-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ortopedas traumatologas Gintautas Pocius: „Iššokęs pėdos kauliukas – ne tik estetinė problema“

Išsikišę pėdų kauliukai gali kaip reikiant sutrikdyti įprastą gyvenimo ritmą – tuomet sunku ne tik išsirinkti avalynę, bet ir vaikščioti, užsiimti fizine veikla. Ar yra koks stebuklingas būdas įveikti šią bėdą? Į Ji24.lt užduotus klausimus atsako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų ortopedas traumatologas Gintautas Pocius.
Ortopedas traumatologas Gintautas Pocius
Ortopedas traumatologas Gintautas Pocius. / Asmeninio archyvo nuotr.
Temos: 2 Sąnariai Ortopedas

– Dėl kokių priežasčių apskritai iššoka pėdos kauliukas?

– Visų pirma, kas tas kauliukas? Mediciniškai jis vadinamas hallux valgus, arba pėdos didžiojo piršto ir pirmojo padikaulio deformacija, kuri itin dažnai sutinkama šiuolaikinėje civilizuotoje visuomenėje. Vyrus ši bėda kamuoja kur kas rečiau nei moteris, tarkime, 15 moterų tenka 1 vyro pėdos deformacija, taigi, trumpai tariant, moterys net 15 kartų dažniau kamuojasi dėl iššokusio pėdos kauliuko.

Dažniausiai pėdos kauliuko deformacija prasideda sulaukus 40 metų. 

Dėl kokių priežasčių iššoka šis kauliukas? Dažniausiai tai susiję su įgimtu paveldimumu, taip pat tam tikros anatominės pėdos formos gali daryti įtaką šitos deformacijos eigai ir vystymuisi. O antra priežastis ir ne mažiau dažna – tai avalynė. Jeigu avalynė yra pakeltu kulnu, kuris didesnis nei 5 cm, batų priekis siaurėjantis, tai susidaro puikios sąlygos, dėl kurių didėja pėdos deformacijos rizika. 

Taip pat skaitykite: „Saldi“ liga, apkartinanti gyvenimą: kaip pažinti cukrinį diabetą ir su juo gyventi?

Kitos priežastys – tai padidintas sąnarių judrumas, mat yra žmonių, kurie gali padaryti špagatą, yra tokių, kurie negali, vieni atlenkia pirštus atgal į kitą pusę, kiti ne, taigi tie, kurių sąnarių judrumas didesnis, taip pat dažniau patiria šią bėdą. Paminėti galima ir Achilo sausgyslės sustingimą arba kontraktūrą, plokščią pėdą bei daugelį kitų sisteminių ligų veiksnių, darančių įtaką šios deformacijos vystymuisi.

– Kokio amžiaus sulaukus prasideda pėdos kauliuko problemos?

– Labai įvairiai – jeigu tai įgimti, paveldėti dalykai, deformacija gali prasidėti ir brendimo laikotarpiu, tarkime, sulaukus 14–16 metų. Jeigu tai susiję su avalyne ar kitais faktoriais, gali išryškėti ir 40–60 metų. Tačiau dažniausiai pėdos kauliuko deformacija prasideda sulaukus 40 metų. 

Pats kauliukas pradeda ryškėti pamažu, tai metų metais trunkanti deformacija, kuri vystosi palaipsniui ir iš pradžių būna nepastebima. Pirmiausia atsiranda skausmas pirmo piršto padikaulio sąnaryje, vėliau paraudimas, gali būti nuospaudų, susidaryti žaizdos dėl trinties su avalyne, deformuojasi kiti pirštai. Skausmas gali tai padidėti, tai sumažėti, tačiau bet koks uždelsimas dažniausiai lemia, kad gydymo procesas bus sudėtingesnis. 

Fotolia nuotr./Pėdos didžiojo piršto deformacija (Hallux valgus)
Fotolia nuotr./Pėdos didžiojo piršto deformacija (Hallux valgus)

Taip pat skaitykite: Ką daryti, kad kojos netintų?

Todėl patariu nelaukti iki paskutinės akimirkos. Jeigu žmogus prieš metus matė gražią ir tiesią pėdą, gerai jautėsi, o staiga pradėjo ją skaudėti, pirmo padikaulio sąnarys yra paraudęs, atsikišęs, tada reikia kreiptis į šeimos gydytoją ir ortopedą traumatologą. Tik vizualiai apžiūrėdami koją, negalime pasakyti, kokio laipsnio deformacija kamuoja, todėl reikia atlikti išsamesnius tyrimus – rentgeno ir kitus.

– Ar iššokęs kauliukas – dažna šiuolaikinio žmogaus bėda?

Įtvarai negali atstatyti iššokusio pėdos kauliuko – tik kiek pristabdyti patį deformacijos procesą.

– Taip. Mados keičiasi, kadangi aukštakulnių avėjimas nebėra toks mados klyksmas, koks buvo prieš 10–15 metų.

Tačiau tos mados aukos šiandien tampa ortopedų traumatologų pacientėmis. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius