-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Praktiniai patarimai, kaip pagerinti savo miegą

Patamsėję paakiai, antsvoris, bloga nuotaika, galvos skausmas, energijos trūkumas – tai tik keli miego trūkumo padariniai. Nors yra apgailestaujančių, kad trečdalį gyvenimo pramiegame, be miego nebūtų ir paties gyvenimo. Bent jau laimingo ir kokybiško. Giliai miegant, atsinaujina organizmo gyvybinės funkcijos. Deja, išsimiegoti pavyksta ne visiems. Keli patarimai, kaip galima pagerinti savo miegą.
Pora žiovauja.
Pora žiovauja. / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Miegas

Reguliari fizinė veikla

Moksliškai įrodyta, kad reguliari fizinė veikla padeda greičiau užmigti ir pagerina miego kokybę.

Moksliškai įrodyta, kad reguliari fizinė veikla padeda greičiau užmigti ir pagerina miego kokybę. Sportuoti galite jums patogiu laiku, svarbu, kad iki miego būtų likusios bent trys valandos. Antraip, užuot norėjus miegoti, užplūs energija.

Nenorintys sportuoti randa įvairiausių pasiteisinimų: neturiu pinigų sporto klubui, neturiu laiko, trūksta energijos. Tačiau tiesa ta, kad sportuoti galima ir namie, taip pat, užuot važiavus į darbą, galima eiti pėsčiomis (nebent darbovietė už 10-ies kilometrų).

Vida Press nuotr.
Vida Press nuotr.

Jokių išmaniųjų ir planšečių lovoje

Gyvename išmaniųjų prietaisų ir bevielio interneto eroje, kai naršyti galima bet kada ir bet kur. Nenuostabu, kad dažnas nešasi kompiuterį, planšetę ar telefoną ir į lovą. Prieš miegą paskaito naujienų, panaršo instagrame ir feisbuke. Tai lyg ir atpalaiduoja, rodos, kas čia tokio? Tačiau smegenys neatsijungia nuo tokių veiksmų, o kaip tik yra stimuliuojamos, kartais tai gali sukelti stresą.

Taigi jei jums atrodo neįmanoma prieš miegą nieko neveikti, paskaitykite knygą, tik geriau – ne įtempto siužeto.

Vida Press nuotr.
Vida Press nuotr.

Miegokite patogiai

Miegokite ant patogaus čiužinio ir pagalvės, patalai turi būti švarūs, o miego drabužiai – patogūs ir nevaržantys judesių.

Kad gerai išsimiegotumėte, miegokite ant patogaus čiužinio ir pagalvės, patalai turi būti švarūs, o miego drabužiai – patogūs ir nevaržantys judesių. Taip pat turi būti užtektinai vietos miegoti.

Jei miegant jums taip ankšta, kad net nėra kur apsisukti, miegama būdraujant, įsitempus ir bijant iškristi iš lovos. Jei miegate ant girgždančio čiužinio, kuomet menkiausias judesys kelia triukšmą, miego kokybė irgi labai suprastėja. 

Vida Press nuotr.
Vida Press nuotr.

Nusistatykite režimą

Kad organizmas funkcionuotų visu pajėgumu, reikia laikytis režimo. Tuo pačiu laiku valgyti, tuo pačiu gulti, tuo pačiu ir keltis. Darbe ar asmeniniuose santykiuose rutina kelia nuobodulį, tačiau to negalima pasakyti apie mūsų kūną bei protą.

Jei įmanoma, eikite miegoti likus aštuonioms valandoms iki kėlimosi, žadintuvą nusistatykite tuo pačiu laiku. Žinoma, savaitgaliais leiskite sau šiek tiek ilgiau pamiegoti (ir psichologiškai atsigriebti už neišmiegotas dienas). Tačiau miegojimas iki pietų irgi nėra išeitis – taip sutrikdysite režimą ir vakare ilgai neužmigsite. Paskaičiuota, kad kasdien pamiegojus valanda mažiau, nei reikėtų organizmui, po savaitės galima jaustis it nemiegojus parą.

Vida Press nuotr.
Vida Press nuotr.

Sumažinkite šviesos šaltinį

Šviesa organizmo suprantama kaip aktyvumo arba kėlimosi laikas, tamsa – kaip poilsio, miego metas.

Vidinį jūsų laikrodį gali sutrikdyti ir neleisti užmigti šviesa. Ji organizmo suprantama kaip aktyvumo arba kėlimosi laikas, tamsa – kaip poilsio, miego metas. Todėl nenuostabu, kad užmigti gali trukdyti kad ir nuo įjungtų elektros prietaisų sklindanti raudona ar žalia šviesa. Geriausia būtų, jei miegamajame tokio dalyko kaip šviečiantis LED laikrodis nebūtų išvis, o jei yra televizorius ar magnetofonas, prieš eidami gulti ištraukite kištukus iš elektros lizdo. Taip pat aklinai uždenkite langus, o jei užuolaidos šviesios ir šiek tiek persišviečia, pakeiskite jas standesnėmis.

Vida Press nuotr.
Vida Press nuotr.

Neprisivalgykite prieš naktį

Paskutinįkart pavalgykite likus maždaug 3–4 valandoms iki miego. Virškinamasis traktas naktį turi ilsėtis, o ne intensyviai virškinti ką tik sudorotą kepsnį ar pyrago gabalą. Kuo sunkesnio maisto užvalgysite, tuo ilgiau skrandis bus priverstas dirbti.

Taigi vakarienei ar naktipiečiams valgykite ko nors neriebaus, neaštraus, nesaldaus ir nesūraus. Tinka baltymingas maistas, pavyzdžiui, jogurtas, kalakutiena, vištiena, varškė, tunas, ir daržovės. Taip pat prieš miegą negerkite skysčių, nes kėlimasis naktį  į tualetą labai išblaško ir gali būti sunku vėl užmigti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius