Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Populiarėjanti Pioppi dieta – išsigelbėjimas nuo nutukimo, vėžio ir diabeto?

Viduržemio jūros dieta nėra naujiena. Iš tiesų - tai viena geriausiai ištirtų ir giriamų dietų. Ši dieta tokia gera, kad dr. Aseemas Malhotra pasinaudojo ja Pioppi mieste, Italijoje, kaip atspirties tašku savo mitybos planui, išpopuliarėjusiam Jungtinėje Karalystėje.
Keptos daržovės
Keptos daržovės / „Fotolia“ nuotr.

A.Malhotros planas, žinomas Pioppi dietos pavadinimu, savo sekėjams siūlo daug naudos. Pavyzdžiui, Pioppi žmonės pradėjo gyventi ilgiau (ten nemažai ilgaamžių, sulaukusių ir 100 metų), dažnai be jokių chroniškų ligų, tokių kaip demencija bei antro tipo diabetas, praneša „The Telegraph“.

Tačiau Pioppi dieta gerokai skiriasi nuo klasikinės Viduržemio jūros dietos – ir ekspertai nesutaria, kad tai yra gerai. Apie šios dietos ypatumus skaitykite straipsnyje Viduržemio jūros dieta.

Pioppi dieta yra mitybos planas, kuriame yra daug riebalų ir mažai cukraus

Pioppi dietoje gausu riebalų, o tai skatina jos sekėjus valgyti daug daržovių, riešutų, ankštinių kultūrų ir žuvies bei vengti raudonos mėsos, krakmolingų angliavandenių ir saldintų skanėstų.

Pasak „Coach Magazine“, tai tiesiog populiarios Viduržemio jūros dietos variantas, kur galioja dauguma tų pačių taisyklių ir gairių, tačiau yra ir kai kurių naujų, tokių kaip valgymas tris kartus per dieną.

Norint iš šio plano išpešti daugiausia naudos, dietos autorius A.Malhorta sako, kad žmonės į šį planą turi žiūrėti kaip į gyvenimo būdą. Autorius skatina besilaikančius jo mitybos plano pakankamai miegoti, mankštintis ir bendrauti – na ir, žinoma, laikytis mitybos gairių.

Autorius teigia, kad Pioppi planas padės padaryti „paprastus, įgyvendinamus ir ilgai išliekančius valgymo, miego ir aktyvumo pokyčius“.

TAIP PAT SKAITYKITE: Nuo širdies ir kraujagyslių ligų gali apsaugoti Viduržemio jūros dieta

Nors Pioppi dieta ir Viduržemio jūros dieta yra panašios, jos skiriasi trimis pagrindiniais principais

Priešingai nuo Viduržemio jūros dietos, Pioppi planas vengia rafinuotų angliavandenių, leidžia vartoti sočiuosius riebalus ir skatina pasninką kartą per savaitę – taip skelbia Britų mitybos fondas.

Pasninkavimas gali tapti problema, jei tai trunka ilgą laiką, praneša „WebMD“, ir tai greičiausiai nepadės jums atsikratyti svorio taip, kaip sveika mityba.

Kalbant apie sočiuosius riebalus, Pioppi planas skatina žmones „nebijoti sočiųjų riebalų ir cholesterolio. Nebeskaičiuoti kalorijų. Ir cukrų laikyti visuomenės priešu numeris vienas“, rašo „The Telegraph“.

123RF.com nuotr./Aliejus
123RF.com nuotr./Aliejus

Pioppi dieta yra kontroversiška

Pagrindinė problema A.Malhotros mitybos plane yra ta, kad jis labai skiriasi nuo to, kaip Italijos Pioppi miestelio gyventojai iš tiesų valgo.

A.Malhotra atsižvelgė į tikrus faktus – pavyzdžiui, kad Pioppi gyventojai valgo mažai raudonos mėsos – ir pritaikė juos savo planui. Tačiau jis nepamini, kad raudonos mėsos atsisakymas susijęs su tuo, kad Pioppi žmonės neįstengia jos įpirkti.

Pasak „Spectator Health“, Pioppi žmonės taip pat neatsisako cukraus ar angliavndenių. Tačiau A.Malhotra sakė „Insider“, kad jų žmonės nevartoja per daug.

„Makaronai retai kada valgomi kaip pagrindinis patiekalas, tik kaip mažas užkandis, – sakė vyras. – Pioppi mieste cukrus vartojamas retai, desertas valgomas vos kartą per savaitę, šeštadieniais, o pica valgoma vos 1–2 kartus per mėnesį.“

Plane rekomenduojamas pasninkas taip pat nėra Pioppi gyventojų tradicija, praneša „Spectator Health“. Šios koncepcijos įtraukimas į planą buvo grindžiamas tuo, kad Pioppi gyventojai „gyvendavo taip vargingai, kad į darbą eidavo alkani.“ Be to, kokosų aliejus – svarbus komponentas A.Malhotros plane – „niekada nebuvo Italijos mitybos dalis“, teigia „Spectator Health“.

Atsakydamas į kritiką dėl nesutapimų, A.Malhorta sakė „Insider“, kad planas yra grįstas pastebėjimais apie miest, bei dokumentika „The Big Fat Fix“ ir daugeliu kitų tyrimų.

Tyrimai, kuriais, kaip sakoma, grindžiamas planas, nėra visiškai nepagrįsti, tačiau jie nesutampa su miesto, kurio garbei pavadintas planas, gyventojų mityba.

TAIP PAT SKAITYKITE: Amerikiečių dietologų išrinktos 5 efektyviausios ir sveikiausios dietos

Nors dieta kontroversiška, joje yra sveikų principų, kurių verta laikytis

Pagrindinis principas – valgyti daug vaisių, daržovių ir atsisakyti raudonos mėsos – vertas laikymosi, tačiau jis nėra unikalus.

„Tai nėra revoliucinė idėja, – „Insider“ sakė dr. Caroline Apovian, Bostono universiteto Medicinos mokyklos medicinos profesorė. – Visos šios dietos ypatybės kilo iš to, ką autoriai perskaitė (o greičiausiai išgirdo) apie vidutinės grandinės trigliceridus, Viduržemio jūros dietos alyvuogių aliejų, riebius pieno produktus, miegą ir pasninkavimą.“

C.Apovian šią dietą pavadino nepagrįsta, panašia į Atkinso dietą, dėl porcijų dydžio ir krakmolingųjų angliavandenių trūkumo. Ji, kaip ir kiti kritikai, pažymėjo, kad pasninkavimo ir miego aspektai „naudojasi tyrimų nuotrupomis“.

Registruota dietologė Malina Linkas Malkani ne taip kritiškai įvertino Pioppi dietą ir net sakė, kad tai neblogas gyvenimo būdas, kurio įpročiai skatina gerą sveikatą. Tačiau ji taip pat pažymėjo, kad tai nėra revoliucinis požiūris į sveikatą.

„Visada svarbu žiūrėti į mitybos visumą ir vertinti mitybą kaip visumą, – sakė M.L. Malkani. – Kadangi Pioppi dietoje nėra raudonos mėsos bei apdorotos mėsos ar apdorotų užkandžių bei saldainių, atsiranda šiek tiek vietos sotiesiems riebalams iš kito maisto.“

Diskusijos apie specifinius punktus privedė prie tiesiausio ir saugiausio dilemos sprendimo – valgykite laikydamiesi jūsų daktaro patvirtintos, subalansuotos mitybos plano, kupino neperdirbto maisto.

Ir nors Pioppi dieta skatina elementarius sveikos mitybos principus, jokio plano nereikia laikytis šventai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius