Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Netinkama mityba gali sukelti galvos skausmą ir migreną. Interviu su specialiste

Kai kuriems pasirodys netikėta, tačiau tam tikri produktai ir gėrimai gali sukelti galvos skausmą. Netgi migreną. Apie tai, koks maistas skatina galvos skausmą, o koks padeda jo išvengti, – interviu su natūralios medicinos gydytoja mityba Tautvile Šliažaite.
Tautvilė Šliažaitė
Tautvilė Šliažaitė / Viganto Ovadnevo / 15min nuotr.

– Galvos skausmo priežasčių, be netinkamos mitybos, gali būti daug. Kaip atskirti, kodėl skauda galvą, ar tas skausmas kuo nors skiriasi?

– Reikia suvokti, ar skausmas ateina greitai ir yra momentinis, ar kaupiasi lėtai ir palaipsniui auga. Staigus ir aštrus skausmas gali rodyti migreną. Sergantys migrena žino, kad tokiais atvejais vaistai dažniausiai nepadeda ir reikia laukti, kol ataka praeis. O palaipsniui ateinančio skausmo priežasčių – labai daug. Jei žmogus tokiu lėtiniu galvos skausmu skundžiasi ne vieną savaitę, vadinasi, skausmo priežastis bus nesusijusi su nervų sistema ar su pačia galva. Dažniausia priežastis – cukraus lygio kraujyje pokyčiai.

Galvą skaudėti pradeda, nes kaklo raumenys įsitempia. Taip įvyksta dėl streso ir netaisyklingos laikysenos.

Tikima, kad galvą skaudėti pradeda todėl, kad kaklo raumenys įsitempia. Taip įvyksta dėl streso ir netaisyklingos laikysenos. Kartais žmonės gali puikiai maitintis, bet dirba visą dieną prie kompiuterio, sėdi susirietę ir jiems skauda galvą.

Paprastas galvos skausmas – tai raumenų įsitempimas, skausmas ateina nuo pakaušio ir eina į priekį. Migrena – tai kapiliarų atsipalaidavimas, išsiplėtimas. Užtat galvos skausmas visiškai kitoks ir jaučiamas kitoje vietoje – atrodo, tarsi galvos viduje skauda.

– Daug kur minima, kad įtampa bei stresas – itin dažna galvos skausmo priežastis. Ar nesusitvarkius su tuo, vien mityba nepadėtų?

– Padėtų, nes sumažintų patiriamą stresą. Kas yra stresas? Labai dažnai tai – pakilęs kraujo spaudimas, raumenų įsitempimas. Tam neutralizuoti išeikvojama žymiai daugiau maistinių medžiagų: cinko, magnio, baltymų. Jei šių medžiagų gaus daugiau su maistu, žmogus geriau susidoros su stresu. Tačiau reikėtų gydyti ne galvos skausmus, o šalinti stresą.

– Tai galvos skausmai yra jau visko pasekmė?

– Paprastas galvos skausmas – taip. Migrena yra atskira liga, bet iš dalies – irgi pasekmė. Daug tyrimų rodo, kad migreną sukelia tam tikro maisto netoleravimas.

– Kaip viena iš migrenos priežasčių kartais įvardijamas alkis, t. y. ilgas nevalgymas. Ką apie tai manote?

– Nesu apie tai skaičiusi, bet būtų labai logiška. Cukraus lygis kraujyje nukrenta, organizmas patiria stresą ir pradeda ką nors skaudėti. Kai medikai sako, kad stresas sukelia vieną ar kitą ligą, jie ne visai teisūs: ne stresas sukelia, o tam tikri procesai, kurie vyksta organizme. Stresas įjungia žalią šviesą mūsų jau turimai silpnybei.

Beje, dabar daug pradėta kalbėti apie tai, kad migrenos priežastis gali būti dažnas analgetikų, kad ir aspirino, vartojimas. Atrodo, gydome mažesnę priežastį – galvos skausmą, o tai nuveda migrenos link.

– Mes abi dabar geriame kavą. Neurologijos profesorius amerikietis Saymore’as Solomonas teigia, kad dažniausiai galvos skausmą sukelia kofeinas, natrio glutamatas ir aspartamas. Ar atsisakius kavos, saldumynų ir t. t., nustotų skaudėti galvą?

Norint sumažinti patiriamą stresą, kavos bei saldumynų atsisakymas turės didelės įtakos.

– Gali būti, nes kava ir cukrus, kaip ir dirbtinis saldiklis aspartamas, yra stimuliantai. Stimuliantai silpnina mūsų antinksčius. Antinksčiai padeda reguliuoti streso lygį organizme. Taigi norint sumažinti patiriamą stresą, kavos bei saldumynų atsisakymas turės didelės įtakos.

Be to, kava varo skysčius. Todėl gerdami kavos, turėtumėte papildomai išgerti stiklinę vandens, kad netrūktų skysčių organizme, kas irgi sukelia galvos skausmą.

– Minėjote apie tam tikrus alergenus, kurie sukelia galvos skausmus. Apie kokį maistą kalbame?

– Jei žmogus netoleruoja tam tikros rūšies maisto, bet to nežino, galvos skausmas gali būti netoleravimo signalas. Kai kurie labai greitai pajunta: suvalgė bandelę, ir po poros valandų pradėjo skaudėti galvą arba pradėjo pūsti pilvą. Tai nebūtinai bus tiesioginis galvos skausmas. Ko nors suvalgius ir pajutus fiziologinių pokyčių, reikėtų tai pasižymėti ir atidžiau save stebėti. Su laiku galima lengvai identifikuoti, kokie produktai netinka. Saugiausias būdas – tų produktų kurį laiką nevartoti, pasižiūrėti, kaip jaučiatės, ir tuomet palaipsniui sugrąžinti į racioną.

Dažniausi alergenai – gliutenas: visi kviečiai, rugiai, manai, perlinės kruopos; pieno produktai, nes juose yra išrūgų; kiaušiniai; jūros gėrybės, žemės riešutai; balta žuvis.

Jei jums migrena, žinokite, kad tam tikri produktai pablogina situaciją: alus, vynas (ypač raudonasis), sūris, šokoladas. Visi jie organizme išskiria daugiau histamino. Šie produktai nėra migrenos priežastis, bet ją skatina.

– Dar viena galvos skausmo priežastis – anemija, t. y. geležies trūkumas. Kaip ir kitų elementų – jūsų minėto magnio, taip pat kalio. Ar vartojant maisto papildų, tai turėtų įtakos skausmo malšinimui?

– Jei pas mane ateitų klientas, kuriam viskas su sveikata būtų labai gerai ir vienintelė problema būtų galvos skausmas, rekomenduočiau gerti magnio, vitamino B6 ir aminorūgšties „5-HTP“. Labai daug depresija sergančių žmonių jaučia galvos skausmą. Taip yra dėl serotonino trūkumo, kurio pagaminti padėtų minėti papildai. Migrenos atveju irgi rekomenduočiau juos ir papildomai – imbiero. Tinka tiek šviežio patarkuoti į arbatą ar vandenį, tiek gerti imbiero kapsulių.

Beje, žmonėms, kuriems nuolat skauda galvą, nėra gerai kasdien eiti į sporto salę ir intensyviai sportuoti. Reikėtų derinti intensyvias treniruotes su atpalaiduojančiomis. Tinka joga, pilatesas.

Ir dar patarimas visiems – progresyvus raumenų atpalaidavimas. Vakare atsigulę į lovą giliai kvėpuokite ir palaipsniui, kaip įmanoma smarkiau, įtempkite raumenis ir atpalaiduokite. Taip „pereikite“ visą kūną – nuo pėdų iki veido. Žmonės dažnai net nesuvokia, kaip smarkiai jų raumenys yra įsitempę, o šis pratimas tikrai padeda juos atpalaiduoti.

– Be imbiero, kuris yra ne maistas, o labiau priedas, ar yra saugių produktų, kuriuos drąsiai galėtų vartoti žmonės, kuriems skauda galvą?

– Vartokite kuo daugiau žalių daržovių, jose gausu magnio. Jei nesate alergiški riešutams, valgykite migdolų – juose yra triptofano ir magnio. Triptofano labai daug turi ir kalakutiena. Tinka visi ankštiniai produktai – tai vitamino B šaltinis. Taip pat stenkitės, kad kiekvieno valgio metu vartotumėte baltymų – tai padės palaikyti stabilų cukraus lygį kraujyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius