-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Oranžinis trio: mandarinai, apelsinai, persimonai – kodėl juos verta įtraukti į meniu?

Dabar parduotuvėse gausu egzotinių vaisių, kuriuos mielai skanaujame. Turbūt nė vienas neįsivaizduoja šaltojo sezono be mandarinų, apelsinų ir persimonų. Saldūs, sultingi vaisiai puikiai gali pakeisti net ir mėgstamą desertą. Kokiomis savybėmis jie pasižymi?
Mandarinai
Mandarinai / Shutterstock nuotr.

Visų pirma, mitybos specialistai pabrėžia, kad vaisius valgyti geriausia pirmoje dienos pusėje, kadangi juose yra nemažai cukraus. Jeigu daržovių galima valgyti tiek, kiek norisi, tai su vaisiais patariama būti atsargiems ir jų nepadauginti.

Mitybos specialistė V.Kurpienė siūlo valgyti sezoniškai. „Išmintinga valgyti egzotinius vaisius yra tada, kai jie atpinga ir jų yra daug. Labai geras lakmuso popierėlis yra maži vaikai, nes jie valgo, valgo mandarinus ir paskui sustoja, kadangi sezono pabaigoje šie vaisiai nebeskanūs, todėl tai įspėjimas ir suaugusiems sustoti. Svarbiausia viską valgyti su saiku, todėl jeigu perkame kilogramą – tai visai šeimai, o ne vienam asmeniui".

Mandarinai

Fotolia nuotr./Mandarinai
Fotolia nuotr./Mandarinai
  • Mandarinuose daug vitamino C, kuris kovoja su virusais ir peršalimo sukeltomis ligomis, B grupės vitaminų, mineralinių druskų, ląstelienos. Net mandarinų žievelėse gausu cukraus, provitamino A, vitaminų C ir P, organinių rūgščių. Be to, šios tinka įvairiems antpilams, sirupams, ekstraktams, kepiniams (tik prieš naudojant, vertėtų pamirkyti vaisius geriamojoje sodoje).
  • Vitaminai, esantys šiuose vaisiuose, naudingi akims, odai, nervų sistemai, kraujagyslėms, kaulams. Taigi skanaukite mandarinų su malonumu, bet saikingai, nes kai kurie žmonės citrusiniams vaisiams yra alergiški. Be to, nerekomenduojama valgyti jų tiems, kurie skundžiasi skrandžio ligomis, padidėjusiu rūgštingumu, inkstų uždegimu ir pan.
  • Mandarinai pasižymi uždegimą malšinančiu poveikiu, gerina apetitą, skatina virškinimo procesą, greitina medžiagų apykaitą. Sveikos mitybos šalininkai tikina, kad šie vaisiai – puikus dietinis produktas.
  • Mandarinai ir mandarinų sultys, jeigu vartojami reguliariai, stiprina organizmą, gerina virškinimo procesą, saugo nuo mikrobų. Be to, kovoja su grybelinėmis infekcijomis, odos susirgimais.
  • Pasak japonų mokslininkų, valgant mandarinus lieknėjama. O tai šventiniu laikotarpiu, kai maisto kiekiai viršija visas leistinas normas, išties paranku.
  • Mandarinai saugo kepenis. Jie valo jas nuo toksinų, saugo nuo įvairių ligų ir mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje bei aterosklerozės riziką.

Persimonai

Vida Press nuotr./Persimonas
Vida Press nuotr./Persimonas

Persimonuose yra gausu naudingų mikroelementų – natrio, kalio, magnio, kalcio, geležies bei ląstelienos, todėl šiuo vaisiu greitai ir ilgam numalšinsite alkio jausmą, be to, kadangi jie saldūs, idealiai tinka saldžiam užkandžiui vietoje deserto.

Verta žinoti, jog prinokę vaisiai gerina žarnyno, kepenų veiklą, taip pat teigiamai veikia odą, regėjimą bei bendrą savijautą. Kokiomis dar naudingomis savybėmis pasižymi persimonai?

  • Kovoja su vėžiu. Persimonai stabdo vėžio vystymąsi taip pat, kaip ir kiti oranžiniai vaisiai – moliūgai, abrikosai, šaltalankiai ir kt. Šiuose vaisiuose yra gausu beta karoteno, kuris vadinamas galingu antioksidantu, kovojančiu su laisvaisiais radikalais, ardančiais ląstelių struktūrą. Persimonai mūsų odą dėl šios priežasties saugo nuo senėjimo.
  • Inkstų sveikata. Teigiama, kad persimonai saugo nuo akmenų susidarymo inkstuose, kadangi juose gausu mineralo magnio, padedančio iš organizmo pašalinti per didelį natrio kiekį. Šis vaisius pasižymi ir skysčius varančiu bei tonizuojančiu poveikiu.
  • Širdies veikla. Persimonai naudingi žmonėms, kurie turi širdies problemų, kadangi šiuose vaisiuose yra gausu kalio. Valgykite kelis vaisius per dieną, kad jaustumėtės geriau. Škotų mokslininkai nustatė, kad persimonai dar ir kovoja su ateroskleroze kur kas geriau nei obuoliai, tad tai dar vienas puikus būdas įtraukti juos į savo meniu.
  • Padeda kraujagyslėms. Gausūs vitaminų C ir P persimonai teigiamai veikia kraujagysles, dėl to gydytojai rekomenduoja juos valgyti, jeigu kenčiate dėl venų varikozės ar kraujuojančių dantenų.
  • Nuo anemijos. Persimonuose gausu geležies, todėl valgykite šiuos vaisius į sveikatą. Be to, persimonai dar ir ramina nervų sistemą, pakelia darbingumą.
  • Nuo kosulio. Naudinga skaudančią gerklę ir kosint paskalauti vieno prinokusio vaisiaus sultimis, sumaišytomis su 3,5 valg. š. vandens.
  • Stiprina imunitetą. Labai svarbus faktas – persimonai turi labai daug vitamino C, todėl stiprina imunitetą – jausitės ne tik geriau, bet ir mažiau sirgsite. Jie taip pat kovoja su sezonine avitaminoze, gerina miegą, greitina žaizdų gijimą.
  • Padeda išvengti priešlaikinio senėjimo. Tokios medžiagos kaip vitaminas A, beta karotenas, liuteinas, likopenas, antioksidantai, kurių gausu persimonuose, padeda kovoti su stresu, žalingu aplinkos poveikiu, todėl padeda išvengti priešlaikinio senėjimo ženklų, pavyzdžiui, raukšlių, menkina Alzheimerio, nuovargio riziką ir begalę kitų prastų savijautos ženklų.

Apelsinai

„Fotolia“ nuotr./Šviežiai spaustos apelsinų sultys
„Fotolia“ nuotr./Šviežiai spaustos apelsinų sultys

Skaniai kvepiantys ir naudingi apelsinai – puikus pasirinkimas.

  • 100 g apelsinų yra tik 36 kcal, todėl juos drąsiai gali valgyti norintys sulieknėti. Visgi, nepamirškite, jog apelsinuose kaip ir bet kuriuose kituose vaisiuose yra cukraus, todėl valgykite juos saikingai.
  • Apelsinai suteikia energijos. Juose aptiksime tokių vitaminų kaip A, B grupės, C ir kitų vitaminų, kurie suteikia energijos, jėgų, stiprina organizmą ir imunitetą.
  • Gerina apetitą. Apelsinuose ne tik daug vitaminų, bet ir mikroelementų, tokių kaip magnis, kalcis, kalis, natris, fosforas, geležis. Visa tai gerina kraują, bendrą organizmo būklę, padeda sureguliuoti apetitą.
  • Apelsinai jaunina. Kai kurie specialistai sako, jog apelsinai padeda išsaugoti jaunystę, kadangi jame yra jau minėto vitamino C, kuris teigiamai veikia ir odos būklę – ją skaistina ir jaunina.
  • Apelsinai saugo nuo ligų. Sakoma, kad šie vaisiai puikiai tiks profilaktikai nuo tokių ligų kaip aterosklerozė, hipertonija, nutikimas, kepenų ligos. Kinų medicinoje teigiama, kad apelsinai kovoja su augliais.
  • Apelsinų sultys, kaip ir apelsinai, taip pat naudingos. Kuo jos gali padėti? Sakoma, jog jos pasižymi unikaliu uždegimus ir virusus malšinančiu poveikiu, mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, užkerta kelią trombų susidarymui.

Tad skanaukite oranžinius vaisius į sveikatą, tik jų nepadauginkite – vartokite saikingai. Jeigu turite problemų su virškinimo sistema, pasitarkite su gydytoju, kokie vaisiai jums tiks labiausiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius