Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naudingas ar žalingas? 5 naujausi tyrimai apie pieno poveikį organizmui

Pastaruoju metu žiniasklaidoje gausu prieštaringos informacijos – vieni specialistai rekomenduoja gerti pieną, nes jame gausu kalcio, baltymų, kiti įsitikinę, kad suaugusio žmogaus organizmas nėra prisitaikęs virškinti pieno produktų. Apie pieno produktus paskelbta daug neigiamos informacijos ir tai buvo viena iš priežasčių, kodėl mokslininkai 2018-aisiais aktyviau patyrinėjo jų poveikį mūsų sveikatai. 15min apžvelgė svarbiausių 2018-aisiais skelbtų tyrimų išvadas.
Šeimos pusryčiai
Šeimos pusryčiai / 123RF.com nuotr.

1. Riebūs pieno produktai nedidina širdies ligų ir insulto rizikos

2018-ųjų liepą Teksaso universiteto (JAV) Sveikatos mokslų centro Hiustone mokslininkai pateikė išvadas tyrimo, jas išspausdino „Amerikos medicininės mitybos žurnalas“.

Mokslininkų komanda tikrino hipotezę, ar tikrai riebaus pieno gaminių vartojimas yra susijęs su širdies ligų rizika, insultu ir gali lemti per ankstyvą mirtį. Jungtinėse Amerikos valstijose širdies ir kraujagyslių ligos yra viena dažniausių mirties priežasčių, šiuo požiūriu Lietuva panaši į Ameriką.

Vis tik Teksaso mokslininkai padarė išvadą, kad pieno riebalai nepadaro jokios žalos, priešingai – netgi gali sumažinti insulto riziką.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pienas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pienas

„Mūsų tyrimų išvados tik sustiprina teiginius, kad kasdienis produktų vartojimas nepadidina širdies ligų ir insulto rizikos. Iš tiesų yra priešingai, nes viena iš riebalų rūgščių, randama piene, mažina širdies ligų riziką“, – sakė mokslų daktarė Marcia Otto, studijos pagrindinė autorė ir Epidemiologijos departamento, Sveikatos mokslų centro Visuomenės sveikatos mokyklos profesorė.

Šio tyrimo metu buvo ištirta daugiau nei 3000 suaugusiųjų, vyresnių nei 65-eri metai. Tirtas trijų riebalų rūgščių poveikis organizmui ir nustatyta, jog viena iš piene esančių riebalų rūgščių 42 procentais sumažina tikimybę mirti nuo insulto.

„Žmonės galvoja tik apie riebalus, tačiau turime turėti mintyje, kad pienas turi daug kitų medžiagų – amino rūgščių, vitamino K, kalcio, magnio – visos šios medžiagos yra ir suvirškinamos, ir įsisavinamos.

2015-2020-ųjų metų mitybos taisyklėse amerikiečiams rekomenduota gerti kuo liesesnį pieną, rinktis mažiau riebų sūrį, jogurtą. Vis tik daktarė M.Otto teigia, kad neverta kaltinti pieno dėl jo produktuose atsirandančių priedų: kraujagyslių ir širdies sistemos ligų riziką iš tiesų didina cukrus, kurio negailint dedama į jogurtus bei pieno gėrimus.

Astos Černės nuotr./Įvairūs šokoladiniai pieno kokteiliai sudėtyje turi daug cukraus
Astos Černės nuotr./Įvairūs šokoladiniai pieno kokteiliai sudėtyje turi daug cukraus

„Remiantis paskutinių tyrimų rezultatais reikėtų atnaujinti mitybos rekomendacijas – didelio riebumo pieno produktai nėra žalingi sveikatai. Juose gausu mums reikalingo kalcio ir kalio. Todėl šios medžiagos reikalingos ne tik vaikams, bet ir vyresnio amžiaus žmonėms, nes tokiame gyvenimo tarpsnyje dažnai pasireiškia osteoporozė (liga, susilpninanti kaulus, didinanti jų trapumą) arba mityba yra nepilnavertė“, – sako dr. M.Otto.

2. Pieno produktai mažina apetitą, o riebus pienas nedidina svorio

Portalo healtline.com duomenimis, piene yra 18 iš 22 žmogui reikalingų maistinių medžiagų. Be jau minėto kalcio ir kalio, pienas turi magnio, fosforo, Vitamino A, Vitamino B12, cinko, baltymų, seleno, niacino, riboflamino, geležies.

Vida Press nuotr./Moteris geria pieną
Vida Press nuotr./Moteris geria pieną

Natūralus pienas yra riebus, tačiau jis gali padėti kontroliuoti apetitą. Nedidelis 2013-aisiais atliktas tyrimas, kurio metu tirti 49 žmonės, įrodė, jog pieno produktai leido žmonėms jaustis sočiau ir galiausiai jie per dieną suvartoja mažiau maisto.

Pastaraisiais metais minėto tyrimo išvadas pagrindė Harvardo universitete užbaigtas stambaus masto tyrimas, kuriame dalyvavo 100 000 dalyvių. Tiriamieji gėrė riebų pieną, vėliau pakeitė jį į liesą ir jų svoris nė kiek nepakito. Taigi teiginys, jog gerdami riebesnį pieną sustorėsite iš tiesų yra mitas.

3. Trys porcijos neperdirbtų pieno produktų per dieną – sveikatai naudingiausias kiekis

Stanfordo universiteto mitybos ir medicinos mokslų profesorius Christopheris Gardneris pripažįsta, kad dalis pasaulio populiacijos (daugiausia – Indijos, Japonijos gyventojai) netoleruoja pieno produktų.

Teksaso universiteto tyrimui antrina ir kanadiečių vykdyta „PURE“ (Prognozuojamų miesto ir kaimo epidemiologinių tyrimų) studija, kurios išvados parodė, jog tiriamieji, suvartojantys po tris porcijas riebių pieno produktų per dieną, yra sveikesni nei tie, kurie geria liesą pieną ar apskritai nevartoja pieno produktų. Porcija šiuo atveju yra stiklinė pieno, indelis jogurto arba 15 gramų sūrio. Vartojantieji tokį kiekį pieno produktų rečiau sirgo įvairiomis širdies ir kraujagyslių ligomis, taip pat jų mirtingumas buvo mažesnis. Studija buvo atlikta ištyrus apie 135 tūkst. įvairaus amžiaus suaugusiųjų 21 šalyje.

„Žmonės galvoja tik apie riebalus, tačiau turime turėti mintyje, kad pienas turi daug kitų medžiagų – amino rūgščių, vitamino K, kalcio, magnio – visos šios medžiagos yra ir suvirškinamos, ir įsisavinamos. Pienas gali būti labai naudingas besivystančioms šalims, kur tiesiog nėra galimybių gauti šias medžiagas iš kitų produktų“, – sakė tyrimo vadovas, daktaras Mahshidas Dehghanas.

123RF.com nuotr./Pienas
123RF.com nuotr./Pienas

Vis tik Oklando universiteto Visuomenės sveikatos instituto epidemiologijos profesorius Rodas Jacksonas perspėja, kad sviestas duoda mažiau naudos, nei kiti pieno produktai, todėl jį reikėtų vartoti saikingai.

„Palyginkite: jogurtas, pienas yra neapdirbti produktai – jie turi riebalų, tačiau taip pat turi ir kalcio, baltymų. Sviestas gaminamas tik iš 5 % pieno dalies. Tai perdirbtas, stipriai koncentruotas sočiųjų riebalų produktas, o sotieji riebalai nėra naudingi mūsų sveikatai. Kitą kartą eidami per pieno skyrių, prisiminkite, kad karvės mums duoda pieno, sviesto – neduoda“, – sako R.Jacksonas.

4. Pienas gali būti sveikesnis už sojos, ryžių ar kitus pieno pakaitalus

Stanfordo universiteto mitybos ir medicinos mokslų profesorius Christopheris Gardneris pripažįsta, kad dalis pasaulio populiacijos (daugiausia – Indijos, Japonijos gyventojai) netoleruoja pieno produktų. Vis dažniau pieno atsisakoma dėl etinių priežasčių, tačiau tokiu atveju reikia atidžiai skaityti augalinio pieno etiketes. Nes dauguma pieno pakaitalų, tokių kaip migdolų, ryžių, sojų gėrimai, turi daug pridėtinio cukraus.

Augaliniai pieno pakaitalai taip pat neturi sočiųjų riebalų ir riebalų rūgščių, apie kurių naudą rašė Teksaso universiteto mokslininkai. Ch. Gardneris rekomenduoja visada ieškoti užrašo „nesaldintas“, kai renkatės pieno pakaitalą.

5. Žolę ėdančios karvės gamina geresnės sudėties pieną

Teagasc (Airijos žemės ūkio ir maisto saugos institucija) praėjusiais metais atliko tyrimą, kurio išvados buvo, jog natūraliose pievose ganomų karvių pienas turi daugiau Omega 3 riebalų rūgščių, linolo rūgšties ir baltymų. Taip pat, tyrėjų teigimu, jo skonis yra geresnis.

„Scanpix“/AP nuotr./Karvės
„Scanpix“/AP nuotr./Karvės

JAV rašytojas ir maisto istorikas Markas Kurlansky‘is sako, kad pienas yra tas produktas, dėl kurio vartojimo ilgiausiai ir aršiausiai ginčijamasi. Teigiama, kad žmonės yra vieninteliai žinduoliai, kurie ir užaugę vartoja pieną.

Vieni tyrimai pieną „nukarūnuoja“, kiti juos paneigia, tačiau apžvelgus paskutiniu metu pasirodžiusius tyrimus ir studijas galima teigti, kad neapdoroti, neliesi pieno produktai praėjusiais metais buvo reabilituoti – nerasta nė vienos priežasties, kodėl nereikėtų jų vartoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius