Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pernykštis kremas nuo saulės, purškalas nuo uodų – apsaugos ar ne?

Dažnas pirkėjas, susigundęs nuolaidomis ar pagautas impulso kaupti atsargas, perka daugiau, nei tuo metu reikia. Tačiau tokia strategija nepasiteisina įsigyjant vaistus ar apsaugos priemones. Pastarosios, stovėdamos saulės šviesoje, ilgainiui netenka savo veiksmingumo, tad vieną sezoną naudoti purškikliai nuo uodų, kremas nuo saulės ar kiti preparatai kitąmet gali nebepadėti, rašoma pranešime spaudai.
Kremas nuo saulės
Kremas nuo saulės / Vida Press nuotr.

„Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Jolita Skinderskienė teigia, kad dauguma žmonių jau išmoko pamoką, kad pamiršti apsaugą nuo saulės ar kandančių ir geliančių vabzdžių yra tiek pat nesveika, kiek ir nepatogu. Kitas klausimas – kaip lietuviai šiuos preparatus renkasi ir kaip nusipirkę juos laiko bei naudoja.

„Yra dalis žmonių, kurie užsukę į vaistinę atidžiai išsiklausinėja apie skirtingus kremus, purškiklius ir renkasi stipriausią, didžiausią, pigiausią. Problema ta, jog norint kokybiškos apsaugos nuo saulės reikia kelių skirtingų kremų: kūnui, veidui ir, ką daugelis pamiršta, atskiro kremo po deginimosi“, – sako vaistininkė.

Tačiau svarbiausias specialistės patarimas – ne susipirkti viską, ko kada nors galės prireikti, bet priešingai, naudoti tik tai, be ko neišsiversi. Jei žmogus nusiperka mažiausią kremo nuo saulės pakuotę, tačiau degintis neplanuoja, o atviroje saulės šviesoje būna retai, jos jam turėtų pakakti. Blogiau būna tuomet, kai norėdami pasiruošti visiems gyvenimo atvejams, atostogautojai prisiperka kremų ir vaistų trims metams į priekį.

Svarbu žinoti, kad, pavyzdžiui, purškalas nuo uodų, laikomas ant saulės, gali netgi sprogti.

„Bet koks vaistas, ilgam paliktas ant saulės, pasidaro nebeefektyvus. Todėl, pavyzdžiui mašinų vaistinėlėse šiais laikais yra tik tvarsčiai, žirklės ir atspindinti plėvelė – jokių vaistų. Net jei einate į paplūdimį, pasitepkite prieš išeidami, o patį kremą palikite namie, antraip kitais metais jis jau nebeturės jokių apsauginių savybių. Su vaistais dar pavojingiau, nes jei žmogui būtina ką nors vartoti, o jis preparatą laiko saulės šviesoje, pats gali net nebepastebėti, kaip vaistas nebeteko naudingųjų medžiagų. Svarbu žinoti, kad, pavyzdžiui, purškalas nuo uodų, laikomas ant saulės, gali netgi sprogti“, – pabrėžė vaistininkė.

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Kilus abejonių dėl saulėje kurį laiką praleidusių vaistų pirma reikėtų patikrinti, ar nepasikeitė jų spalva ir kvapas. Kita vertus, net jeigu poveikio ir nematyti, tai dar nebūtinai reiškia, kad vaistas tinkamas vartoti.

Sunkiausia apsaugoti vaistus tiems, kurie išsiruošia į ilgas keliones automobiliu, nes taip turimi vaistai neišvengiamai kais. Jiems J.Skinderskienė rekomenduoja rasti kietą šaldymo maišelį, rinktis purškiklius su freonu ir vaistinėlę susidėti su profesionalų pagalba.

Eidami į paplūdimį ar tiesiog ilgam išeidami vaistinėlę žmonės dažniausiai palieka namie. Tačiau kremą nuo saulės daugelis kaip tik pasiima su savimi – todėl būtent jis poveikio netenka dažniausiai. Jei nutiko taip, jog į kelionę jau išsiruošėte pasiėmę kelis metus naudojamus tepalus, geriausia būtų vietoj jų nusipirkti naujus – senieji nuo saulės pavojų nebeapsaugos, o tai gali baigtis ne tik skausmingais nudegimais, bet ir onkologinėmis ligomis.

Ką pasiimti į kelionės vaistinėlę?

Jei įmanoma vaistinėlę laikyti atokiau nuo saulės spindulių, vaistininkė rekomenduoja į ją įsidėti gerokai daugiau nei vien kremą nuo saulės. Vaistininkų rekomenduojamas sąrašas toks:

  • tepalas sudirgintai odai;
  • tepalas patemptai sausgyslei;
  • priemonės žaizdos dezinfekavimui, pleistrai, bintas;
  • termometras;
  • apsauga nuo grybelio;
  • vaistai nuo pykinimo;
  • vaistai nuo skausmo;
  • vaistai nuo viduriavimo;
  • vaistai nuo peršalimo ligų;
  • švelnūs raminamieji.

„Negalima pamiršti ir vaistų, kuriuos žmogus geria įprastai – vasarą organizmas gauna daugybę vitaminų ir pasikrauna energijos, todėl būna, jog žmonės nusprendžia vaistus gerti rečiau, nes savijauta ir taip puiki. To daryti griežtai nepatartina, o bet kokius vartojimo pasikeitimus reikia suderinti su gydytoju arba vaistininku ir laikytis jų nurodymų“, – patarė J.Skinderskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius