Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Netikėta: tarpdančių valymas siūlu neveiksmingas?

Kad tarpdančius po valgio ar bent jau vakare būtinai reikia išvalyti specialiu siūlu, mums įkalta nuo mažens. Ir tai atrodo logiška: tarp dantų užsilieka maisto likučių, kuriuos nebūtinai pašalina dantų šepetėlis ar burnos skalavimo skystis. Ir kaip perkūnas iš giedro dangaus ateina amerikiečių išvada, kad nėra pakankamų įrodymų, jog tarpdančių valymas siūlu yra naudingas.
Dantų siūlas
Dantų siūlas / Vida Press nuotr.
Temos: 2 Higiena Dantys

Tarpdančių valymas siūlu yra viena universaliausių rekomendacijų dantų priežiūros klausimais. Šis procesas rekomenduojamas siekiant išvengti dantenų ligų ir ėduonies. Todėl tokia tarptautinės amerikiečių ne pelno siekiančios naujienų agentūros „Associated Press“ inicijuoto tyrimo išvada skamba netikėtai.

„Associated Press“ paprašė Amerikos vyriausybės, rekomenduojančios tarpdančių valymą siūlu dar nuo 1979-ųjų, mokslinių įrodymų apie to naudą. Vyriausybė pateikė atsakymą, kad niekada nebuvo atliktas tyrimas konkrečiai apie tarpdančių siūlo naudą ir būtinumą.

Todėl naujienų agentūra nusprendė pati tai ištirti – palygino 25 su tuo susijusių tyrimų duomenis. Išvada: dantų valymo šepetėliu ir dantų siūlu kombinacija yra tik nedaug veiksmingesnė arba visai neveiksmingesnė nei tik dantų valymo. Tarkime, 2011-aisiais pastebėta, kad tarpdančių valymas siūlu šiek tiek sumažina dantenų uždegimo tikimybę, tačiau įrodymai „nepatikimi“, „menki“ ir pan.

Vida Press nuotr.
Vida Press nuotr.

Nepaisant to, amerikiečiai stomatologai laikosi savo: tarpdančių valymas ilgai netrunka, siūlas brangiai nekainuoja ir jo užtenka ilgam. „Mes žinome, kad yra tikimybė, jog tai veiksminga, todėl drąsiai rekomenduojame žmonėms tą daryti“, – argumentuoja Nacionalinio sveikatos instituto dantistas Timas Lafolla.

Jei maisto likučiai nevisiškai pašalinami iš tarpdančių kelias dienas, pradeda sklisti blogas kvapas.

Negana to, logiška manyti, kad jei tarpdančių siūlu nepašaliname maisto likučių, tai gali sukelti dantų ėduonį. Taip pat faktas, kad tarpdančių valymas siūlu tikrai nepakenks dantims (nebent darote tai per smarkiai ir nuolat pažeidžiate dantenas), o jei yra tikimybė, kad pagelbės, kodėl to nedaryti?

Dar svarbu, kad jei maisto likučiai nevisiškai pašalinami iš tarpdančių kelias dienas, pradeda sklisti blogas burnos kvapas, nes susikaupia bakterijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius