Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naminės priemonės sveikatai: imbieras nuo pykinimo, actas – nuo užsikimšusių ausų

Pasirodo, mama buvo teisi. Vištienos sultinys išties padeda peršalus. Tačiau tai ne vienintelis senovinis vaistas, kurį mokslininkai pripažino veiksmingu. Štai devyni keisti namų ūkio triukai, kuriuos galite naudoti skausmui atremti, peršalimui raminti, galvos skausmui malšinti ar išbalinti šypseną, rašoma businessinsider.com.
Vištienos sultinys
Vištienos sultinys / Fotolia nuotr.

Gargaliuokite vandenį viršutinių kvėpavimo takų infekcijoms gydyti

Jaučiate, kad puola peršalimas? Pabandykite gargaliuoti vandenį. Beveik 400 sveikų savanorių stebėjęs tyrimas parodė, kad tyrimo metu vandenį gargaliavę asmenys turi mažesnę riziką susirgti viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (VKTI) – tokios infekcijos dažnai siejamos su peršalimu ar gripu – nei tie, kurie vandens negargaliavo. Mokslininkai padarė išvadą, kad „vandens gargaliavimas būnant sveikam yra efektyvi VKTI prevencija.“

Imbieras padeda nuo pykinimo

Jei kelionių metu jus kamuoja supimo liga, į kelionę įsidėkite kelis imbierinius saldainius. Vienas tyrimas, lyginęs placebo ir imbiero poveikį žmonėms, parodė, kad vos 1 imbiero šaknies gramas padėjo palengvinti jūrligės, rytinio pykinimo bei chemoterapijos sukelto pykinimo simptomus.

Apskritai imbieras taip pat padeda palengvinti dujų kaupimąsi ir virškinimo sutrikimus, „Prevention“ sakė Stephenas Hanaueris, medicinos mokslų daktaras, Nortwersterno universiteto Feinbergo medicinos mokyklos gastroenterologijos ir hepatologijos profesorius.

Vištienos sultinys – nuo peršalimo

Mama buvo teisi. Nors vis dar neaišku, kodėl susirgus vištienos sultinys pagerina savijautą, mokslininkai įsitikinę, kad taip tikrai yra.

Vienas tyrimas, kurio metu mokslininkai bandė tiksliai nustatyti sultinio poveikį uždegimui (įprastas peršalimo komponentas), atskleidė, kad sultinys sulėtino neutrofilų – baltųjų kraujo kūnelių, kurie yra ūminės infekcijos požymis, – judėjimą. Kitaip tariant, sultinys padeda nuraminti uždegimą, sukeliantį daugelį peršalimo simptomų.

Actas ir medicininis spiritas padeda išvengti užsikimšusios ausies

Jei jūsų ausų būgnelis sveikas (nepradurtas, nesprogęs), šį paprastą Mayo klinikos receptą galite naudoti, norėdami užkirsti kelią ausų infekcijoms. Paprasčiausiai sumaišykite actą ir medicininį spiritą santykiu 1:1, į kiekvieną ausį supilkite po arbatinį šaukštelį šio mišinio ir leiskite jam išbėgti. Šis mišinys yra sukurtas padėti sustabdyti bakterijų ir grybelių, užkemšančių ausis, dauginimąsi.

Obuoliai ir morkos balina dantis

Obuoliai ir morkos ne tik labai sveika jūsų kūnui – šie švieži, traškūs vaisiai ir daržovės taip pat padeda palaikyti dantų baltumą. Kramtant obuolius ir morkas susmulkinti jų gabaliukai nuvalo dantų paviršių ir taip padeda pašalinti dėmes. Obuoliuose ir braškėse taip pat yra obuolių rūgšties, padedančios balinti dantų emalį.

Vida Press nuotr./Moteris valgo obuolį
Vida Press nuotr./Moteris valgo obuolį

Medus nuo peršalimo

Nekenčiate sirupo nuo kosulio skonio? Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja vaikams nuo kosulio vartoti medų, o 2012-ųjų tyrimas, tyręs 300-tus savaitę ar mažiau sergančių vaikų, parodė, kad vaikai, kuriems prieš miegą buvo duodama 10 g medaus (palyginti su tais, kuriems duodavo placebo), jautė mažiau kosulio simptomų ir, kad ir kaip būtų keista, naktimis miegodavo ramiau.

TAIP PAT SKAITYKITE: Vaikų gydytoja Aina Medzevičienė: „Rotavirusinė infekcija gali tęstis iki 7 dienų“

Ledas skaudančiai galvai

Ledas, dedamas ant galvos ar sprando, gali padėti numalšinti skausmą, susijusį su migrena. Vėsos pojūtis taip pat gali nuraminti pulsavimą smilkiniuose. 2013-aisiais migrenos kamuojamų žmonių stebėjusio tyrimo metu, žmonės, naudoję šaldančią kaklo skarą migrenos pradžioje ir laikę ją 30 minučių, sakė, kad skausmas žymiai sumažėjo; kai trisdešimčiai minučių šaldančią skarą nusiimdavo, teigdavo, kad skausmas padidėdavo.

Degtinė nemaloniam kojų kvapui

Jei nebeturite medicininio spirito, galite naudoti degtinę. Išmirkykite rankšluostuką degtinėje ir trinkite juo kojas. Degtinėje esantis alkoholis yra antiseptikas (kaip ir medicininis spiritas) ir padės pašalinti drėgmę. Tuo pačiu jis pašalins bakterijas ir grybelius, sukeliančius nemalonų kvapą.

Lipni juosta karpoms naikinti

Karpos yra nepavojingi, rudos spalvos dariniai, susidarantys ant odos. Jas sukelia žmogaus papilomos virusas (ŽPV). Kadangi jas sukelia infekcinės ligos, jos gali būti perduodamos fizinio kontakto metu.

Tačiau yra gerų naujienų. 2002-aisiais metais atliktas tyrimas parodė, kad karpų apvyniojimas lipnia izoliacine juostele karpas šalino geriau nei jų deginimas šaltu azotu – juostelė karpą tiesiog uždusina.

Tačiau kiti karpų gydymo lipnia izoliacine juostele tyrimai nebuvo tokie įtikinami. Vis tiek norite išbandyti? Kruopščiai nuvalykite paveiktą zoną, atkirpkite gabaliuką lipnios juostelės, šiek tiek didesnį nei karpa, kurios norite atsikratyti, ir užklijuokite. Keiskite juostelę kas kelias dienas, kol karpa išnyks.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius