-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Norisi ko nors saldaus ar sūraus? Sužinokite, kokių medžiagų trūksta jūsų organizmui

Kartais taip jau nutinka – gyveni sau ramiai, laikaisi savo sveiko mitybos režimo ir štai lyg iš pasalų išdygsta nenumaldomas noras suvalgyti šio to saldaus arba sūraus, arba rūgštaus, arba dar ko nors ne itin sveiko... Ir ką tada daryti?
Karštas šokoladas
Karštas šokoladas / Fotolia nuotr.

Kankinti save ar šiam norui pasiduoti? Ekspertai tikina, kad visų pirma vertėtų išsiaiškinti, kodėl šio maisto taip reikalauja jūsų organizmas. Anot jų, būtent taip organizmas mums praneša, kad jam trūksta tam tikrų medžiagų.

Taigi, ko iš tiesų trūksta jūsų organizmui, jei staiga nenumaldomai užsinorite kokio nors maisto produkto? Į šį klausimą tinklalapiui „The Dailymail“ atsako Londone dirbanti mitybos ekspertė Shona Wilkinson.

Jūs norite: ko nors saldaus.

Jūsų organizmui trūksta: chromo.

„Shutterstock“ nuotr./Saldainiai
„Shutterstock“ nuotr./Saldainiai

Žmogui valgant, jo kraujyje padidėja cukraus lygis, ir organizme išsiskiria insulinas. „Vartojant daug rafinuoto cukraus ir angliavandenių turinčių produktų, organizme pakyla cukraus lygis, tad ir insulino išskiriama daugiau. Kai insulinas atlieka savo darbą, kraujyje cukraus lygis stipriai nukrinta, todėl po kiek laiko galite užsinorėti kokio saldaus deserto“, – aiškina mitybos ekspertė.

Anot jos, šiam troškimui verčiau nepasiduoti, mat suvalgius vieną desertą, norėsis dar vieno, tuomet dar vieno ir t. t. Sh. Wilkinson tokiais atvejais pataria verčiau išgerti maisto papildo chromo, mat šis mineralas efektyviai subalansuoja insulino lygį organizme.

Na, o jei papildų vartoti nenorite, savo mitybos racioną praturtinkite jautiena, vištiena, kepenėlėmis, bulvėmis, brokoliais, viso grūdo dalių produktais ir kiaušiniais.


Jūs norite: šokolado.

Jūsų organizmui trūksta: magnio.

Fotolia nuotr./Šokoladas
Fotolia nuotr./Šokoladas

Troškimas suvalgyti gabalėlį šokolado ar visą jo plytelę pažįstamas tikriausiai visiems. Vis tik mitybos ekspertė tvirtina, kad organizmui tokiais atvejais iš tiesų reikia magnio. Na, o kadangi magnio organizme trūksta net 80 proc. žmonių, nenuostabu, kad dažnas užsinorime šokolado.

Taip pat skaitykite: Gyvenkime sveikiau: 14 maisto produktų, kurių reikėtų atsisakyti

„Magnis svarbus imuninei sistemai bei vaidina itin svarbų vaidmenį reguliuojant nervų sistemą, taip pat jis reikalingas siekiant palaikyti kaulų sveikatą. Taigi jei užsinorite šokolado, verčiau jau rinkitės tokį, kuriame būtų kuo daugiau kakavos (geriausia 70 proc.)“, – pataria mitybos ekspertė.

Na, o jei šokolado vis dėlto nuspręsite vengti, tuomet savo mitybos racioną praturtinkite produktais, kuriuose gausu magnio: įvairiomis tamsiai žaliomis salotomis (ypač špinatais), riešutais ir sėklomis (ypač migdolais, anakardžiais, kedro riešutais ir saulėgrąžomis), lašiša, tunu, skumbre, avokadais ir sojų pupelėmis.


Jūs norite: angliavandenių.

Jūsų organizmui trūksta: triptofano.

Astos Černės nuotr./Prancūziškas batonas (baguette)
Astos Černės nuotr./Prancūziškas batonas (baguette)

Jei dažnai norisi suvalgyti daug angliavandenių turinčių produktų (makaronų, bulvių, batono ar bandelių), jūsų organizmui iš tiesų trūksta amino rūgšties triptofano. Organizmas jį naudoja sintetindamas serotoniną, kuris atsakingas už mūsų nuotaiką.

Nors angliavandeniuose triptofano nėra, mokslininkai mano, kad kraujyje pakilęs cukraus lygis pagerina šios medžiagos įsisavinimą į smegenis.

„Jei žmogui trūksta triptofano, gali sutrikti jo miego ritmas, virškinimo sistema, neretai atsiranda nuotaikos svyravimai ar nerimas. Vietoj įvairių bandelių patarčiau verčiau valgyti daugiau kalakutienos, kiaušinių, bananų ar graikinių riešutų“, – ragina Sh. Wilkinson.


Jūs norite: mėsos.

Jūsų organizmui trūksta: geležies ir cinko.

„Shuterstock“ nuotr./Kepsnys
„Shuterstock“ nuotr./Kepsnys

Vis plintanti mada savo mitybos racione mažinti suvalgomos mėsos kiekius, anot mitybos ekspertės, daugeliui atsiliepia atsiradusia mažakraujyste. Ji atsiranda dėl to, kad su maistu organizmas negauna pakankamai geležies.

„Kai organizmui trūksta geležies, apima silnumas, trūksta jėgų atlikti visiškai paprastus ir kasdienius darbus, pradeda svaigti galva, išbąla oda“, – perspėja mitybos ekspertė ir pataria raudoną mėsą valgyti bent kartą per savaitę.

Taip pat skaitykite: Naudinga lentelė: kiek kalorijų turi jūsų mėgstami produktai?

Sh. Wilkinson tikina, kad nenumaldomas mėsos noras gali rodyti ir tai, jog organizmui trūksta cinko, kuris itin svarbus imuninės sistemos stiprinimui bei gerai plaukų, nagų ir odos sveikatai.

Cinko apstu raudonoje mėsoje, taip pat lęšiuose, špinatuose, moliūgų sėklose, sūrio produktuose ir viso grūdo dalių produktuose.


Jūs norite: ko nors sūraus.

Jūsų organizmui trūksta: natrio.

Fotolia nuotr./Druska ir pipirai
Fotolia nuotr./Druska ir pipirai

Jei dažnai norisi suvalgyti šio to sūraus, tai gali būti ženklas, kad organizmui trūksta natrio. Anot mitybos ekspertės, šios medžiagos dažniausiai pritrūksta dėl patirtos dehidratacijos, po sunkių sporto treniruočių, padauginus alkoholio ar po sunkių ligų.

Natris organizmui itin svarbus mineralas, mat jis palaiko vandens lygį organizme ir reguliuoja kraujo spaudimą. Taigi, jei užsinorėjote ko nors sūraus, užkąskite džiovintų sūdytų ančiuvių ar sūrių spragėsių. Nedidelių šio mineralo kiekių yra ir morkose bei salieruose.

Taip pat skaitykite: Norite vartoti mažiau druskos? Šie patarimai jums tikrai padės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius