Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paprasti būdai, kaip pajudėti ir pasimankštinti biure

Apie ilgalaikio sėdėjimo žalą paskutiniu metu rašoma daug. Kad tai blogai – supratome, bet daugelis dirbame sėdimą darbą ir tiek daug nesėdėti nelabai pavyksta. Džiugi žinia – kenkia ne tiek pats sėdėjimas, kiek nejudrumas sėdint. Ką dėl savo sveikatos ir savijautos galime padaryti čia pat, biure?
Mankšta darbe – geresnė diena!
Mankšta darbe / Vida Press nuotr.

Apie tai kalba gruodį pasirodžiusios knygos „Don‘t Just Sit There“ autorė Katy Bowman. Didžioji bėda ne ta, kad kasdien daug valandų praleidžiame sėdomis, bet kad sėdėdami nejudame arba judame labai mažai (klaviatūros barškinimas ir pelės maigymas nesiskaito).

Autorė siūlo įvairių būdų, kaip spręsti šią problemą, pateikiame keletą jų. K.Bowman teigia, kad pakeitę vieną statišką poziciją (sėdėjimą prie kompiuterio) į kitą statišką poziciją (stovėjimą prie kompiuterio) situacijos smarkiai nepagerinsime.

1. Kas pusvalandį pasivaikščiokite po 3 minutes

Jei kas pusvalandį pakeisite savo kūno poziciją, tiek gali pakakti, kad nesutriktų kraujo cirkuliacija ir visi kūno organai būtų aprūpinti deguonimi. K.Bowman siūlo nusistatyti kompiuteryje ar telefone chronometrą arba parsisiųsti programėlę, kuri kas pusvalandį pyptelėtų ir primintų, kad laikas tris minutes pasivaikščioti.

Vida Press nuotr.
Vida Press nuotr.

2. Daugiau stovėkite ir kokybiškiau sėdėkite

Knygos autorė rekomenduoja įsigyti ar paprašyti darbdavių nupirkti reguliuojamo aukščio stalą, kad dirbti būtų galima ir stovint.

Lietuvos įmonėse tokių stalų dar nėra daug ir ne kiekvienas darbdavys sutiks pirkti, tad jei nenorite investuoti patys, bent jau pasistenkite keisti sėdėjimo pozą.

Galbūt turite galimybę atsinešti pripučiamą gimnastikos kamuolį? Pasėdėti porą valandų ant kamuolio (vietoje įprastos kėdės) būtų tikrai naudinga jūsų sveikatai. Taip pat yra įvairių ergonomiškų kėdžių, pavyzdžiui, ant „Soul Seat“ sėdima atsiklaupus ir į šonus pakreipus blauzdas, kad sėdmenys neužspaustų kojų, arba lotoso poza.

Our lovely Hannah, sitting pretty on a #SoulSeat at 1 Million Cups Columbia. @hwelch

A photo posted by Soul Seat (@mysoulseat) on

3. Padarykite blauzdų tempimo pratimų

Tai padės išvengti išsiplėtusių kojų kapiliarų. Ši problema ypač vargina vidutinio ir vyresnio amžiaus moteris. Keliskart per dieną padarykite tokių tempimo pratimų, kokius darote sporto salėje, po jogos ar pabėgioję. Galima net elementariai kurį laiką pastovėti ant pirštų galų, o tuomet – ant kulnų.

123rf.com nuotr.
123rf.com nuotr.

4. Pakabėkite

Ne tik kojoms, bet ir rankoms reikia atsipalaiduoti ir prasitempti. K.Bowman siūlo kiek neįprastą būdą – kai eisite pro duris į kabinetą, virtuvėlę ar WC, pasikabinkite ir pakabokite ant durų viršaus – tai paįvairins įprastą rankų ramybės būseną. Kolegas tai, ko gero, pralinksmins, o gal užkrės pabandyti. O gal biure netyčia yra koks skersinis?

Vida Press nuotr.
Vida Press nuotr.

5. Pamiklinkite akis

Akims irgi reikia poilsio – jos pervargsta nuo spoksojimo į kompiuterį. O jei dar blogas apšvietimas... Darykite trumpas pertraukėles akims pamiklinti. Galite pabūti užsimerkę arba pakeisti žiūrėjimo objektą, nuotolį ir kampą. Kadangi iš arti žiūrite visą dieną, pažiūrėkite į ką nors, esantį toli: duris, langą, baldą, kolegą.

Shutterstock nuotr.
Shutterstock nuotr.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius