažiau žalos spės pridaryti. Šiuo metu rinkoje siūloma gausybė grybelinės infekcijos gydymo preparatų, tačiau nė vienas jų greito išgijimo negarantuoja. Nagų grybelio gydymas, priklausomai nuo ligos įsisenėjimo, gali užtrukti netgi iki 6 mėnesių. Tokį ilgą laikotarpį daugiausia lemia laikas, per kurį atauga sveikas ir naujas nagas.

Nepaprastai svarbu viso gydymo metu laikytis griežtų higienos ir švaros taisyklių, kad ataugantis sveikas nagas nebūtų vėl užkrėstas ar kad šia nemalonia infekcija neužkrėstumėte savo šeimos narių.

♦ Stenkitės dezinfekuoti paviršius, kuriais vaikščiote basomis: vonios, dušo kabinos grindis, taip pat dažnai plaukite kojines, šlepetes ar aptemptus batus (kuriuos galima skalbti).

♦ Nesidalinkite rankšluosčiais su kitais šeimos nariais, taip pat geriau neavėkite ir jų šlepečių, kitos avalynės.

♦ Turėkite kantrybės. Gydantis nagų grybelį labai svarbu suvartoti reikiamą vaistų dozę, tad nemanykite, kad keletą dienų pavartoję vaistus, grybelį lengvai išsigydysite, jis gali lengvai atsinaujinti.

Apie tai, kaip apsisaugoti nuo nagų grybelio ir kokių prevencijos priemonių imtis, skaitykite paspaudę čia.

Nepamirškite, kad net ir išgydžius infekciją, naujas nagas gali ataugti ganėtinai silpnas ar kiek deformuotas. Taip nutinka dėl to, kad grybelis pernelyg stipriai pažeidžia nago struktūrą, būtent todėl labai svarbu kaip įmanoma anksčiau diagnozuoti ligą ir imtis reikiamų gydymo priemonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius