-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nustatykite savo došą ir sužinokite, kaip saugoti sveikatą

Tradicinis indų mokslas ajurveda pataria: jei norite būti sveiki ir ilgai išlikti jauni, pirmiausia turite taisyklingai maitintis.
Prieskoniai
Prieskoniai / Shutterstock nuotr.
Temos: 1 Ajurveda

Ajurveda – tradicinis indų mokslas apie žmogaus prigimtį ir sveiką gyvenimo būdą. Išvertus iš sanskrito kalbos, ajur reiškia „gyvybė“, o veda – „žinios“. Pagal ajurvedos filosofiją, visata, pasaulis ir visa, kas gyva, yra sudaryta iš penkių elementų: oro, eterio, vandens, žemės ir ugnies. Žmogaus kūnas ir jo prigimtis taip pat yra penkių elementų struktūra. Šie penki elementai suformuoja tris gyvybės jėgas, vadinamas došomis: vata (oras, eteris), pita (ugnis) ir kapha (vanduo, žemė). Šių trijų došų tarpusavio pusiausvyra lemia mūsų sveikatos būklę. Deja, mūsų gyvenimo būdas, negatyvios emocijos ir netaisyklinga mityba išderina šią pusiausvyrą. Trijų došų disbalansas sutrikdo sklandų organizmo funkcionavimą ir sukelia įvairiausias ligas.

Ajurvedos mokslas teigia, kad kiekvienas žmogus yra unikali asmenybė, tačiau pagal tam tikrus bruožus visus galima suskirstyti į tris konstitucinius tipus, arba došas: kapha, pita ir vata. Nuo žmogaus konstitucinio tipo priklauso jo kūno sandara, temperamentas ir polinkis sirgti tam tikromis ligomis. Ajurveda daug dėmesio skiria taisyklingai mitybai tiek gydant ligas, tiek jų profilaktikai. Skirtingo konstitucinio tipo žmonėms ji siūlo maitintis skirtingai. Nustatykite savo tipą ir sužinokite, kokius maisto produktus jums geriausia vartoti, ko derėtų atsisakyti, kokiu metu ir kiek valgyti.

Kokia jūsų doša

Lentelėje pažymėkite teiginius, kurie geriausiai jus apibūdina. Nenustebkite, jei jums tiks teiginiai iš skirtingų stulpelių. Daugelis žmonių turi dviejų došų požymių, rečiau – visų trijų, tačiau viena doša yra vyraujanti, pirminė. Stulpelis, kuriame yra daugiausia jums tinkančių teiginių, nurodo pirminę jūsų došą.

Fizinės ir psichologinės savybės VATA PITA KAPHA
Kūno sudėjimas Aukštas ūgis, liesas kūnas, siauri pečiai ir klubai Vidutinis ūgis ir kūno sudėjimas Proporcingas ir gražus, linkęs į pilnumą
Svoris Nedidelis Normalus Normalus arba kiek didesnis, būdingas antsvoris
Oda Tamsios spalvos, sausa, šiurkšti ir vėsi Rausvo atspalvio, švelni, riebi ir šilta Stora, lygi, šalta ir blyški
Plaukai Šiurkštūs, sausi, blankios spalvos, vėliau pražyla Plaukai paprastai tiesūs, šviesūs, reti, linkę riebaluotis Tankūs, stori, dažnai banguoti, linkę riebaluotis
Dantys Kreivi, išsikišę, dažnai netaisyklingas sąkandis Vidutinio dydžio, gelsvos spalvos Lygūs, balti ir sveiki dantys
Nagai Grublėti, sausi, trapūs Lygūs, rausvi, stiprūs Didelės nagų plokštelės, lygus ir švelnus paviršius
Akys Nedidelės, apvalios, apsiblausęs, negyvas žvilgsnis Akys nedidelės, linkusios į trumparegystę, skvarbus žvilgsnis Didelės, gyvas žvilgsnis, ilgos ir tankios blakstienos
Prakaitas Negausus Gausus, aitraus kvapo Sunkiai išprovokuojamas, bet gausus
Šlapinimasis Dažnas, bet negausus Nedažnas, bet gausus Nedažnas, vidutiniškai gausus
Tuštinimasis Sausas, kietas, linkęs užkietėti Dažnas ir lengvas Tirštas, sunkus ir vangus
Apetitas Prastas. Valgo negausiai Geras, reguliarus Nedidelis, bet pastovus
Maistas Mėgsta paprastą, lengvą maistą Daug valgo ir geria. Netoleruoja pernelyg karšto ir aštraus maisto Valgo mažai, bet lėtai ir su malonumu
Troškulys Nepastovus Besaikis, sunkiai numalšinamas Minimalus
Pulsas Kartais retas, kartais greitas Dažnas ir pastovus Retas, pastovus
Lytinis potraukis Seksualumas nepastovus, nukreiptas į fantaziją Nepakankamai aistringas ir nelabai patinka kitos lyties atstovams Aistringas, išsiskiria aukšta potencija, patinka kitos lyties atstovams
Imunitetas Gana silpnas Vidutinis Stiprus
Jautrumas Jautrus šalčiui ir vėjui Nepakelia didelio karščio, tiesioginės saulės Jautrus šalčiui ir drėgmei
Būdas Nervingas, nepasitikintis savimi, nelabai mandagus, skeptiškas, pavydus iš prigimties Ryžtingas ir iniciatyvus, reiklus sau ir kitiems, linkęs į pedantizmą, garbėtroška Geraširdis, mandagus, sąžiningas, nepriekabus, vengia kraštutinumų ir priešiškų jausmų
Nuotaika Būdinga dažna nuotaikų kaita, padidėjęs nerimas Irzlus, greitai supyksta, taip pat greitai atsileidžia Geros nuotaikos, išlaikantis pusiausvyrą net didžiausių krizių metu
Aktyvumas Veiklus, entuziastingas, dažni energijos antplūdžiai Energingas ir aktyvus, visada veikia kryptingai Vangokas, nemėgsta aktyvios veiklos
Atmintis Trumpalaikė Gera Informaciją įsimena lėtai, užtat gerai ir ilgam
Kalba Kalba neaiški, padrika, dažnai mikčiojanti Aiški ir garsi kalba, yra puikus oratorius Nelabai šnekus, kalba lėtai, balsas gilus ir skambus
Protas Aštrus, nepavargstantis protas. Mąstymui stinga nuoseklumo Guvus ir aštrus. Būdingas nuoseklus mąstymas Nelabai imlus
Kūrybingumas Turtinga vaizduotė, pasižymi originalumu Techninis, mokslinis Kūrybingumas geriausiai pasireiškia versle
Ištvermė Fizine jėga nepasižymi, greitai pavargsta Vidutinė Labai ištvermingas, retai pavargsta
Miegas Neramus ir neilgas Gilus, jo trukmė vidutinė Mėgsta pasilepinti lovoje, miegas gilus ir ilgas
Pomėgiai Kelionės, menas, filosofija Sportas, politika, technika Pasyvus poilsis, buvimas gamtoje

VATA


Vata tipo žmonės būna smulkaus kūno sudėjimo: siauri pečiai ir klubai, plokščia krūtinės ląsta, tvirtas pilvas. Jie nelinkę storėti, todėl gali valgyti bet ką. Jų oda sausa, plaukai silpni. Šio tipo žmonės entuziastingi ir lakios vaizduotės, aktyvūs, lengvai prisitaikantys prie besikeičiančių sąlygų, mobilūs, mėgsta permainas. Jie greitai juda, mąsto ir kalba. Pasižymi jautria reakcija į aplinką, dažna nuotaikų kaita, nervingumu, polinkiu į nerimą ir baimę. Yra linkę nereguliariai maitintis ir ilsėtis, todėl greitai pavargsta, persitempia, dažnai skundžiasi prastu miegu, nemiga. Jų pulsas vos juntamas, nuolat šąla rankos ir kojos. Kankina vidurių pūtimas ir užkietėjimas. Mėgstami skoniai – saldus, sūrus ir rūgštus.

Kaip maitintis?

Vatos tipo žmonės nuolat jaučia alkį, todėl jiems nepatartina vaikščioti tuščiu skrandžiu. Jei priklausote šiam tipui, privalote maitintis reguliariai: valgyti penkis kartus per dieną nedidelėmis porcijomis. Būtinai gerai pasistiprinkite iš ryto. Prieš valgį išgerkite kelis gurkšnius šilto vandens. Jums labiausiai tinka šiltas maistas, skysti patiekalai ir šilti gėrimai.

Ką valgyti?

  • Daržovės. Burokėliai, morkos, agurkai, virti svogūnai ir česnakai, ridikėliai, moliūgai ir cukinijos. Šviežios daržovės jums nelabai tinka, geriau valgyti virtas arba troškintas. Ypač gerai šilta daržovių sriuba.
  • Vaisiai. Tinka visi saldūs vaisiai, ypač vynuogės ir mangai, taip pat abrikosai, bananai, vyšnios, datulės, figos, arbūzai, persikai, apelsinai, ananasai ir slyvos.
  • Baltymai. Šiltas pienas, grietinėlė, sviestas. Troškinta mėsa, virta žuvis. Tinkamiausia mėsa – vištiena ir kalakutiena.
  • Grūdai. Kviečiai, ryžiai ir avižinės kruopos. Tinka karštos košės, įvairūs miltiniai patiekalai, šviežia duona, pyragai ir sausainiai.
  • Prieskoniai. Tinkamiausias prieskonis yra imbieras, nes jis gerina virškinimą ir sušildo iš vidaus. Tinka saldūs prieskoniai: cinamonas, muskato riešutas, kardamonas, gvazdikėliai, anyžiai, bazilikai. Jie sužadinta apetitą, kurio vata tipo žmonėms dažnai stinga.
  • Gėrimai. Labiausiai tinka šilta vaistažolių arbata. Juodojoje arbatoje ir kavoje esantis kofeinas neigiamai veikia vata tipą.

Ko atsisakyti?

  • Aštrių ir sunkių valgių.
  • Vengti arba mažai vartoti kopūstinių daržovių, salierų, žalių lapinių daržovių, grybų, žirnių, paprikų, bulvių, pomidorų.
  • Neprinokusių ir aitrių vaisių: obuolių, kriaušių, granatų.
  • Šaltų gėrimų, alkoholio, kavos ir juodosios arbatos.

PITA


Pita tipui būdingas vidutinis kūno sudėjimas. Jų oda minkšta ir šilta, šviesi arba rausva, dažnai šlakuota, švytintis veidas ir rausvi skruostai. Plaukai šviesūs, šviesiai kaštoniniai, rausvi arba rudi. Akys žalios, pilkos arba melsvos, skvarbus žvilgsnis. Šio tipo žmonės niekada nesiskundžia apetitu, tačiau juos nuolat kankina troškulys. Jų kūno temperatūra kiek aukštesnė nei kitų, rankos ir kojos šiltos. Jie nemėgsta saulės, karščio ir sunkaus darbo. Pita tipo žmonės yra energingi, dinamiški, lengvai įsimenantys žinias, mėgstantys grožį ir prabangą. Labai karingi, mėgsta rungtyniauti, ginčytis ir laimėti. Labai reiklūs sau ir kitiems, nesusilaikantys nuo kritikos. Jiems būdingas didelis kraujospūdis, pykčio priepuoliai, per didelis aktyvumas. Mėgstami skoniai – saldus, kartus ir aitrus.

Kaip maitintis?

Reikėtų maitintis tris kartus per dieną tuo pačiu laiku, stengtis nepersivalgyti. Jei jaučiate alkį, stiprinkitės dažniau, bet sumažinkite porcijas. Apetitą padės sureguliuoti kartus skonis, tad daugiau valgykite įvairių rūšių lapinių salotų. Privalote nuolat rūpintis maisto ir vandens švara, nes pita tipo žmonės yra labai jautrūs teršalams. Labiausiai tinka šaltas arba šiltas, bet tik ne karštas maistas. Beje, šio tipo žmonės gali maitintis vegetariškai.

Ką valgyti?

  • Daržovės. Būtina valgyti daug šviežių daržovių. Tinka kopūstai, salierai, agurkai, lapinės daržovės, salotos, grybai, bulvės, aguročiai.
  • Vaisiai. Obuoliai, vyšnios, figos, vynuogės, mangai, moliūgai, apelsinai, kriaušės, ananasai, slyvos, razinos, džiovintos slyvos.
  • Baltymai. Jums labiausiai tinka ankštinėse kultūrose esantys baltymai. Nerauginto pieno produktai, paukštiena, liesa mėsa, žuvis ir jūrų gėrybės. Raudoną mėsą ir kiaušinius valgykite tik retkarčiais. Nevartokite arba mažai vartokite raugintų produktų, kefyro, grietinės, sviesto ir sūrio.
  • Grūdai. Jums tinka kviečiai, ryžiai, miežiai, avižos. Jie gerina virškinimą ir nesunkina skrandžio.
  • Prieskoniai. Kardamonas, kalendros, mėtos, kmynai, šafranas ir ciberžolės.
  • Gėrimai. Tinkamiausia žolelių arbata, retkarčiais galite pasimėgauti vynu.

Ko atsisakyti?

  • Kepto, riebaus, sūraus ir rūgštaus maisto.
  • Alkoholio, kavos ir arbatos, nes visi šie produktai dar labiau didina pitos energiją.
  • Aliejaus ir riebių padažų.
  • Vartoti kuo mažiau burokėlių, morkų, česnakų, svogūnų, ridikėlių, špinatų, pomidorų.
  • Neprinokusių ir rūgščių vaisių.

KAPHA


Kapha tipo žmonės yra tvirto kūno sudėjimo, turi plačią krūtinę ir plačius klubus, pasižymi didele fizine jėga ir ištverme, tačiau nelabai aktyvūs. Jų oda stora, riebi, švelni ir blizganti, plaukai tankūs, banguoti, šviesūs arba tamsūs. Akys didelės, gilios, juodos, rudos arba melsvos. Šio tipo žmonės greičiau priauga svorio, riebalai paprastai kaupiasi ant pilvo ir klubų. Taip yra todėl, kad jų medžiagų apykaita gana lėta, organizmas linkęs kaupti riebalus. Kapha tipo žmonės spindi šviesa ir ramybe, yra nuoširdūs ir taikūs, retai supyksta. Ji lėtoki, lėtai valgo, lėtai šneka, mėgsta ramų ir sėslų gyvenimo būdą. Retai skundžiasi sveikata. Mėgstami skoniai – aštrus, kartus ir aitrus.

Kaip maitintis?

Mėgstate skaniai ir gausiai pavalgyti. Jei valgis patinka, sunkiai susilaikote nepersivalgiusi. Jei norite būti sveika ir liekna, valgykite saikingiau: nuo stalo pakilkite vis dar jausdama alkį. Mažiau valgykite saldumynų, nes jūsų svorio didėjimas yra tiesiogiai susijęs su cukrumi. Beje, jūsų tipo žmonės yra linkę susirgti diabetu, tad saldumynų verčiau atsisakyti. Labiausiai tinka šiltas, lengvas ir sausas, nedaug vandens ir riebalų turintis maistas.

Ką valgyti?

  • Daržovės. Labiausiai tinka šviežios arba troškintos daržovės. Vietoj sriubos geriau suvalgyti lėkštę salotų. Tinka burokėliai, briuseliniai ir žiediniai kopūstai, morkos, salierai, špinatai, česnakai, svogūnai, bulvės.
  • Vaisiai. Tinkamiausi vaisiai: obuoliai, abrikosai, kriaušės ir granatai.
  • Baltymai. Tinka nugriebtas pienas ir kefyras, galima valgyti paukštieną, kartą per savaitę išsivirti kiaušinį. Kitų pieno produktų ir raudonos mėsos verčiau atsisakyti.
  • Grūdai. Tinka mažai virtos miežių, grikių, kukurūzų, sorų ir rugių kruopos.
  • Prieskoniai. Krapai, kmynai, imbieras, kardamonai, muskatas, cinamonas, gvazdikėliai, salierų ir petražolių lapai. Šiam tipui tinka ir aitrūs prieskoniai.
  • Gėrimai. Prieš valgį rekomenduojama išgerti ko nors kartaus arba aštraus. Ypač tinka imbieru pagardinta arbata. Iš ryto galima gerti kavą su nedideliu kofeino kiekiu, žaliąją arbatą, čiobrelių ar kitų žolelių arbatą.

Ko atsisakyti?

  • Ilgai virto ir kepto maisto.
  • Cukraus ir saldžių produktų, konditerijos gaminių.
  • Sūraus, riebaus ir rūkyto maisto.
  • Netinka šalti gėrimai: sultys, limonadas, mineralinis vanduo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius