Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujausios supermaisto mados – iš Antikos laikų: 4 dėmesio verti produktai

Sveika mityba paskutinį dešimtmetį itin suaktualinta. Net jei labai sveikai nesimaitiname, apie tai nemažai žinome. Ir nors pasaulis visomis prasmėmis sparčiai žengia į priekį, kai kalbame apie maistą, nieko geriau ir sveikiau nesugalvosi, kaip tik gręžtis atgal. Štai kad ir naujojo supermaisto mados pasiskolintos iš Antikos laikų. Mat mūsų organizmas prie tokio maisto prisitaikęs.
Salotos su burnočio sėklomis
Salotos su burnočio sėklomis / Vida Press nuotr.

Supermaistu tam tikri maisto produktai bei gėrimai vadinami dėl jų maistingųjų savybių. Ir nors šį terminą sugalvojo ir produktus į maistą ir supermaistą suskirstė ne mokslininkai, yra maisto, kuris tikrai labai naudingas ir tai ne rinkodaros triukas.

Tad koks senas-naujas maistas dabar išgyvena pakilimą?

Kimchi

Toks maistas gausus probiotikų, taigi labai patiks žarnynui.

Kimchi – tai tradicinis korėjietiškas valgis, fermentuotų daržovių (dažniausiai – kopūstų) ir prieskonių derinys. Turi panašumo į mūsų raugintus kopūstus. Taigi šiuo sezonu kimchi pasigaminti nesunku, tai skanu ir sveika.

Gamindami kimchi rinkitės ląstelienos gausias daržoves ir skanius ir sveikus prieskonius. Toks maistas gausus probiotikų, taigi labai patiks žarnynui. Jis gerina virškinimą ir stiprina imunitetą.

Vida Press nuotr./„Kimchi“
Vida Press nuotr./Kimchi

Kombucha

Apie arbatą kombucha tikriausiai irgi dauguma lietuvių yra girdėję ir jos ragavę. Manoma, kad fermentuota arbata gimė maždaug 220 m. pr. m. e. Kinijoje, kur buvo geriama kaip detoksikuojantis ir „nemirtingumo suteikiantis“ gėrimas.

Kombucha, kaip ir kimchi, gausi probiotikų. Fermentavimas yra palanki terpė veistis gerosioms bakterijoms, o kai jų organizme netrūksta, mūsų imunitetas yra pajėgus kovoti su įvairiais virusais.

Šios arbatos nusipirkti galima specializuotose parduotuvėse, tik atkreipkite dėmesį, kiek cukraus yra šiame gėrime. Kai kuriuose gali būti daugiau, nei tai laikytume sveiku kiekiu.

Vida Press nuotr./„Kombucha“
Vida Press nuotr./Kombucha

Grūdai

Mūsų virškinamasis traktas gerai prisitaikęs virškinti grūdinius produktus, nes žmonija juos vartoja apie 75 tūkst. metų. Be jau neblogai lietuviams žinomos kynvos, supermaistu galima vadinti ir kamuto grūdus, burnotį ar miežius. Šie grūdai beveik nepasikeitė nuo Antikos laikų, ko nebūtų galima pasakyti apie dabar gausiai vartojamas tokias grūdines kultūras kaip kviečiai.

Vadinamieji „antikiniai grūdai“ labai maistingi: gausūs kalcio, ląstelienos, aminorūgščių.

Vida Press nuotr./Kamuto grūdai
Vida Press nuotr./Kamuto grūdai

Jūros dumbliai

Tai irgi tūkstančius metų skaičiuojantis maistas. Azijoje itin populiarūs jūros dumbliai yra skanūs, nekaloringi ir maistingi, gausūs geležies, kalcio ir jodo. Visų šių mineralinių medžiagų mūsų mityboje dažniausiai trūksta.

Fotolia nuotr./Jūros dumbliai
Fotolia nuotr./Jūros dumbliai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius