Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Perkamiausios karantino kruopos Lietuvoje: Ooo, grikiai! Bet ką gaminti?

Socialiniuose tinkluose ir portaluose pasklidus tuščių lentynų ir vežimėlių, prikrautų tualetiniu popieriumi, nuotraukoms, 15min URBAN˙/ nusprendė pasidomėti, ką iš tiesų karantino metu perka žmonės.
Grikiai
Grikiai / 123RF.com nuotr.

„Ooo, grikiai!“ – apsidžiaugė animatoriaus Meinardo Valkevičiaus sukurtas šunelis. Tik paskelbus karantiną socialiniuose tinkluose lyg kokie grikiai pabiro juokeliai apie „mėgstamiausias“ lietuvių kruopas. Vieni purtėsi vien pagalvoję apie vaikystėje suvalgytų grikių kiekį, o kiti dalinosi vaizdo įrašais.

Parduotuvių tinklo „IKI“ statistikos duomenimis, galima drąsiai teigti, kad lietuviai karantino metu iš tiesų daugiausiai perka ne ką kita, o grikius. Bet ką iš jų galima pasigaminti bei kokias dar kruopas kaupia lietuviai?

VIDEO: Grikiai

„IKI“ kruopų 10-ukas:

1. Grikiai

Virti grikiai su sviestu, pieniška sriuba su grikiais, grikiai su pieniškomis dešrelėmis-aštuonkojais. Kuo dar jus vaikystėje maitino tėvai?

Visgi sakykite, ką norite, bet grikiai iš tiesų yra genialus dalykas – sveikas ir nebrangus. Kaip pasispraginti, išsivirti, išsikepti ir išmirkyti grikius rasite 15min receptų archyve čia.

2. Ryžiai

Antroje vietoje atsidūrė – ryžiai, kurių galima rasti visokių rūšių nuo paprastų plikytų iki supersveikų laukinių. Iškilmingas gastronomų Jurgos ir Pauliaus Jurkevičių rizotas su jūrų gėrybėmis ir paprasti šokoladiniai pūstų ryžių kasneliai, kurių recepto ieškokite čia.

3. Avižiniai dribsniai

Ko gero, visi hipsteriai, vegetarai ir šiaip sveikuoliai dabar išsijuosę skrudina savo granolas ir veganišką pieną kavai, kuri, beje, karantino metu tapo perkamesnė už tualetinį popierių. Apie tai, kaip dar galima išspausti grūdą iš avižų, skaitykite čia.

4. Perlinės kruopos

Perlines kruopas galima kimšti ir gaminti lietuviškos virtuvės klasiką – kraujinius vėdarus bei sukurti daug įdomių Europos virtuvės įkvėptų „urbaniškų“ patiekalų. Štai lengvos speltos arba perlinių kruopų salotos.

5. Žirniai

Pagalvojus apie žirnius iškart į galvą popteli spirgučiai, krepšinis, naminė gira, kaimo sodyba ir Ovidijaus Vyšniausko muzika. Čia, žinoma, klasika. Vis dėlto, iš šio, maistinėmis medžiagomis turtingo, nebrangaus ir ilgai išliekančio produkto, galima sukurti gausybę patiekalų variantų. Ieškokite čia.

6. Manai

Manų kruopų nepamiršo ir karantino prislėgti gyventojai. Vieniems šios kruopos primena tą siurrealų vaikystės laikotarpį darželyje, kitiems tai -kūrybiškos mitybos šaltinis. Jeigu ieškote daugiau idėjų, užeikite čia.

7. Miežinės kruopos

Miežinės kruopos ne ką prastesnės už kitas. 15min jau yra rašę apie tai, kaip jas ruošti čia. Įprastai prieš verdant rekomenduojama jas perplauti ir ant silpnos ugnies, kažkur 25–30 min. virti sūdytame vandenyje santykiu 1:2.

8. Kviečiai

Įprastai kviečių nesirenka gliutenui alergiški žmonės, tačiau tiems, kuriems jokie kviečiai nebaisūs, dabar puiki proga paplušėti ir išsiminkyti minkštos itališkos fokačijos iš kvietinių miltų, kurių nusipirko. Receptą rasite čia.

9. 3 grūdų dribsniai

Juk košė taip neįdomu, bet karantino metu, kai judame sofa-šaldytuvas maršrutu, nepamaišys ir įvairesni 3 grūdų dribsnių variantai. Įpjaustykite kelis obuolius, užbarstykite cinamono ir pirmyn! Plačiau skaitykite čia.

10. Pupelės

Panašu, kad didelė dalis pirkėjų turi laiko mirkyti pupeles. O ką? Jas, kaip ir visas kruopas, galima laikyti ilgai, o patiekalai savo maistingumu kartais atstoja mėsą. Jeigu ieškote idėjų, ką daryti su pupelėmis, spauskite čia.

15min URBAN˙/ taip pat domisi ir skaitytojų pasirinkimais – be kokių kruopų neišgyventumėte karantino?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius