Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Populiariausios dietos – kaip nepadaryti organizmui daugiau žalos, nei naudos?

Norėdami numesti svorio šiandien galime rinktis iš daugybės pasaulyje sukurtų dietų. Vienos iš jų skirtos mažinti apetitui, kitos riboja kalorijų skaičių, angliavandenių ar riebalų vartojimą. Kiekvienos dietos šalininkai akcentuoja būtent jos veiksmingumą. Tačiau kai informacijos tiek daug, pasidaro sunku įvertinti, kuri dieta iš tiesų gali būti naudingiausia jums. Taigi, kokie tie populiariausių dietų privalumai ir trūkumai?
Mitybos tvarkaraštis
Mitybos tvarkaraštis / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Dieta Mityba

Keto dieta

Keto dieta – šiuo metu ant bangos esanti dieta, skatinanti suvartoti mažai angliavandenių ir daug riebalų. Kaip tuomet ji padeda numesti svorio? Šios dietos principas yra sumažinti angliavandenių suvartojimą ir pakeisti juos geraisiais riebalais. Toks mitybos pasikeitimas lemia ir organizmo metabolinės būsenos pokytį, jis vadinamas ketoze. Dėl ketozės riebalai yra efektyviai deginami energijai gauti.

Įprastoje keto dietoje suvartojama mažai angliavandenių, vidutiniškai baltymų ir daug riebalų. Paprastai visų šių medžiagų santykis yra: 5:20:75 (angliavandeniai:baltymai:riebalai).

Kaip efektyviai krenta svoris laikantis keto dietos?

Shutterstock nuotr./Keto dieta
Shutterstock nuotr./Keto dieta

Moksliniais tyrimais nustatyta, kad dalyviai, kurie laikėsi ketogeninės mitybos, numetė 2,2 karto daugiau svorio nei tie, kurie laikėsi mažai kalorijų ir riebalų turinčios dietos.

Keto dietos privalumai: ši dieta gali padėti kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje. Ketogeninė mityba gali sumažinti širdies ligų, vėžio riziką, netgi epilepsijos priepuolių dažnumą, palengvina Parkinsono ligos simptomus.

Keto dietos trūkumai: dietos poveikis yra trumpalaikis. Laikantis Keto dietos padidėja rizika lieknėjant prarasti ne riebalus, o raumenis. Galite jaustis nuolat pavargę, skaudėti galvą, kankinti nemiga. Keto dieta taip pat gali lemti suprastėjusį virškinimą.

Paleo dieta – protėvių mityba

Paleo dieta paremta taisykle, kad turėtume valgyti tuos pačius maisto produktus, kokius valgė mūsų protėviai. Besilaikantys šios dietos atsisako grūdinių kultūrų, cukraus, pieno produktų ir perdirbtų maisto produktų. Žinoma, šiandien jau niekas neišsiaiškins, ar tikrai laikydamiesi Paleo dietos valgome tuos pačius maisto produktus, kokius valgė mūsų protėviai. Tačiau Paleo dieta siejama su keletu privalumų sveikatai. Laikantis šios dietos vartojamas sveikas maistas: liesi baltymai, daržovės, vaisiai, riešutai ir sėklos, nevartojami perdirbti maisto produktai, cukrus, pienas ir grūdai.

Kaip efektyviai krenta svoris laikantis Paleo dietos? Jungtinėse Amerikos valstijose atliktų tyrimų metu dalyviai, kurie laikėsi Paleo dietos, suvalgydavo daugiau baltymų ir mažiau angliavandenių, bendras jų per dieną suvartotų kalorijų skaičius buvo 300–900 kalorijų mažesnis.

Fotolia nuotr./Trinti kokteiliai
Fotolia nuotr./Trinti kokteiliai

Paleo dietos privalumai: ši dieta gali sumažinti širdies ligų riziką, padeda reguliuoti cukraus ir trigliceridų kiekį kraujyje bei kraujospūdį.

Paleo dietos trūkumai: laikantis šios dietos atsisakoma maistingų ir sveikų grūdinių kultūrų, ankštinių daržovių bei pieno produktų. Visi šie produktai iš tiesų reikalingi mūsų organizmui, jį aprūpina reikiamomis medžiagomis ir vitaminais.

Viduržemio jūros dieta

Viduržemio jūros dieta taip pat remiasi tradicinių maisto produktų vartojimu, tačiau jau vėlesniais laikais. Tokius produktus gyventojai valgydavo apie 1960 m. tokiose šalyse kaip Italija ir Graikija. Mokslininkai ištyrė, kad šie žmonės, palyginti su amerikiečiais, buvo išskirtinai sveiki ir turėjo mažą su gyvenimo būdu susijusių ligų riziką.

Žmonės, gyvenantys aplink Viduržemio jūrą, vartoja daug augalinių maisto produktų, įskaitant vaisius, daržoves, nesmulkintus grūdus, duoną, ankštines daržoves, bulves, riešutus ir sėklas. Pagrindinis jų gaunamų riebalų šaltinis yra aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus. Be to, šių šalių gyventojai dažnai vartoja nedidelį kiekį raudonojo vyno, žuvies, paukštienos, pieno ir kiaušinių, tačiau riboja raudonos mėsos vartojimą.

Kaip efektyviai krenta svoris laikantis Viduržemio jūros dietos?

Izraelyje atliktame tyrime, kuriame dalyvavo 322 dalyviai, nustatyta, kad Viduržemio jūros dietos besilaikiusi tiriamųjų grupė numetė po 4,4 kg, o kontrolinės grupės 2,9–4,7 kg.

Viduržemio jūros dietos privalumai: daugybė tyrimų parodė, kad Viduržemio jūros dieta gali padėti numesti svorio ir išvengti širdies ligų, insulto, 2 tipo diabeto, pailginti gyvenimo trukmę.

Viduržemio jūros dietos trūkumai: vis dėlto šios dietos poveikis svorio metimui yra trumpalaikis.

Dietų sąrašą būtų galima pildyti ir pildyti. Kiekviena jų turi savų privalumų ir trūkumų. Svarbiausia pasirinkti tokią, kuri nepadarys žalos jūsų sveikatai. Kaip tai padaryti? Jei po šio straipsnio liko abejonių, pasikonsultuokite su šios srities specialistais. Renkantis dietą labai svarbu ne tik tai, kiek ji leis numesti svorio, bet ir pasikeitusios mitybos įtaka jūsų organizmui.

Dariaus Kučio nuotr./Agnė Gedminaitė - Miškinienė
Dariaus Kučio nuotr./Agnė Gedminaitė - Miškinienė

Sveikatinimo produktų linijos „Žalioji dėžutė“ įkūrėja Agnė Gedmintaitė-Miškinienė konsultuoja ne tik norinčius pagerinti savo mitybos įpročius ir gyventi sveikiau, bet ir trokštančius numesti papildomus kilogramus.
Liepos 29 d. 20 val. ji rengia virtualų vebinarą „Geriausiai veikiančios dietos rinkimai“. Vebinaro dalyviai išgirs, kokios dietos šiuo metu populiariausios Lietuvoje bei ką apie jas mano medikai. Į kokius mitybos kraštutinumus kartais puola nusprendę laikytis dietos ir kokius pavojus sveikatai tai kelia.

Jei norite būti tikri dėl pasirinktos dietos, į vebinarą registruokitės ČIA. Pirmiesiems 50 dalyvių vebinaras – nemokamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius