-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Plaučių vėžys: įspėjamieji simptomai

Nors plaučių vėžys yra vienas dažniausių vėžinių susirgimų, daugelis žmonių apie šią ligą numano ne tiek jau ir daug.
Plaučiai
Plaučiai / „Fotolia“ nuotr.

Visiems žinoma tiesa, kad didžiausią plaučių vėžio riziką turi rūkantys asmenys, tačiau juo gali susirgti net ir tie, kurie gyvenime nė karto net nebuvo prisidegę cigaretės.

Plaučių vėžys yra agresyvus ir pavojingas, ypač dėl to, kad daugeliu atvejų aiškūs jo simptomai pasirodo tik tuomet, kai vėžys jau yra peržengęs sunkesnes stadijas.

Vis tik yra ir ankstyvesnių simptomų, kuriuos pastebėjus būtina kreiptis į gydytojus, mat taip vėžys galbūt bus aptiktas anksčiau. Ankstyvuosius plaučių vėžio simptomus vardija portalas stethnews.com.

1. Ūminis, užsitęsęs kosulys. Jei peršalote ar susirgote bronchitu, kosulys turėtų trukti apie dvi savaites, tokiu atveju turėtų pasirodyti ir kiti infekcijų simptomai: sloga, pakilusi kūno temperatūra. Visgi jei kosėti pradėjote be jokios priežasties ir jei kosulys trunka ilgiau nei dvi savaites, užsirašykite vizitui pas gydytoją ir pasidarykite plaučių sveikatos tyrimus.

2. Oro trūkumas. Kuomet net ir dėl menkiausios fizinės veiklos pritrūkstate oro ar sunkiai sekasi giliai įkvėpti, taip pat derėtų pasitikrinti plaučių sveikatą. Dažnas oro trūkumas gali būti įvairių plaučių ligų bei širdies sveikatos problemų simptomas.

3. Krūtinės skausmas. Tai gali būti aštrus ar bukas skausmas, išplintantis iki pečių ar nugaros srities. Krūtinės skausmas gali būti daugelio ligų (nuo patiriamo streso iki širdies ligų) simptomas, tačiau jo ignoruoti jokiu būdu nederėtų.

4. Svorio kritimas. Daugeliu atvejų be priežasties krintantis svoris, lydimas ir kitų aukščiau minėtų simptomų, praneša, kad kilo bėdų su sveikata, tai gali būti ir plaučių vėžio simptomas. Jei pastebite akivaizdžius savo svorio pokyčius, juntate silpnumą, galvos svaigimą, būtinai apsilankykite pas gydytoją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius