-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

5 gėrimų vartojimo įpročiai, galintys padėti išvengti kepenų suriebėjimo

Kepenys atlieka daugiau kaip 500 funkcijų, kad palaikytų gerą mūsų savijautą ir sveikatą. Nors kepenyse visada yra nedidelis kiekis riebalų, dėl tam tikrų gyvenimo būdo pasirinkimų jų gali susikaupti per daug, o tai gali sukelti kepenų suriebėjimą, kuris savo ruožtu ilgainiui sukelia šio svarbaus organo funkcijos sutrikimą, rašoma eatthis.com.
Sultys
Moteris geria kavą / 123RF.com nuotr.

Per didelį riebalų kiekį kepenyse gali lemti tokie veiksniai kaip mityba, kurioje gausu riebalų, antrojo tipo diabetas, didelis cholesterolio kiekis ir gausus alkoholio vartojimas. Tačiau yra dar keletas taisyklių, kurių reikėtų laikytis, jeigu norite turėti gerai veikiančias kepenis.

Ribokite gėrimus su pridėtiniu cukrumi

Pasirodo, mums vartojant daug cukraus kepenys gamina daugiau riebalų. Todėl knygų apie mitybą autorė Lauren Manaker pataria, renkantis gėrimus, atidžiai skaityti etiketes ir rinktis juos tokius, kuriuose nėra pridėtinio cukraus.

Mums vartojant daug cukraus kepenys gamina daugiau riebalų.

Tyrimai rodo, kad per didelis pridėtinio cukraus kiekis gali ne tik padidinti riebalų kiekį kepenyse ar ilgainiui jas pažeisti, bet ir paveikti jų sveikimo procesą. Pavyzdžiui, vieno tyrimo metu nustatyta, kad mityba, kurioje yra daug pridėtinio cukraus, lėtina žmonių, kurie jau turi kepenų pažeidimą, ypač dėl nealkoholinės suriebėjusių kepenų ligos, sveikimo procesą.

Ribokite alkoholio vartojimą

Nesaikingai vartojant alkoholio kepenyse taip pat gali kauptis riebalai, teigia specialistai. Tyrimai rodo, kad alkoholis, jeigu jis vartojamas dažnai ir nesaikingai, yra viena pagrindinių kepenų suriebėjimo ligos priežasčių. Šis kepenų suriebėjimas netgi turi atskirą terminą – alkoholinė suriebėjusių kepenų liga, ilgainiui pažeidžianti kepenų funkciją.

Į mitybą įtraukite brokolių

Kepenų apsauga nebūtinai turi būti susijusi tik su ribojimais, bet ir tam tikrų sveikų maisto produktų bei gėrimų įtraukimu į kasdienę mitybą.

Vienas iš būdų tai padaryti – savo mitybą ar vaisių ir daržovių kokteilius papildyti kepenims naudingais ingredientais, pavyzdžiui, brokoliais.
„Brokoliuose yra junginio, vadinamo indolu, kuris gali padėti sumažinti kepenų riebalų kiekį. Šaldytų trintų brokolių dėjimas į kokteilius gali būti vienas iš paprastų būdų padidinti šios daržovės suvartojimą“ , – sako L.Manaker.

Venkite energinių gėrimų

Kaip minėjome anksčiau, per didelis pridėtinio cukraus kiekis ilgainiui gali paveikti kepenų riebalų kiekį.

„Vienas iš įpročių, galinčių prisidėti prie nealkoholinės suriebėjusių kepenų ligos, yra per didelis energinių gėrimų vartojimas. Žmonės dažnai geria energinius gėrimus dėl jų suteikiamos energijos ir jėgų antplūdžio, tačiau nežino, kiek daug juose yra pridėtinio cukraus. Pagrindinių prekės ženklų energinių gėrimų skardinėje gali būti apie 27–28 g cukraus, todėl sveikesnis pasirinkimas būtų rinktis mažiau cukraus turinčius gėrimus arba gerti nesaldintą ar lengvai saldintą kavą arba arbatą, kad gautumėte kofeino“, – sako dietologė dr. Stephanie Wells.

Pamirškite sulčių dietą

Pastaruoju metu yra populiaru siūlyti detoksikuoti organizmą įvairiomis sulčių dietomis. Tačiau vaisių sultyse taip pat gali būti daug cukraus, nors jis ir natūralus. Žinoma, šis cukrus organizmo toleruojamas visai kitaip, tačiau sultyse nebelieka ląstelienos, kurios lėtina gliukozės pasisavinimą, todėl organizmas iš karto gauna smūginę cukraus dozę, o dideli ir staigūs cukraus šuoliai taip pat neigiamai gali paveikti kepenis.

„Vaisių sultyse yra labai daug fruktozės. Kai per didelis fruktozės kiekis apsunkina kepenis, kepenys ją paverčia riebalais. Vartojant per daug fruktozės, gali išsivystyti nealkoholinė suriebėjusių kepenų liga“, – sako dietologė ir diabeto mokytoja Whitney Stuart.

Taigi sultis reikėtų gerti saikingai – daug naudingiau valgyti sveikus vaisius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius