Dabar populiaru
Publikuota: 2018 gegužės 22d. 11:22

Pasikeitus orams keičiasi ir mityba – dietologė pataria nepamiršti baltymų

Vištienos krūtinėlės gaminimas
Luko Balandžio / 15min nuotr. / Vištienos krūtinėlės gaminimas

Įpusėjus pavasariui galime aktyviau planuoti savo laisvalaikį lauke. Tačiau net lengvi pasivaikščiojimai ar aktyvus sportas turi būti suderinti ir su mūsų mityba. Dietologai pataria, kad šiltuoju sezonu reikėtų prisiminti vištienos, kaip pagrindinio baltymų šaltinio, savybes.

Vištienos krūtinėlė rekomenduojama po aktyvaus laiko lauke

Baltymai, kurių yra gausu vištienoje, rūpinasi daugybe mūsų organizmo funkcijų. Po žiemos itin svarbu stiprinti atpratusius judėti raumenis, būtent tai užtikrina pakankamas baltymų mityboje kiekis. Be to, baltymai yra vienas svarbiausių energijos šaltinių. Žiemos metu mūsų organizmai gauna mažai vitamino D, tad atėjus pavasariui dažnai jaučiame energijos trūkumą – šią problemą taip pat padeda spręsti baltymai.

„Vištienos dalys, turinčios didžiausią maistinę vertę, yra dvi. Pirmoji yra vištienos kumpeliai, o antroji – krūtinėlė – tai kartu yra ir raumeningiausios vištienos dalys. Savo maistine verte pirmauja krūtinėlė, kuri yra labai svarbi šiltuoju sezonu, užtikrinant, kad organizmas gautų reikiamą baltymų kiekį.

Pusvalandį prieš aktyvų laiką lauke yra rekomenduojama vartoti angliavandenių turintį maistą, o štai po treniruotės ar pasivaikščiojimo patartina suvalgyti turtingą baltymais vištienos krūtinėlę“, – sako dietologė Jūratė Dobrovolskienė.

Pataria rinktis atidžiau

Įprasta, kad renkantis daržoves ieškome kuo sveikiau atrodančių, pieno produktus – stebime konservantų kiekį. Tuo tarpu įpročio pasidomėti vištienos kokybe vis dar dažnas neturi – renkamės pagal kainą. O dalykų, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį renkantis vištieną, tikrai yra, ir svarbu skirti minutę parduotuvėje gilinantis ir į vištienos etiketes, jei norime gyventi sveikiau.

„Vien Lietuvoje 2016 m. gyvulių auginimui buvo sunaudota net 13 tonų antibiotikų. Jei gyvūnas buvo gydomas antibiotikais, tikėtina, jo mėsoje gali būti žmogaus organizmui kenksmingų, antibiotikams atsparių bakterijų.

Džiugu, kad pastaruoju metu Europoje atsiranda vištienos gamintojų, kurie siekia sukurti tokias sąlygas augti vištoms, kad šios kuo mažiau sirgtų ir jų nereikėtų gydyti antibiotikais. Tokia vištiena paprastai yra žymima atsakingų institucijų patvirtintomis etiketėmis“, – pranešime žiniasklaidai teigia „Kekava“ valdybos narys Saulius Petkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Gera keliauti kartu

Praktiški patarimai

Mano namas

Gaminkite protingai

Kelionė „The Coldest Ride“

Sveikata

Gyvenimas

Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką