Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Plinta naujas būdas, kaip vartoti maisto papildus: specialistas įspėja – tai pavojinga

Pastaruoju metu pastebima plintanti nauja pavojinga mada, kai sportuojantys žmonės prieš treniruotę maisto papildus ne praskiedžia vandeniu, kaip rekomenduoja gamintojai, o tiesiogiai vartoja miltelius (angl. dry scooping). Mokslininkai baiminasi, jog šią tendenciją gali bandyti pakartoti jauni žmonės, kadangi įrašais masiškai dalinamasi „TikTok“ platformoje. Gydytojas dietologas Edvardas Grišinas įspėja, jog toks papildų vartojimas žmonių sveikatai gali sukelti neigiamų pasekmių.
Maisto papildai
Maisto papildai / 123RF.com nuotr.

Įspėjimas dėl sveikatos

Kaip rašo BBC, prieš treniruotę vartojamuose maisto papilduose būna daug aminorūgščių, vitaminų ir kitų sudedamųjų dalių, pavyzdžiui, kofeino. Geriamais milteliais siekiama suteikti organizmui impulsą, kad šis būtų ištvermingesnis.

Nors moksliniai duomenys šia tema yra nevienareikšmiai, aiškiai žinoma, jog vartojant per daug energijos suteikiančių stimuliatorių, gali kilti pavojus.

123RF.com nuotr./Maisto papildai
123RF.com nuotr./Maisto papildai

Naujienų portale pabrėžiama, kad didelė kofeino dozė gali sukelti šalutinį poveikį širdžiai, kai ji ima per stipriai arba per lėtai plakti. Teigiama, jog viename šaukštelyje miltelių gali būti tiek kofeino, kiek penkiuose puodeliuose kavos. Tad yra tikimybė, kad toks organizmo sukrėtimas lems kraujospūdžio ir širdies ritmo padidėjimą.

„Atsitiktinai į plaučius įkvėpus miltelių, galima užspringti, užsikrėsti infekcija arba plaučių uždegimu, – sako tyrėjai. – Jungtinėje Karalystėje šie produktai yra reglamentuojami kaip maistas, o ne vaistai, tačiau jie privalo būti laikomi saugiais vartoti, o juos parduotuvėse įsigyti gali tik asmenys, turintys 18 metų ir daugiau.“

Anot specialistų, kai kurie internetu parduodami milteliai gali būti ne iš patikimų tiekėjų, o dalis jų net buvo uždrausti, kadangi buvo rasta tokių medžiagų, kaip sintetinis amfetaminas, vadinamas DMAA, ir stimuliatorius sinefrinas.

Į pavojų didesnis dėmesys buvo atkreiptas ir po to, kai 20-metė JAV influencerė Briatney Portillo paskelbė apie tariamai patirtą širdies priepuolį, kurį ji sieja su dry scooping metodu.

Vis labiau didėjantis populiarumas

Tyrimą atliekantys specialistai išanalizavo 100 vaizdo įrašų „TikTok“ platformoje – juos atrinko pagal grotažymę „pre-workout“ (liet. prieš treniruotę). Rezultatas atskleidė, kad tik aštuoniuose iš jų milteliai buvo vartojami teisingai.

„Daugiau nei 30 įrašų buvo demonstruojamas dry scooping, kai asmenys į burną įsideda šaukštelį miltelių, o tuomet keliskart gurkšteli vandens ar kito skysčio. Šie pranešimai surinko daugiau nei 8 mln. „patinka“ paspaudimų“, – rašoma BBC.

123RF.com nuotr./Maisto papildai sportininkams
123RF.com nuotr./Maisto papildai sportininkams

Amerikos pediatrų akademijos susitikime tyrėjai įspėja, kad gydytojai turėtų žinoti apie pavojingus papildų vartojimo būdus prieš pradedant treniruotę, atsitiktinio perdozavimo, įkvėpimo bei sužalojimo galimybes.

„Neatrodo, kad būtų atlikta daug tyrimų apie šių produktų naudą, nors yra tam tikrų įrodymų, jog kai kuriais atvejais kofeinas gali pagerinti sporto rezultatus. Tokie tyrimai paprastai atliekami su sportininkais, tad neaišku, kiek tai susiję su platesne populiacija“, – aiškina specialistai.

Tokie tyrimai paprastai atliekami su sportininkais, tad neaišku, kiek tai susiję su platesne populiacija.

Kiti pastebi, kad kofeino kiekis papilduose svyruoja nuo vieno iki daugiau nei trijų puodelių filtruotos kavos ekvivalento, jeigu paruošta pagal gamintojo nurodymus.

„Yra pavojus suvartoti per daug kofeino, ypač, jei geriate daugiau nei kartą per dieną arba vartojate miltelius, kurių galite suvartoti daugiau nei rekomenduojama, – sako tyrėjai. – Itin svarbu sportuojant gerti pakankamai vandens ar kitų skysčių.“

Didžiosios Britanijos širdies fondas pataria kasdien išgerti 6–8 stiklines skysčių nepaisant to, ar sportuojate, ar ne.

„Klausykite savo kūno – jei jaučiate troškulį arba prakaituojate, gerkite, – pataria specialistai. – Vandens galima išgerti per daug, tad nepersistenkite. Tas pats galioja ir kofeinui.“

Netinkamas papildų vartojimas pastebimas ir Lietuvoje

Gydytojas dietologas E.Grišinas atskleidžia, kad tokia papildų vartojimo tendencija Lietuvoje pastebima jau kelerius metus.

„Dabar papildų vartojimas yra labai paplitęs – juos geria ir mėgėjai, ir profesionalūs sportininkai. Tik pastarieji į tai žiūri rimčiau, žino, kokios gali būti pasekmės, todėl kartais nesiryžta jų nemaišyti su vandeniu“, – sako specialistas.

Edvardas Grišinas
Edvardas Grišinas

Būdas maisto papildus ne maišyti su vandeniu, o iš karto vartoti miltelių pavidalu, užsienyje itin paplito per „TikTok“ platformą. Anot gydytojo dietologo, kai žmonės geria papildus nepasikonsultavę su specialistais ir idėjų ieško socialiniuose tinkluose, visada gali kilti tam tikrų grėsmių.

„Toks papildų vartojimas yra greitesnis būdas gauti stimuliaciją, o tai nebūtinai tinka kiekvienam žmogui. Asmuo greitai įmeta miltelius į burną, užgeria vandeniu, ir viskas, nereikia nieko papildomai maišyti. Tai daugiau mados reikalas, – aiškina E.Grišinas. – Vis dėlto į nepatvirtinus papildus dažnai pridedama uždraustų medžiagų, dėl kurių sveikatai gali būti daroma neigiama įtaka.“

Nesilaikant ant papildų pakuotės nurodytų instrukcijų ir vartojant juos nemaišant su vandeniu, gydytojo dietologo teigimu, gali atsirasti širdies permušimai, pykinimas, vėmimas, galvos svaigimas ar skausmas.

„Dažniau būdingos neurologinės arba su kraujotaka susijusios pasekmės. Žmonės taip pat mėgsta vartoti per dideles dozes, jie neima vienos porcijos – iš karto geria dvi, nes taip kiečiau, norisi, kad šiek tiek pakratytų, – pastebi E.Grišinas.

– Jei vartojama teisingai ir perkama ne iš po prekystalio, o iš patvirtintų tiekėjų, tuomet viskas gerai.“

Žmonės taip pat mėgsta vartoti per dideles dozes, jie neima vienos porcijos – iš karto geria dvi.

Gydytojo dietologo aiškinimu, nuolat neteisingai vartojant papildus, ilgainiui gali išsivystyti poreikis vis didinti dozes. Specialistas pateikia kofeino pavyzdį, kai šiam atsiranda tolerancija, tad su laiku geriame nebe įprastą kavą, o dvigubą ar net trigubą espresą.

„Tokia pati situacija su prieš treniruotes vartojamais papildais, kurie paprastai vartojami panašiu principu. Mes patys nejaučiame, bet kūnas iš lėtinės pusės kenčia. Įgauname toleranciją, o tada iškyla grėsmė, kad nervinė sistema anksčiau ar vėliau šio spaudimo neatlaikys ir mums apie tai praneš ne pačiais geriausiais būdais“, – tikina E.Grišinas.

Shutterstock nuotr./Asociatyvi nuotrauka: maisto papildai
Shutterstock nuotr./Asociatyvi nuotrauka: maisto papildai

Specialisto manymu, toks būdas greičiau įsisavinti papildų medžiagas dar kurį laiką bus populiarus. Vis dėlto gydytojas dietologas primena žmonėms, kad kiekvieni papildai turi savo paskirtį ir, norint neperžengti ribų, reikėtų žinoti, kaip teisingai juos vartoti.

„Negalime vartoti papildų per kiekvieną treniruotę. Žmonės juos geria, nes jaučia, kad kitaip neturi jėgų. Tai yra vienas iš požymių, įrodantis tam tikrą priklausomybę. Tuomet sutrinka treniruotės našumas, gali perdegti nervinė sistema.

Jei geriame papildus, turime būti atsargūs su kavos vartojimu, kad neviršytume rekomenduojamos kofeino dozės. Taip pat reikia daryti pertraukas nuo papildų tam, jog atsistatytų jautrumas. Kitu atveju gali atsirasti nemiga, irzlumas, koncentracijos stoka.

Manau, kiekvienas pardavėjas turėtų įspėti klientus, ypač naujokus, apie papildų vartojimo pliusus ir minusus“, – sako E.Grišinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius