-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Norite turėti dailią figūrą ir gerai jaustis? Bėgiokite žiemą!

Turbūt sutiksite, kad vienas paprasčiausių ir lengviausiai prieinamų būdų padailinti figūrą (ar išsaugoti dailią) ir puikiai jaustis yra bėgimas. Ir šis užsiėmimas, skirtingai nei kai kurie mano, yra tinkamas ne tik šiltuoju metų laiku.
Bėgiojant žiemą
Bėgiojant žiemą / Fotolia nuotr.

Jei esate iš tų moterų, kurios nemėgsta leisti laiko tingiai įsisupusios į šiltą pledą ir yra nusiteikusios toliau aktyviai mankštintis gryname ore, tuomet derėtų jums paspausti dešinę. Jūsų pasiryžimas – sveikintinas!  Tai puikus būdas grūdinti organizmą. Tik atminkite – bėgiojimas žiemą organizmui teiks didelės naudos tada, jei neignoruosite kelių svarbių dalykų. Kokie jie?

 

1. Neprisirenkite per daug šiltų drabužių! Jums sunkiai seksis judėti, jei būsite užsivilkusi storą pūkinę striukę. Šios taisyklės nepaiso dauguma pradedančiųjų bėgioti žiemą. Atminkite – kai tik žmogus pradeda bėgti, suaktyvėjusi jo kraujotaka pamažu sušildo visą kūną ir jam, daug prisirengusiam, pasidaro karšta. Svarbiausi bėgiojimo žiemą atributai – tai galvos apdangalas, kuris judant neturėtų kristi, ir pirštinės, kad nešaltų rankos.

 

2. Šaltuoju metų laiku bėgimui rinkitės šiltą, bet lengvą ir judesių nevaržančią aprangą. Pasak profesionalių bėgikų, pirmas drabužių sluoksnis turėtų puikiai sugerti prakaitą. Ideali išeitis – termoapatiniai, kurių galima įsigyti specialiose parduotuvėse. Antras drabužių sluoksnis (džemperis, striukė) turėtų saugoti bėgantįjį nuo šalčio. Na o trečią sluoksnį – neperšlampamus drabužius – patartina vilktis tuo atveju, jei pučia stipresnis vėjas, smarkiau sninga ar lyja.

 

3. Apšilkite patalpoje. Prieš bėgimą reikėtų pasimankštinti, o žiemą tai daryti tiesiog privaloma! Kad raumenys nebūtų „traumuojami“, geriausia apšilti patalpoje. Jei namuose šiai mankštai atlikti per maža vietos, sušildyti organizmą galima namo laiptais pabėgiojus aukštyn ir žemyn. Mankštintis patariama tiek, kad kūnas nebūtų suprakaitavęs, antraip, išbėgusi į lauką, galite peršalti.

 

4. Sutrumpinkite treniruočių laiką ir bėgimo distanciją. Profesionalūs bėgikai puikiai žino, kad, pablogėjus bėgimo sąlygoms, jie išeikvos daugiau nei įprastai energijos ir jėgų. Bėgant šaltuoju metų laiku, greičiau pavargstama, tad derėtų sumažinti bėgimo laiką ir sutrumpinti distanciją. Įveikusi numatytą atstumą, iškart nesustokite, o dar šiek tiek paėjėkite greitu žingsniu.

Po bėgiojimo grįžusi namo, išgerkite puodelį šiltos žaliosios arbatos: ji ne tik normalizuos kūno temperatūrą, bet ir atstatys skysčių pusiausvyrą organizme.

 

5. Imkitės saugumo priemonių bėgiodama. Vadinasi, reikėtų būti atsargesnei esant plikledžiui. Kad plikledis netaptų traumų priežastimi, patariama sumažinti bėgimo greitį, sutrumpinti distanciją arba rinktis lengvesnį, paprastesnį bėgimo kelią. Taip pat derėtų įsigyti tokius bėgimo batelius, kurie būtų atsparūs ir šalčiui, ir plikledžiui.

Jei bėgiojate prieblandoje, jūsų aprangoje turėtų būti specialių tamsoje šviesą atspindinčių juostelių. Neprošal pasirūpinti ir atšvaitais ar prisisegti mirksintį žibintuvėlį.

 

6. Pasitikrinkite sveikatą. Jei rimtai nusprendėte bėgioti žiemą, neprošal būtų užsukti pas šeimos gydytoją. Pavyzdžiui, jei sergate kokia nors lėtine liga, dėl bėgiojimo žiemą ji gali dar labiau paūmėti. Ir nekelkite sau nerealių sportinių tikslų – įsiklausykite į savo organizmą.

 

7. Apsaugokite veidą. Nemalonus dalykas bėgant šaltu oru – nugairintas veidas. Kad taip nenutiktų, jį derėtų apsaugoti riebiu, nuo šalčio saugančiu kremu. Lūpas patepkite riebiu vazelinu. Jei pučia žvarbus vėjas, nepamaišytų ant veido užsidėti specialią veido kaukę (tokią, kokias dėvi ir slidininkai).

 

Taip pat skaitykite:

Žingsnis po žingsnio sveikatos link

Kaip paspartinti medžiagų apykaitą?

Rūta Janutienė: „Judėjimas sukuria laimės būseną“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius